Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned pro 22, 2024 9:22 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1038 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 70  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob lis 13, 2010 2:17 pm 

Dnes som sa vám pokúšal dovolat o 13.15 a žial neúspešne, tak mi dajte vediet, kedy by vám to vyhovovalo.
Ďakujem

PříspěvekNapsal: sob lis 13, 2010 8:44 pm 
Administrátor
Administrátor

Mat1 píše:
Dnes som sa vám pokúšal dovolat o 13.15 a žial neúspešne, tak mi dajte vediet, kedy by vám to vyhovovalo.
Ďakujem

V průběhu dne mě těžko chytíte jinak než na mobilu, ale večer jsem běžně k zastižení.

PříspěvekNapsal: úte lis 16, 2010 9:09 am 

Dobrý den, zjistila jsem si přebytek Hcl krkacím testem. znamená to, že mám překyselený žaludek? a jak lze, prosím, tuto situaci řešit? děkuji moc.

PříspěvekNapsal: úte lis 16, 2010 10:03 am 
Administrátor
Administrátor

Inka píše:
Dobrý den, zjistila jsem si přebytek Hcl krkacím testem. znamená to, že mám překyselený žaludek? a jak lze, prosím, tuto situaci řešit? děkuji moc.

Vyzkoušejte pít větší množství vody s citrónem, to celkem spolehlivě rovná žaludek do normálu.

PříspěvekNapsal: stř lis 17, 2010 1:08 pm 

Stačí na krkací test jedna malá kávová lžička sody do 2 dcl vody?

PříspěvekNapsal: stř lis 17, 2010 2:55 pm 
Administrátor
Administrátor

Sikora píše:
Stačí na krkací test jedna malá kávová lžička sody do 2 dcl vody?

Dává 1,25 ccm sody, do cca 1,5 dcl vody a celý test bude přesně popsaný v dalším čísle časopisu Recepty prima nápadů.

PříspěvekNapsal: stř lis 17, 2010 3:39 pm 

Zaujímavý experiment:
Pre matku som chystal 3,5% HCl a pri tom som na skúšku zarobil aj "pitnú" koncentráciu 0.0035% a to tak že som dal 0,5ml do 500ml vody.
Keď som to zarobil s destilkou, malo to jemne nakyslastú chuť, tak som zmeral pH a bol 2,9.
Potom som to rovnako zarobil s obyčajnou vodou a prekvapenie: chuť bola prakticky normálna (bez chuti)
a pH bolo 6,8!
Je to samozrejme spôsobené tým, že vo vode sa nachádzajú uhličitany
predovšetkým vápnika a horčíka a iné soli, ktoré HCl zneutralizuje a sama sa tým "minie" a
vzniknú chloridy.
Takže ak sa používa HCl s kohútikovou vodou, je to celé otázne, v tom prípade by bolo zrejme vhodnejšie
kvapkať postupne do vody 3,5% HCl a merať pH, kým nedosiahne 2,9 a potom je vo vode dostatok
voľnej HCl v rovnakom množstve ako v destilke.
Docela by ma zaujímalo, akú pH má váš pitný roztok zarobený do normálnej, nie destilovanej vody.

Druhá zásadná otázka ktorej nerozumiem, je nasledovná:
koncentrácia žalúdočnej kyseliny je vraj okolo 3promile, čo znamená 0,3% resp celková koncentrácia 0.003 gHCl/gH2O (1promile je 0,1%, 1% je 0,01 z celku, teda 1 promile je 0.001 z celku to je predpokladám bez diskusie)

Ináč našiel som aj údaj o molárnej koncentrácii vylučovanej HCl v žalúdku - je to 160mmol/L teda 0,16mol/L a tomu odpovedá cca 0,55%-ná HCl, teda 5,5promile koncentrácia HCl, samozrejme že následne je tento výlučok zrieďovaný žalúdočným obsahom.

