Ještě k aminokyselině Lysin:
http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=156Základní použití a dávkování:
* k doplnění kvality stravy rostlinného původu
* ke zlepšení stavu při virových infekcích, především herpetických (oparových)
* ke zlepšení využití vápníku
* podporuje tvorbu a "údržbu" kolagenu a pojivových tkání obecně, například i po zraněních nebo chirurgických zákrocích. Dávky se pohybují v rozmezí několika gramů podle situace. Musí být vyvážen příjmem argininu. Nové objevy ukazují na možnost, že nadbytek lysinu vznikající konzumací nadměrných množství živočišných bílkovin po dlouhou dobu je rizikový s ohledem na zvyšování hladiny LDL cholesterolu. Proto se doporučuje použít lysin s argininem tak, aby poměr byl minimálně 1:1 nebo 1:2 (čili ve prospěch argininu)
*
při makrobiotické a vegetaiánské dietě dlouhodobě 1,0 - 2,0 g denně * pro zlepšení tvorby svalové hmoty společně s argininem v poměru minimálně 1 díl argininu a 1 díl lysinu, protože lysinu je přebytek ve stravě s bohatým obsahem živočišných bílkovin
* proti chronickým atakům viróz, především herpetických virů - denní dávka profylakticky minimálně 1,0 - 2,0 g denně.
Nedostatek lysinu je v obilovinách, zcela chybí v kukuřici, naopak hojně se nachází ve všech živočišných tkáních. Z toho vyplývá, že vegetariáni mohou mít nedostatek lysinu, což je nepříznivé hlavně u jejich dětí a potom paradoxně u starých osob. Nedostatkem lysinu však mohou trpět také děti konzumující běžnou smíšenou stravu ovšem s převahou sladkostí, chleba a Corn Flakes.
...což vysvětluje, proč se Vám herpesy na Vaší stravě opakují...