Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Leidenská mutace
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=5&t=1227
Stránka 11

Autor:  VáclavT [ pát úno 18, 2011 8:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Leidenská mutace

Máme v rodině nemoc "Leidenská mutace". Matka, sestra, já. Všichni jsme prodělali trombozu. Vždy v souvislosti s typickými riziky - zlomenina nohy, těhotenství, nemoc na lůžku.
Problémy (spojené se srážlivostí) se s věkem zhoršují. Já jsem změnil stravování, tak neočekávám, že budu mít někdy v budoucnu problémy. Dotaz zní "jak se může stravovat moje matka?" Jde o to, že normální člověk má "kvika" (test srážlivosti) kolem 1,5. Matka s důvodu rizika trombozy si musí držet kvika na asi 2-2,5. Pokud se jí hodnota sníží (chodí na testy asi po 2 týdnech), musí začít brát varfarin. Je mi jasné, že na zlepšení krve je nejlepší tmavá listová zelenina a samozřejmě i štávy apod. Tuto stravu však má "zakázanou"-snižuje totiž kvika-srážlivost. Navíc má ještě dnu, ale ta se prakticky ani neléčí, protože by léčba (třeba zelenina) zhoršila kvika. Tak jak ven z toho začarovanýho kruhu? Od začátku roku mamka začal pít štávu i jíst "zdravěji", chystá se na klistýry. Podle předpokladu ji ted naměřili kvika 1,3! Tato hodnota je u zdravýho člověka super, ale u "nás" se předpokládá, že tak nízká srážlivost zvýší riziko trombozy... Takže ted by ji nejraději vzali do nemocnice, omezily zdravou stravu a naředili varfarinem. Nečekám od Vás odbornou lékařskou radu, jen mě zajímá Váš názor, nezávazné doporučení. Dá se z toho kruhu vůbec dostat ven? A zkusíte odhadnout rizika, když se pokusí zůstat nebo přejít na zdravý styl?

Autor:  Jarda [ pát úno 18, 2011 8:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Leidenská mutace

VáclavT píše:
Máme v rodině nemoc "Leidenská mutace". Matka, sestra, já. Všichni jsme prodělali trombozu. Vždy v souvislosti s typickými riziky - zlomenina nohy, těhotenství, nemoc na lůžku.
Problémy (spojené se srážlivostí) se s věkem zhoršují. Já jsem změnil stravování, tak neočekávám, že budu mít někdy v budoucnu problémy. Dotaz zní "jak se může stravovat moje matka?" Jde o to, že normální člověk má "kvika" (test srážlivosti) kolem 1,5. Matka s důvodu rizika trombozy si musí držet kvika na asi 2-2,5. Pokud se jí hodnota sníží (chodí na testy asi po 2 týdnech), musí začít brát varfarin. Je mi jasné, že na zlepšení krve je nejlepší tmavá listová zelenina a samozřejmě i štávy apod. Tuto stravu však má "zakázanou"-snižuje totiž kvika-srážlivost. Navíc má ještě dnu, ale ta se prakticky ani neléčí, protože by léčba (třeba zelenina) zhoršila kvika. Tak jak ven z toho začarovanýho kruhu? Od začátku roku mamka začal pít štávu i jíst "zdravěji", chystá se na klistýry. Podle předpokladu ji ted naměřili kvika 1,3! Tato hodnota je u zdravýho člověka super, ale u "nás" se předpokládá, že tak nízká srážlivost zvýší riziko trombozy... Takže ted by ji nejraději vzali do nemocnice, omezily zdravou stravu a naředili varfarinem. Nečekám od Vás odbornou lékařskou radu, jen mě zajímá Váš názor, nezávazné doporučení. Dá se z toho kruhu vůbec dostat ven? A zkusíte odhadnout rizika, když se pokusí zůstat nebo přejít na zdravý styl?

Odbornou lékařskou radu vám dát ani nemohu, lékař nejsem a ani nebudu, také netvrdím, že tento problém denně řeším, jde o dost málo rozšířený problém. Jak nad tím přemýšlím, tak já bych se na kvika asi vykašlal a nechal si naměřit homocystein, který je patrně za tímto problémem. Pokud se zjistí jeho vysoká hodnota, což je vysoce pravděpodobné, tak kvik nekvik bych srovnal homocystein, což patrně navždy vyřeší vaše potíže.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/