Ÿura píše:
Narazil jsem na informaci, ze mangan muze zpusobovat cholestazu(spatnou produkci, tok zluci)
Ted kdyz to spojim s tim, kdy jsem mel asi nejlepsi tvorbu zluci, kdyz jsem pracoval v kuchyni a jedl jen defakto brambory a maso vseho druhu a nejake plody more. To tvorilo tak 80% meho jidelnicku. Zadne orechy, seminka, zadne vlocky, pohanka, lusteniny. Takze muj prijem manganu byl nizsi nez je bezne. Protoze vetsinou jim dost vlocek, pohanky, ryze a pod. To jsou bohate zdroje manganu..
Vyzkousim snizit prijem manganu co to jen pujde. Uvidim jestli se neco stane..
To jste vypozoroval docela zajímavý problém který není zrovna běžný. Vysoké dávky manganu sice nejsou běžně spojovány s blokádou toku žluče, ale mohou ovlivnit jaterní funkce, což nepřímo může narušit žlučový metabolismus. Mangan se koncentruje v játrech, kde působí jako kofaktor pro řadu enzymů, včetně těch zapojených do metabolismu tuků, sacharidů a cholesterolu. Bezpečná denní dávka manganu je obvykle uváděna kolem 11 mg. Nadměrný příjem (např. z doplňků stravy nebo kontaminované vody) může vést k toxickým účinkům, zejména neurologickým. Přímá blokáda toku žluče (cholestáza) není běžně uváděným důsledkem nadbytku manganu. Nicméně, pokud dojde k jaterní dysfunkci v důsledku toxicity, může být sekundárně ovlivněna tvorba a sekrece žluči. Studie na zvířatech ukazují, že vysoké dávky manganu mohou způsobit oxidační stres v játrech, což může narušit jejich funkci. V takovém případě by mohlo dojít ke změnám v žlučových cestách, ale není to primární mechanismus. Rozhodně je blbé že se zde nedá mangan běžně laboratorně testovat, ale pokud to vezmete od oka pouhým omezením jeho příjmu a situace se zlepší máte v zásadě špatný laboratorní výsledek potvrzený tím pokusem.