Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Cholesterol
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=4&t=953
Stránka 14

Autor:  stevo69 [ pon říj 11, 2010 9:05 am ]
Předmět příspěvku:  Cholesterol

Dobry den p.Jaroslav
Manzelka ma vysoky cholesterol, vedeli by ste mi pomoct ako ho znizit upravou stravy.
dakujem

Autor:  Vševěd [ pon říj 11, 2010 9:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Cholesterol

Vysoký cholesterol není problémem. Problémem je vysoký krevní tlak a obezita/nadváha. Tou manželka trpí také? Potom by měla zhubnout a neřešit cholesterol.
Vysoký cholesterol nesouvisí se srdečními onemocněními. Ve skutečnosti dvě třetiny pacientů s infarktem mívají cholesterol nízký.

Autor:  Vševěd [ pon říj 11, 2010 9:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Cholesterol

Doporučuji přečíst, článek od člověka, který prozřel
http://www.cez-okno.net/clanok/veda/vel ... rolova-lez

Autor:  stevo69 [ pon říj 11, 2010 9:30 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Cholesterol

Dakujem kazdemu za rady:)

Autor:  Jarda [ pon říj 11, 2010 9:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Cholesterol

stevo69 píše:
Dobry den p.Jaroslav
Manzelka ma vysoky cholesterol, vedeli by ste mi pomoct ako ho znizit upravou stravy.
dakujem

Ten článek, co sem dal Vševěd, je celkem výstižný a velký poměr omega mastných 3 kyselin ve stravě, se součastným omezením omega 6 mastných kyselin, to celkem rychle srovná. Z tohoto pohledu je vhodné začít se sirnou patlanicí, kde zahajovací poměr lněného oleje a tvarohu volte 1:1, teprve po doplnění základního deficitu přejděte na udržovací poměr 1:3, který se dá užívat stále.

Autor:  stevo69 [ pát říj 22, 2010 12:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Cholesterol

Moja manželka určite nemá nadváhu výška 165. váha 50kg
???

Autor:  Vševěd [ pát říj 22, 2010 2:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Cholesterol

V tom případě není důvod se cholesterolem zabývat.

Autor:  Jarda [ pát říj 22, 2010 8:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Cholesterol

stevo69 píše:
Moja manželka určite nemá nadváhu výška 165. váha 50kg
???

Já ji neznám a ani nic takového netvrdím i velice štíhlý člověk může mít rozhozený cholesterol.

Autor:  NOWOCAYN_2 [ čtv dub 04, 2013 12:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Cholesterol

Shrnutí:
Zjednodušený pohled na cholesterol jako na “dobrý” (HDL) a “špatný” (LDL) přispěl k pokračující epidemii srdečních onemocnění.
Není jen jeden LDL cholesterol. Pouze malé denzní LDL částice jsou spojeny se srdečním onemocněním, zatímco velké, nadýchané LDL jsou buď neškodné, nebo mohou dokonce chránit proti srdečním chorobám.
Nahrazení nasyceného tuku sacharidy – jak doporučuje American Heart Association po desetiletí – snižuje HDL a zvyšuje malé denzní LDL, přičemž oboje je spojeno se zvýšeným rizikem srdečních chorob.
Cholesterol ve stravě má nepatrný význam na celkovou hladinu LDL cholesterolu v krvi. Každodenní konzumace vajec ale snižuje malé denzní LDL, což následně snižuje riziko srdečního onemocnění.
Nejlepší způsob, jak snížit hladinu malých denzních LDL a ochránit se před srdeční chorobou, je jíst méně sacharidů (ne tuku ani cholesterolu), cvičit a zhubnout.


