|
Administrátor |
|
Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm Příspěvky: 28420 Bydliště: Poděbrady
|
Atman píše: Zaujímavý experiment: Pre matku som chystal 3,5% HCl a pri tom som na skúšku zarobil aj "pitnú" koncentráciu 0.0035% a to tak že som dal 0,5ml do 500ml vody. Keď som to zarobil s destilkou, malo to jemne nakyslastú chuť, tak som zmeral pH a bol 2,9. Potom som to rovnako zarobil s obyčajnou vodou a prekvapenie: chuť bola prakticky normálna (bez chuti) a pH bolo 6,8! Je to samozrejme spôsobené tým, že vo vode sa nachádzajú uhličitany predovšetkým vápnika a horčíka a iné soli, ktoré HCl zneutralizuje a sama sa tým "minie" a vzniknú chloridy. Takže ak sa používa HCl s kohútikovou vodou, je to celé otázne, v tom prípade by bolo zrejme vhodnejšie kvapkať postupne do vody 3,5% HCl a merať pH, kým nedosiahne 2,9 a potom je vo vode dostatok voľnej HCl v rovnakom množstve ako v destilke. Docela by ma zaujímalo, akú pH má váš pitný roztok zarobený do normálnej, nie destilovanej vody.
Druhá zásadná otázka ktorej nerozumiem, je nasledovná: koncentrácia žalúdočnej kyseliny je vraj okolo 3promile, čo znamená 0,3% resp celková koncentrácia 0.003 gHCl/gH2O (1promile je 0,1%, 1% je 0,01 z celku, teda 1 promile je 0.001 z celku to je predpokladám bez diskusie)
Ináč našiel som aj údaj o molárnej koncentrácii vylučovanej HCl v žalúdku - je to 160mmol/L teda 0,16mol/L a tomu odpovedá cca 0,55%-ná HCl, teda 5,5promile koncentrácia HCl, samozrejme že následne je tento výlučok zrieďovaný žalúdočným obsahom.
Takže zarobiť koncentráciu HCl = 3,5 promile z pripravenej 3,5% kyseliny znamená zriediť ju v pomere 1:10 a nie 1:1000 ako to robíte vy. (prípadne ak vychádzate 1,75% tak ju zrieďujete 1:500, lebo dáte 1ml do 500ml vody) Vy vašim riedením vyrábate tak ako píšete 0,0035promilovú koncentráciu, a nie 3,5promilovú koncentráciu, čo by bola 0,35%ná HCl. Je teda údaj o koncentrácii 3,5promile v žalúdku nesprávny alebo je nesprávne riedenie tu vo vlákne viac krát popisované? Naše voda z kohoutku je tvrdá a má vysoké pH, tedy přesně 7,8 -7,9 pH. Tu ovšem nepoužívám a nepoužívám ani destilku, ale osmotickou vodu, která má základní hodnotu kyselosti 6,5 - 6,6 pH a po nakapání 10 kapek 3,5%tní kyseliny chlorovodíkové na 0,5 litru vody má 4,9 - 5 pH. Dost to ovšem bude záviset na opravdové koncentraci té základní kyseliny, protože výchozí koncentrace před ředěním se může dost lišit a pokud vím tak rozpětí je od 32% do 37%, což dost ovlivní konečné pH připraveného roztoku. Žaludeční kyseliny člověka mají opravdu koncentraci 0,3 % a 0,5 - 0,6%tní koncentraci má v žaludku pes, na člověka je to nesmysl. Upozornění na chybu. Bohužel vám musím dát za pravdu a uznat, že jsem se seknul při tom popisu ředění. Jak zde často píšu, jsem také jenom člověk a tedy jsem omylný. Správně je to opravdu deset kapek 3,5 %tní kyseliny na 0,5 dcl vody, nikoliv 0,5 litru, jinak vše ostatní je v pořádku a dá se toho vypít naráz vždy tak 1-2 dcl cca 20-30 minut před jídlem a 1-2 dcl cca 20-30 minut po jídle. Celá chyba nastala tak, že já sám to takto přesně pochopitelně nedělám a většinou objem použité kyseliny ani nijak neměřím, prostě namíchám odhadem roztok zhruba o kyselosti vody s citrónem, ale lidem jsem to takto podávat nechtěl. Sám pracuji běžně s plnou koncentrací tedy 35% a dávám si odhadem těch 10 kapek na 0,5 litru vody, což se mě pro běžné uživatele nezdálo vhodné, vzhledem k možnosti poleptání při manipulaci. Pak při pokusu o přesné vyjádření, té mnou používané náhodné koncentrace, jsem se do toho trochu zamotal. Pokusím se chybu v textech odstranit, ale je otázka, zda to všude najdu, no snad se mě to povede.
Pokud někde zapomenu a někdo na to přijde, tak vás poprosím o upozornění, abych to odstranil všude a nemátlo to další uživatele fóra.
Za chybu se všem uživatelům fóra omlouvám, ale nikomu uškodit nemohla, pouze případně zpomalila rychlost reakce organizmu, pokud šlo o jediný používaný léčebný postup. Někoho toto sdělení mohlo vystrašit, zda si neuškodil, vysvětlím to tedy srozumitelně a pro ty vylekané popíšu celou věc co nejpřesněji.
Žaludek zdravého člověka si za normálních okolností produkuje cca 1,5-3 litry žaludečních šťáv, kde se vyskytuje kyselina chlorovodíková v koncentraci zhruba 0,3%, tedy 3‰. Pokud se z důvodu stresu, nebo nemoci kyselina chlorovodíková netvoří, tak se musí dodávat a staří lékárníci pamatují vhodnou náhražku, tedy 10% roztok kyseliny chlorovodíkové s pepsinem. Zde je potřeba upozornit, že v případě těch 10% jde o lékárnickou koncentraci, která odpovídá 3,5%tní koncentraci technické o které se zde bavíme, tedy zředění plné koncentrace 35%tní základní kyseliny v poměru 1:9. Tohoto 10%tního pepsinového roztoku se užívalo dle potřeby, celkem empiricky, tak lžička do sklenice vody, vždy před jídlem, případně i po jídle, podle toho jak pacient reagoval. Za celý den tedy spotřeboval celkem náhodné množství roztoku, nicméně zhruba šlo o 1,5-3ccm 3,5%tní kyseliny chlorovodíkové v náhodném množství vody. Důležité je, že dle mých doporučení je napsán použitý objem 3,5%tní kyseliny chlorovodíkové správně, pouze ji člověk pije ve větším zředění, což ničemu určitě neškodí a reakce organizmu je zhruba stejná. Jde tedy pouze o matematickou chybu, která z hlediska zdraví uživatele nijak nevadí, ale opravdu mate uživatele tohoto fóra, za což se znovu všem uživatelům fóra omlouvám. Každopádně tato chyba není nijak podstatná a opravdu nikomu uškodit nemohla.
|
|