Takže zarobiť koncentráciu HCl = 3,5 promile z pripravenej 3,5% kyseliny znamená zriediť ju v pomere 1:10 a nie 1:1000 ako to robíte vy. (prípadne ak vychádzate 1,75% tak ju zrieďujete 1:500, lebo dáte 1ml do 500ml vody)
Vy vašim riedením vyrábate tak ako píšete 0,0035promilovú koncentráciu, a nie 3,5promilovú koncentráciu, čo by bola 0,35%ná HCl.
Je teda údaj o koncentrácii 3,5promile v žalúdku nesprávny alebo je nesprávne riedenie tu vo vlákne viac krát popisované?

PříspěvekNapsal: stř lis 17, 2010 10:29 pm 
Administrátor
Administrátor

Atman píše:
Zaujímavý experiment:
Pre matku som chystal 3,5% HCl a pri tom som na skúšku zarobil aj "pitnú" koncentráciu 0.0035% a to tak že som dal 0,5ml do 500ml vody.
Keď som to zarobil s destilkou, malo to jemne nakyslastú chuť, tak som zmeral pH a bol 2,9.
Potom som to rovnako zarobil s obyčajnou vodou a prekvapenie: chuť bola prakticky normálna (bez chuti)
a pH bolo 6,8!
Je to samozrejme spôsobené tým, že vo vode sa nachádzajú uhličitany
predovšetkým vápnika a horčíka a iné soli, ktoré HCl zneutralizuje a sama sa tým "minie" a
vzniknú chloridy.
Takže ak sa používa HCl s kohútikovou vodou, je to celé otázne, v tom prípade by bolo zrejme vhodnejšie
kvapkať postupne do vody 3,5% HCl a merať pH, kým nedosiahne 2,9 a potom je vo vode dostatok
voľnej HCl v rovnakom množstve ako v destilke.
Docela by ma zaujímalo, akú pH má váš pitný roztok zarobený do normálnej, nie destilovanej vody.

Druhá zásadná otázka ktorej nerozumiem, je nasledovná:
koncentrácia žalúdočnej kyseliny je vraj okolo 3promile, čo znamená 0,3% resp celková koncentrácia 0.003 gHCl/gH2O (1promile je 0,1%, 1% je 0,01 z celku, teda 1 promile je 0.001 z celku to je predpokladám bez diskusie)

Ináč našiel som aj údaj o molárnej koncentrácii vylučovanej HCl v žalúdku - je to 160mmol/L teda 0,16mol/L a tomu odpovedá cca 0,55%-ná HCl, teda 5,5promile koncentrácia HCl, samozrejme že následne je tento výlučok zrieďovaný žalúdočným obsahom.

Takže zarobiť koncentráciu HCl = 3,5 promile z pripravenej 3,5% kyseliny znamená zriediť ju v pomere 1:10 a nie 1:1000 ako to robíte vy. (prípadne ak vychádzate 1,75% tak ju zrieďujete 1:500, lebo dáte 1ml do 500ml vody)
Vy vašim riedením vyrábate tak ako píšete 0,0035promilovú koncentráciu, a nie 3,5promilovú koncentráciu, čo by bola 0,35%ná HCl.
Je teda údaj o koncentrácii 3,5promile v žalúdku nesprávny alebo je nesprávne riedenie tu vo vlákne viac krát popisované?

Naše voda z kohoutku je tvrdá a má vysoké pH, tedy přesně 7,8 -7,9 pH. Tu ovšem nepoužívám a nepoužívám ani destilku, ale osmotickou vodu, která má základní hodnotu kyselosti 6,5 - 6,6 pH a po nakapání 10 kapek 3,5%tní kyseliny chlorovodíkové na 0,5 litru vody má 4,9 - 5 pH. Dost to ovšem bude záviset na opravdové koncentraci té základní kyseliny, protože výchozí koncentrace před ředěním se může dost lišit a pokud vím tak rozpětí je od 32% do 37%, což dost ovlivní konečné pH připraveného roztoku.