Celý článok tu : http://www.paleolifestyle.cz/2012/08/07 ... #more-2297

Autor:  miram [ úte čer 17, 2014 7:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Cholesterol

Jak káva zvyšuje cholesterol

Patříte k těm, kteří pijí kávu bez cukru a nebo bez kofeinu a jste přesvědčeni, že tím držíte svůj cholesterol na uzdě? Po přečtení dalších řádek změníte názor.
Zatímco počty kuřáků dlouhodobě klesají a spotřeba alkoholu se celosvětově stabilizovala, množství vypitých šálků kávy se soustavně zvyšuje. Pití kávy lze označit za nejrozšířenější zvyk dnešní doby. Výživová hodnota kávy jako nápoje je nepatrná. O účincích kofeinu toho už známe hodně. Většinou se také ví, že káva zvyšuje tvorbu moči. Proto se nezapočítává mezi tekutiny požadované pitným režimem. S povědomím o kafestolu už to s našimi znalostmi bývá horší.

Kávu si dáváme hlavně pro její povzbudivé účinky. Kromě kofeinu je v kávových zrnech také lipidová složka, jež obsahuje terpeny a jedním z nich je kafestol. Podle Dr. David Moore, profesora molekulární a buněčné biologie na Baylor College of Medicine je kafestol tou nejúčinnější ze všech známých látek obsažených v potravinách, které zvyšují cholesterol.

David D. Moore, profesor na Baylor College of Medicine
Výzkumy provedené amsterdamskou universitou na populaci Nizozemců ukázaly, že vypitím pěti šálků kávy z francouzského lisu denně, dostáváme do sebe 10 – 13 miligramů kafestolu. Pokud to praktikujeme po dobu čtyř týdnů, stoupne nám obsah cholesterolu v krvi o 6 až 8 procent.

Abychom si rozuměli, tak pod pojmem káva z "francouzského lisu" (French Press, nebo také Cafetiere), se míní nahrubo pomletá káva přelitá horkou vodou, která se v konvici jemným nerezovým sítkem jako pístem po asi pěti minutách stlačí dolů a servíruje se přímo z této konvice. To ale znamená, že nizozemské výsledky se budou vztahovat i na slavného československého "turka". Stejně dobře sem ale patří i italské espreso. Všechny tyto kávy obsahují totiž kafestolu hodně. Ti co dbají na své zdraví a pijí kávu bez kofeinu, na tom nejsou o nic lépe. Odstranění kofeinu z kávy (bezkofeinová káva), nemá totiž na obsah kafestolu vliv.

Káva připravovaná klasickým způsobem obsahuje hodně kafestolu. Holdovat takové kávě často znamená mít v krvi o 6 - 8% cholesterolu více.
Účinek kafestolu
Jak to kafestol dělá, že nám v krvi zvyšuje cholesterol, zůstávalo dlouho záhadou. Větší jasno do věci přineslo až odhalení toho, jak je řízena produkce fibroblastového růstového faktoru 15 (FGF 15). Ukázalo se, že kafestol se váže na jistý druh receptoru ve stěně střeva, jde o farsenoidový receptor X (označovaný také jako FXR). A nyní ta pointa. Tím, že se kafestol naváže na receptor (FXR), vyvolá tvorbu faktoru (FGF 15), jež následně potlačí funkci tří genů, které v játrech regulují hladinu choelsterolu.

Více se toho o kafestolu zatím neví a tak nelze ani vyloučit to, že by kafestol mohl i sám nějak působit přímo v játrech. I když nevíme zatím všechno, ze zdravotního hlediska je poznatek o jeho podílu na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a že tak kafestol činí ve střevě prostřednictvím popsané tvorby komplexu, kterou se účastní na transportu žlučových kyselin, významný.

Poznámka k cholesterolu
Zvýšená hladina cholesterolu a poruchy metabolismu dalších tuků jsou onemocněními hromadného výskytu. I když nebolí, představují jeden z nejrizikovějších faktorů aterosklerózy a následných komplikací, například srdečního infarktu, cévní mozkové příhody, špatného zásobení dolních končetin krví,...
Za zvýšenou hladinu cholesterolu (hypercholesterolémii) se považuje jeho koncentrace v krvi, která je vyšší než 5 mmol/l. Tímto názvem se často myslí nejen porucha metabolismu cholesterolu, ale také zvýšená hladina ostatních tuků v krvi- hlavně triglyceridů (triacylglycerolů) (nad 2 mmol/l) nebo LDL – „zlého cholesterolu“, který se dobře a snadno usazuje v cévách (nad 3 mmol/l).

