Sybilla píše:
Tak po mnohých peripetiách sa začína rysovať môj probblém. Je to zaujímavé a píšem to sem preto, že to možno pomôže aj niekomu inému. Zápal močového mechúra vôbec nemusí byť ako dôsledok infekcií, ale z neodstatku estrogénu. Prejavuje sa ako deficitný syndróm organického estrogénu a nemusí to byť až po prechode..
Spodina močového mechúra pochádza embryologicky z toho istého základu ako pošva a preto sa tu nachádza množstvo estrogénnych receptorov. Z toho dôvodu je močový mechúr veľmi citlivý na nedostatok estrogénov, ktorý sa prejavuje častým močením, bolesťou pri močení, nočným močením a takzvaným hyperaktívnym močovým mechúrom.
Hyperaktívny močový mechúr sa prejavuje častým nutkaním na močenie s únikom alebo bez úniku moču, v spojení s častým močením a močením v noci. O hyperaktívnom močovom mechúre sa hovorí vtedy, ak sa nedokáže infekčná príčina, metabolická porucha, alebo iné ochorenie močových ciest.
Namiesto chrúmania predpísanej chémie po dobu najmenej 3 rokov (strašná predstava), ktorá má tlmiť činnosť receptorov (čo príčinu určite neodstráni), je aká taká cesta v tom organickom estrogéne. Aby som si ušetrila anabázu po ďalších doktoroch, pýtam a v čom prirodzenom sa teda najlepšie nachádzajú tie organické estrogény? Okrem sóje samozrejme.
Zdroje fytoestrogenů mají dost široký záběr a skupina fytoestrogenů je tvořena nejméně dvaceti známými látkami, které jsou přítomny ve více než třech stovkách rostlinných druhů. Jsou to byliny, obiloviny, luštěniny, zelenina i ovoce. Tři hlavní skupiny fytoestrogenů jsou izoflavonoidy, lignany a coumestany. Izoflavonoidy jsou k nalezení v luštěninách, hlavně v sóji. Lignany jsou přítomny v olejích hlavně lněném, otrubách, luštěninách a některých druzích alkoholu pivo a bourbon. Coumestany obsahuje jetel. Z pohledu běžného spotřebitele, ve vaší situaci a stravovacích zvyklostech, je již nabídka omezenější, jako hlavní zdroj může sloužit lněné semínko, nějaké luštěniny, třeba klíčená čočka, hrách, fazole, fazole mungo. Z obilovin cizrna, žito, velmi dobrý zdroj představují červené grepy a dá se dělat zelený nápoj s převahou červeného jetele a vojtěšky. O dost nižší koncentrace najdete ve slunečnici, tykvi, brokolici a žampionech. Při pozorném hledání se určitě dá mluvit o mnoha dalších vhodných potravinách, ale toto je asi to nejpoužitelnější.