Žaludeční kyseliny člověka mají opravdu koncentraci 0,3 % a 0,5 - 0,6%tní koncentraci má v žaludku pes, na člověka je to nesmysl.

Upozornění na chybu.

Bohužel vám musím dát za pravdu a uznat, že jsem se seknul při tom popisu ředění. Jak zde často píšu, jsem také jenom člověk a tedy jsem omylný. Správně je to opravdu deset kapek 3,5 %tní kyseliny na 0,5 dcl vody, nikoliv 0,5 litru, jinak vše ostatní je v pořádku a dá se toho vypít naráz vždy tak 1-2 dcl cca 20-30 minut před jídlem a 1-2 dcl cca 20-30 minut po jídle. Celá chyba nastala tak, že já sám to takto přesně pochopitelně nedělám a většinou objem použité kyseliny ani nijak neměřím, prostě namíchám odhadem roztok zhruba o kyselosti vody s citrónem, ale lidem jsem to takto podávat nechtěl. Sám pracuji běžně s plnou koncentrací tedy 35% a dávám si odhadem těch 10 kapek na 0,5 litru vody, což se mě pro běžné uživatele nezdálo vhodné, vzhledem k možnosti poleptání při manipulaci. Pak při pokusu o přesné vyjádření, té mnou používané náhodné koncentrace, jsem se do toho trochu zamotal. Pokusím se chybu v textech odstranit, ale je otázka, zda to všude najdu, no snad se mě to povede.

Pokud někde zapomenu a někdo na to přijde, tak vás poprosím o upozornění, abych to odstranil všude a nemátlo to další uživatele fóra.

Za chybu se všem uživatelům fóra omlouvám, ale nikomu uškodit nemohla, pouze případně zpomalila rychlost reakce organizmu, pokud šlo o jediný používaný léčebný postup. Někoho toto sdělení mohlo vystrašit, zda si neuškodil, vysvětlím to tedy srozumitelně a pro ty vylekané popíšu celou věc co nejpřesněji.

Žaludek zdravého člověka si za normálních okolností produkuje cca 1,5-3 litry žaludečních šťáv, kde se vyskytuje kyselina chlorovodíková v koncentraci zhruba 0,3%, tedy 3‰. Pokud se z důvodu stresu, nebo nemoci kyselina chlorovodíková netvoří, tak se musí dodávat a staří lékárníci pamatují vhodnou náhražku, tedy 10% roztok kyseliny chlorovodíkové s pepsinem. Zde je potřeba upozornit, že v případě těch 10% jde o lékárnickou koncentraci, která odpovídá 3,5%tní koncentraci technické o které se zde bavíme, tedy zředění plné koncentrace 35%tní základní kyseliny v poměru 1:9. Tohoto 10%tního pepsinového roztoku se užívalo dle potřeby, celkem empiricky, tak lžička do sklenice vody, vždy před jídlem, případně i po jídle, podle toho jak pacient reagoval. Za celý den tedy spotřeboval celkem náhodné množství roztoku, nicméně zhruba šlo o 1,5-3ccm 3,5%tní kyseliny chlorovodíkové v náhodném množství vody. Důležité je, že dle mých doporučení je napsán použitý objem 3,5%tní kyseliny chlorovodíkové správně, pouze ji člověk pije ve větším zředění, což ničemu určitě neškodí a reakce organizmu je zhruba stejná. Jde tedy pouze o matematickou chybu, která z hlediska zdraví uživatele nijak nevadí, ale opravdu mate uživatele tohoto fóra, za což se znovu všem uživatelům fóra omlouvám. Každopádně tato chyba není nijak podstatná a opravdu nikomu uškodit nemohla.