Patříte-li mezi závisláky na kofeinu a máte-li navíc problém s cholesterolem, je dobré vzít v úvahu, že náš „turek“ je prakticky obdobou „French Press“, na níž byl neblahý účinek kafestolu prokázán a že překapávaná káva je v tomto směru mnohem vhodnější.
Proč?
Jednoduše proto, že kafestol je látka, která se velmi ochotně váže na papírový filtr.

Pramen: Baylor College of Medicine

Autor:  Jarda [ ned čer 22, 2014 9:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Cholesterol

miram píše:
Jak káva zvyšuje cholesterol

Patříte k těm, kteří pijí kávu bez cukru a nebo bez kofeinu a jste přesvědčeni, že tím držíte svůj cholesterol na uzdě? Po přečtení dalších řádek změníte názor.
Zatímco počty kuřáků dlouhodobě klesají a spotřeba alkoholu se celosvětově stabilizovala, množství vypitých šálků kávy se soustavně zvyšuje. Pití kávy lze označit za nejrozšířenější zvyk dnešní doby. Výživová hodnota kávy jako nápoje je nepatrná. O účincích kofeinu toho už známe hodně. Většinou se také ví, že káva zvyšuje tvorbu moči. Proto se nezapočítává mezi tekutiny požadované pitným režimem. S povědomím o kafestolu už to s našimi znalostmi bývá horší.

Kávu si dáváme hlavně pro její povzbudivé účinky. Kromě kofeinu je v kávových zrnech také lipidová složka, jež obsahuje terpeny a jedním z nich je kafestol. Podle Dr. David Moore, profesora molekulární a buněčné biologie na Baylor College of Medicine je kafestol tou nejúčinnější ze všech známých látek obsažených v potravinách, které zvyšují cholesterol.

David D. Moore, profesor na Baylor College of Medicine
Výzkumy provedené amsterdamskou universitou na populaci Nizozemců ukázaly, že vypitím pěti šálků kávy z francouzského lisu denně, dostáváme do sebe 10 – 13 miligramů kafestolu. Pokud to praktikujeme po dobu čtyř týdnů, stoupne nám obsah cholesterolu v krvi o 6 až 8 procent.

Abychom si rozuměli, tak pod pojmem káva z "francouzského lisu" (French Press, nebo také Cafetiere), se míní nahrubo pomletá káva přelitá horkou vodou, která se v konvici jemným nerezovým sítkem jako pístem po asi pěti minutách stlačí dolů a servíruje se přímo z této konvice. To ale znamená, že nizozemské výsledky se budou vztahovat i na slavného československého "turka". Stejně dobře sem ale patří i italské espreso. Všechny tyto kávy obsahují totiž kafestolu hodně. Ti co dbají na své zdraví a pijí kávu bez kofeinu, na tom nejsou o nic lépe. Odstranění kofeinu z kávy (bezkofeinová káva), nemá totiž na obsah kafestolu vliv.

Káva připravovaná klasickým způsobem obsahuje hodně kafestolu. Holdovat takové kávě často znamená mít v krvi o 6 - 8% cholesterolu více.
Účinek kafestolu
Jak to kafestol dělá, že nám v krvi zvyšuje cholesterol, zůstávalo dlouho záhadou. Větší jasno do věci přineslo až odhalení toho, jak je řízena produkce fibroblastového růstového faktoru 15 (FGF 15). Ukázalo se, že kafestol se váže na jistý druh receptoru ve stěně střeva, jde o farsenoidový receptor X (označovaný také jako FXR). A nyní ta pointa. Tím, že se kafestol naváže na receptor (FXR), vyvolá tvorbu faktoru (FGF 15), jež následně potlačí funkci tří genů, které v játrech regulují hladinu choelsterolu.

Více se toho o kafestolu zatím neví a tak nelze ani vyloučit to, že by kafestol mohl i sám nějak působit přímo v játrech. I když nevíme zatím všechno, ze zdravotního hlediska je poznatek o jeho podílu na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a že tak kafestol činí ve střevě prostřednictvím popsané tvorby komplexu, kterou se účastní na transportu žlučových kyselin, významný.

