Nenechajte sa odradiť naučenými formuláciami doktorov "máte na to vek" atď. Základ je myslím kvalitná strava, pričom strava, ktorú propagujú nutriční diktátori (tiež používam silné prímery
), nie je podľa mňa zdraviu prospešná. Najhoršie sú na tom vegani kvôli nutričnej podvýžive a za nimi následuje mainstream high carb / low fat stravovanie.
Najviac mi pomohla pravideľná konzumácia kefíru (probiotika), kyselé zelí, občasná konzumácia mäsa (2 dni do týždňa až 10 dní - malá 120 g porcia), pečienka (max. 1x do týždňa - malá 120 g porcia) a hlavne to, čo som predtým nebol schopný dostať do úst: koža (nakrájam na cm x cm kúsky), mastné časti mäsa, chrupavky (tie musím nakrájať na ultra malé kúsky a stále mi to nie je príjemné), vývar z kostí (1 týždeň 2 lyžice denne, potom pauza) - všetko to zamiešam s kefírom a vypijem.
Inak kefír má schopnosť preraziť a maskovať aj amoniakovú arómu natto
.
A samozrejme pohyb. Okrem toho mi pomohol
Enzycol (nechcem tu propagovať farma suplementy, mame to poradil ortopéd, že "keď toto nezafunguje, tak potom už nič"). 2,5 mesačná kúra (= 2 balenia) výrazne znížili moje bolesti v ramennom kĺbe. Btw: Veľmi by ma zaujímalo, ktorá zložka tohto suplementu je tak účinná, lebo určite je možné ju nahradiť nejakým čajom alebo bylinnými kvapkami, who knows...
Enzycol obsahuje Multi Clean UPTM komplex 535 mg, extrakt z plodu višně (Prunus cerasus) 200 mg, extrakt ze semen celeru (Apium graveolens) 150 mg, extrakt ze semen pistácie (Pistacia vera) 160 mg, kurkumin 25 mg, L-askorbová kyselina 20 mg.