ivko píše:
Rád by som sa spýtal na vec týkajúcu sa pravidelnej konzumácie špenátu,mangoldu v surovom stave ako mixovaný nápoj s banánom a iným ovocím a ako šalát. Do akej miery môže byť podľa teba kyselina štavelová a oxaláty zodpovedné za nepravidelný srdečný tep?
Strýkovy bol holterom zistený nepravideľný srdečný tep (vynechania srdca) v priebehu dňa na 3 sekundy niekoľkokrát. Bol urýchlene prevezený do nemocnice, kde čaká na voperovanie kardio stimulátoru už tento útorok. Sám zvažuje túto operáciu lebo sa mu paradoxne zhoršil jeho tep po zvýšenej konzumácií špenátovo/mangoldových smoothies ako tvrdí. Tlak a cholesterol mu výrazne klesol až na normálne hodnoty, dokonca znížil dávkovanie liekov ked zacal so zelenymi napojmi.
Myslíte si, že ak by vyradil potraviny so zvýšeným podielom oxolátov,síry a zaradil viac magnézia mohol by sa mu zlepšiť zdravotný stav?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
Ráda bych přispěla svou troškou do mlejna, možná se vám bude nějaká rada hodit.
Mám chronické fibrilace síní, od 8mi let, střídaly se mi i tachykardie a bradykardie - vše je to o nepravidelném tepu, dávali mi na to léky, vnucovali varfarin, ten jsem však uspěšně odmítala kvůli stravovacím návykům ohledně jiné nemoci a kvůli projevům ještě jiné nemoci, nakonec mi sami mudrci potvrdili, že to bylo rozumné. Fibrilace mi naskakovaly převážně v klidu, u mě jsou velmi zřetelné ( uvádějí u mě i fluter síní, oni většinou uměj věci pojmenovat :evil_vm: ) je to jako když se strčí prsty do zásuvky a probíjí jimi proud, bohužel je to cítit v okolí srdce, někdy je to vyčerpávající a chvíli zůstane pocit na kolaps. Radili mi zvýšit léky 3x denně celou, zkusila jsem 3x denně půl a tep a tlak mi šel rapidně dolů, občas jsem i jakoby omdlela, tlakáč erroroval, tep i 43za minutu -děs. Párkrát mi vyhrožovali ablací, ze zkušeností jiních lidí není nijak zvlášt efektivní a spousta jich má fibrily i po ní. Loni jsem se právě dostala k různým moudrům ohledně této arytmie a začla zkoušet, co by se dalo dělat. Prvořadě kayenský pepř, je uvedeno, že se dá kayen podávat i po 15ti minutách lžička, já si dávám kayen do obědního jídla, které mám jako jediné vařené a to navíc bud rýži natural nebo přepařenou zeleninu, občas domácí maso ( vysadila jsem 5 jedů, je to pohodlnější, jak řešit nějaké dietní opatření a následné problémy z nich ), dělávám si tzv. zabijačkovou polévku, zelenina, rýže natural, kopa česneku ( ted už mi tak nesnižuje tlak,ale začátky byly zajímavé ), kopa majoránky, třeba i brambory a lžíčka i dvě kayenu. Jednou za měsíc jedu víc jak týden kůru habanero ( habanero je 2. nejpálivější paprička ) sháním horkotěžko čerstvé, momentálně si pro něj jezdívám někam do globusu, jinde ho už neseženu. Je to jediný jídlo, při kterém mám chleba ( si peču svůj ), smíchat habanero s poctivým máslem ( ne běžně prodávajícím se hnusem ) do toho česnek natřít na chleba a já si to ještě posypu černou lávovou solí, chutově výborné a každý měsíc se na to těším, chleba upeču, dám do mrazáku a pak ho přepíkám na titanové pánvi bez tuku, je takový křupovavý opražený. Tato kůra maximálně prokrví, zatím z mého okolí neměl nikdo odvahu ochutnat, ani chlapi, já sama si při této ňamce natírám rty kokosovým tukem, jinak to pálí příšerně a super je, když se z nosu očí spustí voda, ze začátku mi to dělal i kayen, tet už je na mě asi slabý. Ráno beru tyto věci - půlka léku ( ha ha ha možná kdybych se víc snažila, tak bych nemusela brát ani tu mizernou půlku,ale bez ní se mi fibrily rozjíždí a taky se zvedá hodně tepová frekvence, je zajímavé, že ta půlka stačí, mudrci mě přesvědčovali, že půlka sotahexalu je bezvýznamná ) a spoustu doplnků - asi na všechny nevzpomenu, jsou vesměs z Brna z 4fitness, kde mají sypanou formu, měly by být čisté a cenově naprosto super. Lysin, Lecitin, Taurin, kolagen, MSM -organická síra, dále C - liposomal C- návod z fora, vit B co jsem kupovala zrušili, ale stejně ted míchám pivovarské kvasnice s kůrou od Kaspříka. Základem pro srdíčko je magnesium chlorid hořečnatý !!!! a selen, beru i lugol - dávám do kapslí. Základem je vynechat živočišnou bílkovinu, to se mi osvědčilo několikrát, i když to není příjemné, jsem závislá na kozím mlíku. Ten štávový půst právě odlehčí srdíčku, organismus nemá práci s trávením, dostává živiny, tělo je z živých buněk, proto potřebuje zase jen živé - enzymi. Na srdíčko dobře působí dieta Johany Budwigové ( ze se ujala pod názvem sirná patlanina - tvaroh, lněný olej, mleté lněné semínko a pak nějaká ochucovadla - na sladko med + ovoce, naslano sůl+koření a podobně toto vždy připravovat čerstvé a sníst asi do 10ti minut. Docela dobře se mi poslední dobou osvědčila tinktura z bělotrnu kulatohlavého, momentálně mám formou gemmoterapie, jiný u nás nebyl k sehnání. Dříve jsem si sama dělala kapky z hlohu, ale recepis jsem dávno nějam "uklidila".
Na netu jsem někde četla, že předávkování železem může skutečně způsobit srdeční problémy ( i jaterní) a další , takže bych určitě snížila všechny zdroje obsahující železo, mezi něž patří samozřejmě i mangold, špenát a pod., jen může být otázkou, co s již nahromaděným železem, zde netuším, jak se chová, zda se vyloučí, vstřebá nebo je ho potřebě nějak vyvázat. Vážně bych začla uvažovat i o očistě jater, není náročná a je to poklidná procedůrka se zpravidla zjevným výsledkem. Před ní nejlépe šanka - jogínská očista střev, nebo aspon nějakou sérii klystýrů, čaj ze senny, aby se aspon trochu očistilo střevo.
Tyto rady jsem uváděla na jiném foru pro manžela jedné paní, už se neozvala, což je škoda, ale předpokládám, že manžel do takové "smrště úprav" asi nešel.
Držím palečky vašemu strýci, aby zvolil tu nejvhodnější cestu a jen na něm záleží, jak moc bude chtít být zdravý.
Ještě otázka, dělali mu testy na obsah železa?