Chtel bych se s vami podelit o muj zazitek s tinnitem, ktery ma stastny konec.
Byl den narozenin me zeny, kdy jsme si na kolech vyjeli do lazni (ziji v Amsterdamu). Pul dne jsme stravili plavanim, saunovanim atd. Pri ceste zpet na kolech lehce mrholilo a rychla jizda vytvarela protivitr, ktery mi usi trochu neprijemne profukoval (cepici jsem nemel) ale nic zvlastniho... Kdyz uz jsme byli par metru od domu, zaslechl jsem v levem uchu po dobu zhruba 1 sekundy hlasity vysoky ton. Myslel jsem, ze tim to skoncilo, nicmene jsem ale v onom uchu nadale slysel mene hlasity, avsak pretrvavajici podobny piskot. V noci me prepadala panika, a moc jsem toho nenaspal. Dalsi dny se toho moc nemenilo, zvuk pretrvaval, a ja se v noci trasl v panickych zachvatech, usinal jsem vycerpan az kolem 7 rano, a po nekolik dni jsem naspal jen cca 2-4 hodiny denne. Muj psychicky stav nebyl dobry. Na navstevu lekare jsem si musel 8 dni pockat. Lekar mi ucho proplachnul, a konstatoval ze s mym zevnim uchem je vse v poradku. Dostal jsem oxazepam na 7 dni (vice ne, abych se nestal zavislym) k resetovani meho spanku, coz mi velmi pomohlo. Jinak jsem zcela vyradil alkohol, kavu omezil na 1 denne dopolende, se stravou jsem toho moc menit nemusel, ale zacal jsem brat magnezium (cca 1.5 g/den) vitamin C (2-3g) vitamin D, zinek a multivitamin solgar. Tyhle zalezitosti mozna mirne pomohly, ale zaden zasadni prulom nenastaval (to uz jsme v dobe cca 3 tydny od doby kdy to zaclo). Prosil jsem Boha (existenci... jakkoli to chcete nazvat) a veril, ze mi muze byt pomozeno. A pak to prislo... pri brouzdani na youtube kdosi v komentarich zminil nejakeho Rostu Vaclavka, a video Dychanek 55 (specialni dechovy cvik proti tinnitu). Hned jsem zacal praktikovat 2-3x denne, a hltal jsem dalsi videa (Dychanek 18, 22, rozhovor Vaclavka s Duskem v Dusi K). Intenzita tinnitu se rapidne zmirnila (na zhruba 50%), obcas naprosto zmizi. Mimo jine jsem se take dozvedel, ze jsem dychal spatne (hluboke nadechy - prepnuti tela do stresoveho rezimu, vydechy pusou - spatne). Zacal jsem dychat pouze nosem - nadech ne prilis hluboky, vydech delsi nez nadech, po vydechu par vterin pauza. 15 minut takoveho vedomeho dychani pred spanim me krasne uvolnuje, a privadi pozornost k telu namisto k roztekane mysli. Tesim se, na dalsi prozkoumavani systemu oxygen advantage, ktery Rosta Vaclavek studoval. Zaverem chci rict, ze nechci znit senzacne - tinnitus mam dale, avsak znatelne zmirneny, plus mentalne jsem uplne jine nez na zacatku, a tyhle veci jdou ruku v ruce - mentalni pohoda muze prispet ke zlepseni tinnitu, a zlepseni tinnitu vede k lepsi mentalni pohode. Me to proste takhle zafungovalo - netvrdim ze to bude stejne fungovat pro vsechny, ale byl by hrich se nepodelit.
_________________ CTMU Radio - Christopher Langan (doporucuju)
|