Milča píše:
Dobrý den pane Jardo,
dnes v noci jsem zažila šílené křeče v nohách. Začalo to silnou křečí na vnitřní straně levého stehna. Když jsem se chtěla otočit na druhou stranu, úplně stejná křeč mě chytla do pravého stehna. Takovou bolest jsem v životě nezažila. Úplně jsem zatajila dech, abych to vůbec vydržela. Potom mě chytla taková zimnice, že jsem se silně třásla po celém těle. Nakonec se mi podařilo lehnout si na záda, trochu se uvolnit, pomalu a zhluboka dýchat a pomalu to přecházelo, několikrát si mi ještě zimnice vrátila , ale už ne tak silná. Nakonec křeče i zimnice ustoupily a já jsem usnula. Celé to mohlo trvat tak 20 minut. Měla jsem za sebou sice 60 km na kole, ale běžně jezdím 80 - 100 km a žádné problémy jsem nikdy neměla. Pilu ovocné a zeleninové šťávy dle vašich rad na webu, jím ovocné saláty doplněné kokosem nebo mletým mákem, zeleninové saláty zalévám olivovým a nebo dýňovám olejem. Dělám si ořechové mlého, jím dýňová a slunečnicová semínka, beru vitamín B 12 a jod v tabletkách Kelp.
Hubnu cca 1 kg týdně. Zatím jsem zhubla 15 kg , v současné době mám 80 kg a doufám, že kila půjdou pořád dolů. Po přechodu na tuto stravu asi před třemi měsíci se cítím skvěle jak po fyzické, tak i po psychické stránce a nabitá energií.
Před 14 dny jsem byla na preventivní prohlídce a krevní obraz, cholesterol, cukr a hořčík, všechno bylo v pořádku. ( tak 20 let jsem nebyla u praktického lékaře )
Myslíte si, že ještě mému tělu něco chybí nebo z čeho to mohlo být?
Moc Vám děkuji za Váš čas.
Sice píšete, že máte hořčík v pořádku, ale v naprosté většině případů, křeče svalů a lýtek, souvisí s nedostatkem hořčíku a vitamínu E. Hořčík lze doplnit velice rychle mandlemi a neloupaným sezamem, stačí pouze jeden z uvedených zdrojů. Mnohem vhodnější, pro snadnou vstřebatelnost, je semena přes noc namočit a potom buď rozmixovat na pastu, nebo v ideálním případě si vyrobit na dvouhřídelovém odšťavňovači mandlové, nebo sezamové mléko. K tomu doporučuji nějakou dobu brát denně vitamín E 400 mg 1 tabletu ráno na lačno.
Druhá varianta je velký nedostatek soli a pokud nesolíte, což je dobře, tak musíte pravidelně pít celerovou šťávu, hlavně před nějakým vyšším fyzickým vytížením, při kterém se více potíte. Včera bylo celkem teplo a pokud jste se více potila, při uvedeném sportovním vyžití, tak případný deficit solí, může tento stav vyvolat. V takovém případě je naprosto jednoduchá a rychlá pomoc, rozpustit kávovou lžičku kuchyňské soli do sklenice vody a vypít. Jako první pomoc to stačí a pak se zaměřit na celerovou šťávu ve větším množství, což deficit organicky vázaných solí odstraní.