Poznámka k cholesterolu
Zvýšená hladina cholesterolu a poruchy metabolismu dalších tuků jsou onemocněními hromadného výskytu. I když nebolí, představují jeden z nejrizikovějších faktorů aterosklerózy a následných komplikací, například srdečního infarktu, cévní mozkové příhody, špatného zásobení dolních končetin krví,...
Za zvýšenou hladinu cholesterolu (hypercholesterolémii) se považuje jeho koncentrace v krvi, která je vyšší než 5 mmol/l. Tímto názvem se často myslí nejen porucha metabolismu cholesterolu, ale také zvýšená hladina ostatních tuků v krvi- hlavně triglyceridů (triacylglycerolů) (nad 2 mmol/l) nebo LDL – „zlého cholesterolu“, který se dobře a snadno usazuje v cévách (nad 3 mmol/l).

Patříte-li mezi závisláky na kofeinu a máte-li navíc problém s cholesterolem, je dobré vzít v úvahu, že náš „turek“ je prakticky obdobou „French Press“, na níž byl neblahý účinek kafestolu prokázán a že překapávaná káva je v tomto směru mnohem vhodnější.
Proč?
Jednoduše proto, že kafestol je látka, která se velmi ochotně váže na papírový filtr.

Pramen: Baylor College of Medicine

No nevím, je otázkou zda nejde i o nějaké jiné dosud nezjištěné faktory, protože osobně bych si dovolil tvrdit, že vliv kafe na cholesterol je spíše opačný. Obsažený kofein, respektive kofein obecně, zvedá velice efektivně činnost štítné žlázy a ta, pokud jede naplno, cholesterol v pohodě spálí, tedy bych problém hledal spíše v nějakém problému vztažmo ke štítnici a snížení její funkce.

Autor:  NOWOCAYN_2 [ čtv zář 25, 2014 10:20 pm ]
Předmět příspěvku:  CHOLESTEROL - ziskuchtivý podvod

Na českej stránke cez-okno.net bol uverejnený článok, ktorý hovorí o problematike cholesterolu.

Článok je tu : http://www.cez-okno.net/clanok/choleste ... mment-6593

Doktor Ladislav Šafránek tam okrem iného hovorí aj toto : "...Vysoká hladina cholesterolu Vás chrání před zničujícím účinkem překyselení organismu – to je to skutečné nebezpečí!..." (to "skutečné nebezpečí" myslel samozrejme úsmevne, myslel to ako nebezpečie pre zisky farmaceutického priemyslu a zdravotníctva ako takého)

