Mariean píše:
Dobrý den pane Jardo,
v mládí jsem měla akné a mám hrubou plěť se zvětšenými póry (ne ucpanými, ale prostě zvětšenými) a po akné menší jizvy. Byl mi doporučen chem. peeling, což se mi zdá dost brutální.
Hledala jsem nějaké řešení a našla přípravky s retinolem (přírodní olej od Saloos), které údajně pokožku časem obnoví a zlepší texturu pleti díky rychlejší exfoliaci, měl by fungovat i na drobné jizvičky.
Dále také tzv. mikrojehličkování - Microneedling (mikrojehličkování) je ošetření pleti, které podporuje tvorbu kolagenu a celkovou regeneraci pokožky. Využívá se převážně k omlazení a zpevnění stárnoucí pleti či k barevnému sjednocení. Tato vysoce účinná metoda spočívá v pronikání jemných jehliček do pokožky, kde způsobují mikroskopické ranky, které stimulují její obnovu. Výsledkem je hladší, pevnější a rozzářená pleť.
Ráda bych se zeptala co si o těchto metodách myslíte a zda v nich spatřujete nějaká rizika. Případně zda Vás nenapadá něco jiného.
Moc děkuji a zdravím.
Stav pleti není mechanická záležitost ale zpravidla se stav střeva podepisuje na stavu pleti s tím že korelovat mohou i některé nutriční deficience například ten vitamín A. Pokud jde o aplikaci olejů a látek pro výživu pokožky tak z povrchu se toho ovlivní celkem málo, základ je odhalit deficience na nutriční kalkulačce cronometer.com a u mikrobiomu se přímo vyšetřuje osa střevo kůže tedy bych šel po těchto faktorech. Pokud jde o to jehličkování nikdy jsem se s tím nesetkal, ale novotvorba kolagenu může teoreticky fungovat za předpokladu že je opět v pořádku jeho tvorba a na té se zásadně i když nepřímo podílí právě mikrobiom střeva. Zde máte cesty jak to zhruba dělá:
Zlepšení vstřebávání živin - Zdravý mikrobiom pomáhá trávit bílkoviny a vstřebávat aminokyseliny (glycin, prolin, hydroxyprolin), které jsou klíčové pro tvorbu kolagenu.
Snížení zánětu - Nerovnováha mikrobiomu (dysbióza) zvyšuje zánět, který může kolagen ničit. Naopak zdravý mikrobiom podporuje protizánětlivé prostředí.
Podpora integrity střevní stěny - Kolagen pomáhá udržovat pevnost střevní sliznice, ale zároveň mikrobiom ovlivňuje její zdraví – jde o obousměrný vztah.
Produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA) - Některé bakterie produkují SCFA (např. butyrát), které podporují regeneraci tkání a mohou nepřímo stimulovat tvorbu kolagenu.