Johny píše:
Je to můj první příspěvek na tomto fórum a tak bych na úvod chtěl poděkovat za jeho tvorbu a údržbu panu Jardovi a také dalším za spoustu komentářů. Fórum pročítám již tři měsíce, postupně se snažím naučit základy správného stravování, které ač by měly být běžnou znalostí obyvatelstva, tak opravdu nejsou.
Nyní trochu o mě. Mám diagnostikovaného Crohna. Zhruba od konce 2013 jsem začal mít opět zdravotní problémy a postupně jsem ubýval na váze. Ze svých poměrně stabilních 65 kg při 178 cm jsem se dostal na 55 kg. Po sérii vyšetření mi byl nalezen aktivnější zánět na tenkém střevě, na který jsem bral od července Prednison. Byl jsem historicky především na vařené stravě, částečně dodržoval bezezbytkovou dietu, jedl bílé pečivo, maso. Od letošního února tento směr upravuji, vyloučil jsem uzeniny, omezil maso, pečivo a zařadil více zeleniny. Tu jsem dříve vařil, aby vláknina nedráždila tolik střevo. Po objevu odšťavňovače jsem pravidelně zařadil šťávy, zejména zeleninové.
Léky jsem postupně téměř vysadil. Problém je, že jsem začal opět hubnout. Z 58 kg, na které jsem s Prednisonem „přibral“ jsem zpět u 54 kg. Kromě toho mi z posledního odběru vyšel zánět (CRP 15, měl jsem také lehčí virózu). Připíši, že podle rad z tohoto fóra problém zkouším řešit metodicky. Krkací test je v normě. Měl jsem podezření na štítnou žlázu podle nižší teploty pod jazykem, ale krevní odběry TSH, FT4 byly v normě. Nedávný krevní obraz je v normě. Na výsledky vlasové analýzy čekám. Ph ráno přibližně 5,4, postupně se zvyšuje do zásaditých hodnot k 7,5 a večer opět ke kyselejším. Plivací test značí kandidu (to bych po loňských antibioticích a kortikoidech čekal, ale nevím jak potvrdit a případně jak protikvasinkovou dietou stav dále nezhoršovat).
Všude se řeší, jak hmotnost snížit. Já bych ji chtěl stabilizovat a postupně „správně“ zvyšovat. Vzhledem ke svým zdravotním problémům a podvýživě, bych se však nechtěl dopouštět zbytečných chyb. Proti zánětům jsem zařadil kokosový olej, kakaové máslo, kurkumu, skořici. Patrně budu mít horší vstřebávání, zejména tuků. Nevím jak jej spravit.
Snažím si na věci udělat vlastní pohled, protože jsem postupně zjistil, že protichůdná stravovací doporučení jsou dána vždy kontextem, který se řeší. Proto chápu i časté opětovné dotazy uživatelů a při množství příspěvků zde volím přímý dotaz. Přijde mi, že kolektivní inteligence tohoto fóra hodně ví a má sílu. Proto bych vás chtěl poprosit o postřehy a rady. Pokud byste k radě připsali i krátké zdůvodnění proč zrovna takto, případně mě odkázali někam, kde si to můžu načíst, budu za to jako začátečník vděčný.
Zdánlivě na vašem postupu není co rozporovat, ovšem zdaleka nadáváte plné informace. U tohoto onemocnění velice záleží na stresu a fyzické zátěži, tedy třeba aktivní sport vidím jako těžký problém, nebo nervy při sedavém zaměstnání u kompu taktéž. Nechte si laboratorně zjistit hladinu ranního kortizolu a také hladinu estradiolu z krve, případně i celodenního kortizolu ze sbírané moče. Estradiol záněty silně provokuje a mnoho mužů ho má paradoxně zvýšený. Zjistěte si jaké jíte potraviny s vyšším obsahem tryptofanu a vyzkoušejte je ze stravy vyřadit, tím se zvyšuje serotonin a také to provokuje zánět.