Lenže ten nevedomý človek zároveň v poslednej časti článku píše túto nešťastnú vetu : "...Jídelníček bez masa, ryb, všech rychlých cukrů a alkoholu je opravdu velice zdravý způsob, jak se zbavit chronického překyselování organismu – spolu s hlubokým pravidelným dýcháním..."
Pán je asi pomätený, lebo z toho čo píše vyplýva, že aby mal človek dostatok cholesterolu v strave (a to pán Šafránek považuje za správne, proti čomu ja samozrejme nič nemám), tak musí konzumovať vlastne dokolečka vajíčka s maslom a syry s maslom, nakoľko energiu dodávajú buď sacharidy (ktoré pán doktor odporúča len v malom množstve), alebo tuky. Ale keďže pán doktor Šafránek odporúča VEGETARIÁNSKU STRAVU, tak to môžu byť v podstate len vajíčka, syry a maslo + trošku ovocia a trochu viac zeleniny... \":D\" \":D\" \":D\" \":D\" \":D\" \":D\" \":D\"
Popravde, mne najlepšie z toho všetkého trávi mäso, a to hovädzie a bravčové.
Pán doktor je zjavne mimo, nakoľko nevie o tom, že mäso prekysľuje len v kombinácii s vyšším obsahom sacharidov v jednom jedle - mäso s chlebom, cestovinami, zemiakmi, ryžou.... VYZVAL SOM HO CEZ KOMENT (ktorý ešte nie je zverejnený), aby to v článku napravil..... Tak uvidíme.....
Tak pán doktor odporúča potraviny s veľkým obsahom cholesterolu NA TO, ABY SA PREDCHÁDZALO PREKYSLENIU ORGANIZMU, ale zároveň zakáže tie potraviny, ktoré ho obsahujú (mäso, ryby, masť, sadlo), s výnimkou vegetariánskych........
DRAHÝ PÁN DOKTOR, teórie vegetariánov sú založené NIE NA REALITE, ALE NA ICH ZÁUJMOCH..... S teóriou prekysľovania organiizmu mäsom prišli ONI. ALE TO NEPREKYSĽUJE MäSO, ALE KOMBINÁCIA VYSOKÉHO MNOŽSTVA BIELKOVÍN S VYSOKÝM MNOŽSTVOM SACHARIDOV..... Takže keď si dá niekto väčšiu porciu napr. hrachovej alebo šošovicovej kaše, tak tam má okolo 40g bielkovín a 100g sacharidov !!! To sa rovná množstvu biekovín obeda, ktorý sa skladá zo strednej porcie mäsa a trochu väčšej porcie sachridovej prílohy (napr. hlavne cestoviny, ryža či pečivo, varené zemiaky). Stačí, keď si dá človek do tej hrachovej kaše trochu tuku (len idiot by ju jedol bez aspoň trošičky tuku), A UŽ JE TO, ČO SA TÝKA MAKRONUTRIENTOV PRESNE TO ISTÉ AKO MäSO SO ZEMIAKMI, len v horšej kvalite. TAKŹE TU MÁTE PREKYSĽOVANIE Z HRACHOVEJ KAŠE, MILÍ ĽUDKOVIA.... Ale nie - pozor, prekysľuje mäso, to hovoríme my, vegetariáni, vegáni, a pritom to čo my konzumujeme, to neprekysľuje, to sú plody zeme, to sú zrná, to sú strukoviny a obilniny, to je v poriadku" \":D\" \":D\" \":D\" \":D\"
Už ste si to všimli ??? ......... Vegáni a vegetariáni rozprávajú o tom, ako mäso prekysľuje organizmus, ALE V SKUTOČNOSTI PREKYSĽUJE ORGANIZMUS KOMBINÁCIA VYŠŠIEHO MNOŽSTVA SACHARIDOV A BIELKOVÍN V JEDNEJ POTRAVINE. Takže - mäso s tukom (najlepšie živočíšnym - LEBO TEN JE MäSU NAJBLIŽŠÍ, VEĎ TAKÝ TUK POCHÁDZA ZO ŽIVOČÍCHA, TAKŹE JE K MäSU TAKÝ TUK NAJVHODNEJŠÍ !!!), takže...MäSO S TUKOM NEPREKYSĽUJE !!! .......... ALE PREKYSĽUJE TO, ČO TÍ HLUPÁCI KONZUMUJú MIESTO TOHO "JEDOVATÉHO PREKYSĽUJÚCEHO RAKOVINOTVORNÉHO MäSA" ( \":lol:\" \":roll:\" ), A TO ICH OBILNINY A STRUKOVINY, alebo väčšie dávky ovocia plného kyselín..... \":wink:\"

Autor:  Sybilla [ sob zář 27, 2014 8:19 am ]
Předmět příspěvku:  Re: CHOLESTEROL - ziskuchtivý podvod

NOWOCAYN_2 píše:
Na českej stránke cez-okno.net bol uverejnený článok, ktorý hovorí o problematike cholesterolu.

Článok je tu : http://www.cez-okno.net/clanok/choleste ... mment-6593

Doktor Ladislav Šafránek tam okrem iného hovorí aj toto : "...
Lenže ten nevedomý človek .....

Musíš čítať ten článok ešte raz, prípadne aj opakovane, kým Ťa neprejde to tvoje nadšenie, ktoré si tu uverejnil a nepochopíš o čom to vlastne pán doktor píše. Jeho a tvoje závery sú diametrálne odlišné. Niet sa čo čudovať, pretože tento doktor vie o čom hovorí.

