Ketogénne stravovanie nie je panacea vhodná pre každého, ako sa snažia karbofóbní fanatici propagovať. Ani Inuiti vďaka genetickej mutácii nie sú v stave ketózy. Jedná sa o extrémny typ stravovania, preto treba byť čo sa týka tejto voľby extrémne opatrný. Dôsledky stravovania sa prejavujú o 10, 15 rokov neskôr a niektoré dôsledky sú nezvratné. Prečo nezvolíte pre začiatok LCHF diétu (sachre max 150 g denne alebo paleo)? Sacharidy nie sú zlo, športovci by bez sacharidov nepodávali výkony, kulturisti nepriberali hmotu ap.
Nepíšete koľko máte rokov (pokojne môžete mať inzulínovú intoleranciu, čo je dnes pomerne bežný jav po 35-40 rokoch života, vďaka mainstream nutričným diktátorom). Nepíšete ako ste sa stravoval ostatných 10, 15 rokov. Už som to písal, pri nedostatku žlče je vhodné užívať ako dočasnú náhradu suplementy so žlčovými solami alebo žlčové kyseliny (Ursomed, predpíše gastroenterológ). Za ten čas postupne znižujte sacharidy na max. 150 g denne (niekto až 100 g denne), zvyšujte veľmi pomaly a postupne kvalitné tuky, nevyhýbajte sa saturovaným, ideálne kokosový, MCT, palmový červený je skvelý zdroj vitamínu E. Skúste vyhodiť zo stravy cereálie (pečivo) a pozorujte zmenu. Užívate probiotika? Nie jednu stupidnú farmaceutickú tobolku denne so skapatými zvieratkami, ale funkčnú dávku probiotik: 4 dl kefíru denne alebo veľkú hrsť kyselej kapusty/kimchi. To by vám mohlo pomôcť tráviť FODMAP (strukoviny v menších množstvách - zdroj vlákniny pre črevnú mikroflóru). A hlavne - chce to čas, do tohto dezolátneho stavu ste sa nedostal za mesiac ale trvalo to 10 rokov. Takže trpezlivosť a vytrvalosť...
Inuit Genetics Show Us Why Evolution Does Not Want Us In Constant Ketosis:
https://www.youtube.com/watch?v=Viqm9Ona4SI