[quote="pefi":cvyzzl1o]Pokud je to zcela určitě hashimoto, zkuste si projít tento blog:
https://thyroidpharmacist.com/articles/Autorkou je farmaceutka, která si tím sama prošla a napsala i nějakou knížku jak se léčit, ta by pro vás mohla být zajímavá.
Euthyrox je v pohodě, není to žádná obskurní chemie, pouze je to to již hotový prehormon T4 a v podstatě to ulehčí štítné žláze, aby se nemusela tolik namáhat s produkcí T4 a mohla si odpočinout. Akorát si musíte naladit přes krevní testy dietu tak, aby hladina byla blízko optima, které jsem vám psal - ani o moc níž, ani o moc výš. Trošku vyšší hladina FT4 oproti optimu asi nevadí.
Co jsem krátce četl její blog, tak hashimoto je celotělový problém, ne problém jen štítné žlázy, takže by s tím mělo jít něco dělat. V podstatě jde o to uzdravit tělo a neřešit jako primární problém štítnou žlázu. Selen je O.K. - ten nám v ČR chybí.
Vyřešte si trávení a můžete se mrknotu třeba sem co by ještě mělo pomoci:
https://thyroidpharmacist.com/articles/ ... ashimotos/----
Otevřel jsem si pro vás tu knihu od Kharraziana - snad mi to bůh oplatí, momentálně by se mi to opravdu hodilo.
Tu knihu si určitě pořiďte.
Výběr toho nejdůležitějšího z Kharraziana pro lidi s Hashimotem:
Bezlepková dieta určitě ano, hashimoto je imunitní celotělový problém (něco dráždí vaše tělo a to bojuje se záněty natolik zoufale, že už útočí i tam, kde by nemělo), lepek dráždí a vyvolává záněty, takže proto bezlepková dieta. (Mimochodem, na záněty mnohdy pomáhá rybí olej - ale s jeho výběrem neporadím, ale mému kamarádovi pomohl pouze takový, kde je vysoká koncentrace omega-3.)
Možná se vyhněte i caseinu, tj. produktů z kravského mléka - někomu to rovněž pomáhá, ale bezlepková dieta je celkem jasně nutná, u mléka to není tak jednoznačné.
Dost pravdpodobně nefungují střeva - nevstřebává se B12 - (sjeďte si krevní testy na B12 a folát, snažte se přiblížit se optimální hladině, ne normálnímu rozsahu, když tak suplementujte methylcobalamin, cyanocobalamin totiž někomu nemusí fungovat)
Typický je nedostatek vitamínu D - opět se snažte dostat na optimální hladinu, ne na normální hladinu, což znamená buď sluníčko, to je nejlepší, nebo pokud potřebujete hladinu zvýšit suplementací, tak musíte brát řádově v tisícíe IU/den (já když mě to popadne beru cca 5000 IU/den a to není nijak extrémní množství. Kharrazin předepisuje 5000 až 20 000 Iu/den. Takže přípravky z lékárny, které mají v jedné tabletce stovky IU jsou celkem k ničemu).
Kharrazin zmiňuje kolísající hladinu estrogenu jako jeden z typických příznaků, já když vidím estrogen, tak mi v hlavě vyskočí disbalance Zn/Cu - uvidíte dle vlasovky.
Dále je tam pak kapitola o imunitě u hashimota - jde prý o disbalance mezi cytokynu patřící do TH-1 a cytokiny patřící do skupiny TH2. Příslušné cytokyny jsou tam vyjmenovány.
Jsou tam uvedeny přípravky které pomáhají posunout TH1 a ty, které pomáhají na TH-2, takže podle toho co vám najde laboratoř víte kterou část imunity máte tlumit a kterou podporovat a čím to máte dělat. Rybí olej pomáhá normalizovat obě části imunity.
To by v tom byl čert, aby vám to nepomohlo.
Euthyrox vám pomůže fungovat, ale rozhodně vás nevyléčí, musíte vyladit svou imunitu aby přestala ničit štítnou žlázu. A základem imunity je jak funguje zažívání (žaludek - HCL, střevo - co tam bydlí,