Autor:  NOWOCAYN_2 [ sob zář 27, 2014 12:41 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: CHOLESTEROL - ziskuchtivý podvod

Sybilla píše:
Musíš čítať ten článok ešte raz, prípadne aj opakovane, kým Ťa neprejde to tvoje nadšenie, ktoré si tu uverejnil a nepochopíš o čom to vlastne pán doktor píše. Jeho a tvoje závery sú diametrálne odlišné. Niet sa čo čudovať, pretože tento doktor vie o čom hovorí.

Tento doktor je cvok. V skutočnosti čím má starší človek MENEJ CHOLESTEROLU, tým je BLIŽŠIE SMRTI. V čase smrti majú starí zoslabnutí ľudia NAJMENEJ CHOLESTEROLU. Toto píše napr. Dr. Jan Kwasniewski.
Sybilla, čo budeš jesť, keď sa ocitneš v českom lese a na lúke, s puškou v ruke a s nožom ??? Nadojíš jeleňa (vyber si či samicu alebo samca), budeš kradnúť vajíčka vtákom, ktoré vajíčka znášajú len v určité obdobie roka, čiže po väčšinu roka sú neprístupné ? Budeš jesť listy a donekonečna huby s tak malou energetickou hodnotou, že sa z nich nenasýtiš, ani keď sa zblázniš ? Alebo sa budeš pchať šípkami, či lesným ovocím, ktoré z celého lesa vyješ za 2 dni ? \":D\"
Doktor Šafránek vie viac zlého ako dobrého, lebo v konečnom výsledku sú jeho rady NA H*VNO. Pomôcť prežiť mimo civilizácie (kde je všetko "zabehané") TI NEPOMôŽU, lebo podľa jeho priblblých rád by si ako človek v lese a na lúke NEMALA ČO JESŤ. A les a lúka je NAŠE PRIRODZENÉ PROSTREDIE, tak ako je to prirodzené prostredie každého cicavca žijúceho v našom podnebnom pásme (kde nie sú púšte napríklad)
Čo mi na to povieš ? Predpokladám, že žiadny protiargument mi k tomu nedáš, ako inak.... ďalšia teoretička.

Autor:  Sybilla [ sob zář 27, 2014 3:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: CHOLESTEROL - ziskuchtivý podvod

NOWOCAYN_2 píše:
Čo mi na to povieš ? Predpokladám, že žiadny protiargument mi k tomu nedáš, ako inak.... ďalšia teoretička.

Zle si čítal článok a preto si ho aj nesprávne vyhodnotil.
O mňa sa neboj, ja som dieťa lesa, nielenže by som sa tam nestratila, ale v pohodlí by som prežila a ešte si to aj užila \":D\" . Nevieš aké mnohé možnosti obživy poskytuje les a aj priľahlá lúka \":D\" . Asi si nikdy nebol na klasickej poľovačke, nie tej pre papalášov, kde im zviera naženú rovno pre hlaveň. Pri klasickej poľovačke sa tak nabeháš po čerstvom vzduchu kým nájdeš a skolíš zviera, že o cholesterol a prekyslenie organizmu sa nemusíš vôbec starať. A keď náhodou netrafíš a zviera iba postrelíš, potom musíš zviera dlho prenasledovať, a tak po takom výkone budeš mať kyselosť organizmu na absolútnom minime. Potom si môžeš dať s chuťou aj zasslúžený kus pečienky a o ostatné sa postará správna hladina cholesterolu. Ja by som volila prioritne srnu, srnčie mám najradšej \":D\" . A k úlovku samozrejme všetko to, čo si vymenoval, huby, vajcia vtákov, oriešky, aj zeliny a všeeeetko ostatné, o čom ani nevieš. Jediné, čo by mi v lese chýbalo by bol splachovací záchod, ostatné by som zvládla vrátane teplej vody na kúpanie \":lol:\" .

Stránka 14 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/