PříspěvekNapsal: ned lis 28, 2010 9:41 pm 

prosim o radu. tu je zoznam niekolko druhov kyseliny chlorovodikovej, ktore je ta "prava"?
http://centralchem.sk/?IDe=40018
dakujem.
tak som sa tam dovolala, objednala som 3,5% HCl, liter, bude to stacit na nejaky cas? je v potravinarskej kvalite.
od veci, ale tiez som kupila kilo chloridu horecnateho, aby som tam nemusela 100x objednavat, ma to byt pre dvoch ludi. bude to tiez na nejaky cas stacit?
dakujem.
este som si vsimla, ze je tam hcl bez arzenu, to znamena, ze pri ostatnych je arzen? ake su to hodnoty toho arzenu? je to normalne, ze je to tam?

PříspěvekNapsal: pon lis 29, 2010 9:51 pm 
Administrátor
Administrátor

Martina46 píše:
prosim o radu. tu je zoznam niekolko druhov kyseliny chlorovodikovej, ktore je ta "prava"?
http://centralchem.sk/?IDe=40018
dakujem.
tak som sa tam dovolala, objednala som 3,5% HCl, liter, bude to stacit na nejaky cas? je v potravinarskej kvalite.
od veci, ale tiez som kupila kilo chloridu horecnateho, aby som tam nemusela 100x objednavat, ma to byt pre dvoch ludi. bude to tiez na nejaky cas stacit?
dakujem.
este som si vsimla, ze je tam hcl bez arzenu, to znamena, ze pri ostatnych je arzen? ake su to hodnoty toho arzenu? je to normalne, ze je to tam?

Ideální je lékopisná a jinak vyhovuje ta první s označením p.a. Ta vaše, co jste si objednala, je dokonce v horší kvalitě, ale také plně vyhovuje a arzénu se nemusíte bát, ten se tam naopak v některých případech úmyslně přidává a dělá velice dobře bílým krvinkám, hned jsou mnohem čilejší.

PříspěvekNapsal: pon lis 29, 2010 10:03 pm 

Jarda píše:
Ideální je lékopisná a jinak vyhovuje ta první s označením p.a. Ta vaše, co jste si objednala, je dokonce v horší kvalitě, ale také plně vyhovuje a arzénu se nemusíte bát, ten se tam naopak v některých případech úmyslně přidává a dělá velice dobře bílým krvinkám, hned jsou mnohem čilejší.

Takto, ja som este neobjednala, teda som to zle napísala, volala som tam s tým cieľom, no objednávku mám vybaviť mailom, teda objednám tú prvú, lenže neviem, v akom riedení je. To sa z toho asi nedá vyčítat?

PříspěvekNapsal: pon lis 29, 2010 10:07 pm 
Administrátor
Administrátor

Martina46 píše:
Takto, ja som este neobjednala, teda som to zle napísala, volala som tam s tým cieľom, no objednávku mám vybaviť mailom, teda objednám tú prvú, lenže neviem, v akom riedení je. To sa z toho asi nedá vyčítat?

To neřešte, jak jste to napsala, tak to bohatě vyhovuje.

PříspěvekNapsal: pon lis 29, 2010 10:24 pm 

Jarda píše:
To neřešte, jak jste to napsala, tak to bohatě vyhovuje.

dobre, dakujem. a 2 litre neude prilis vela, takto nariedenej? pre dvoch ludi.

PříspěvekNapsal: pon lis 29, 2010 10:40 pm 
Administrátor
Administrátor

Martina46 píše:
dobre, dakujem. a 2 litre neude prilis vela, takto nariedenej? pre dvoch ludi.

To se nijak nekazí a vzhledem k ceně asi není důvod si to kupovat v nějakém menším množství, pokud ji nebudete potřebovat, tak tím vždy můžete umýt záchod.

PříspěvekNapsal: pon lis 29, 2010 10:53 pm 

Jarda píše:
To se nijak nekazí a vzhledem k ceně asi není důvod si to kupovat v nějakém menším množství, pokud ji nebudete potřebovat, tak tím vždy můžete umýt záchod.

dakujem \":)\"

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1038 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 70  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]