Arbitr10 píše:
Dobrý den
Velice mne zaujaly Vaše stránky, to s jakou trpělivostí odpovídáte na opakující se dotazy je obdivuhodné. Stále čerpám nové a nové informace a děkuji za ně. K našemu problému.Synovi (9 let) byla na podzim diagnostikována Celiakie, doufám že jsem četl pozorně a nikde jsem nepřehlédl vlákno které by se tomu věnovalo. Jsme cca 3 měsíce na bezlepkové stravě, pečeme z bezlepkových směsí, učíme se s tím žít. Z toho co jsem tady vyčetl nejste zastáncem pečiva bez kterého se jak říkáte dá v pohodě fungovat, ale tak daleko zatím nejsme.. Přesto že jsme vysadili lepek, občas se synovi objeví krev ve stolici což nás dost znepokojuje. Manželka si myslí že vysazením lepku ze stravy je vše Ok a vaří tak jak je zvyklá většina populace. Maso na všechny způsoby, převážně mrtvá vařená strava. jediné plus vidím v tom že chlapec snídá převážně jablka. Máme s manželkou rozpory ohledně stravy obvzlášť kvůli chlapci který má dle mého názoru poškozená střeva takřka bez klků. Říká mi " tak mu vař ty když jsi tak chytrej " Chtěl jsem se zeptat jestli máte s celiakií nějaké zkušenosti a jestli by jste mi poradil hlavně s jídelníčkem, jak by měl podle Vás vypadat, jak dát střeva co nejlépe do pořádku a čeho se vyvarovat. Předem moc děkuji za Vaši odpověď. Martin
Tři měsíce není zas tak dlouhá doba. On usazený lepek tělo opouští dost pomalu a nerad.
Někde jsem četla, že s celiakií úzce souvisí deficit laktázy (její produkce je závislá na zdravé střevní sliznici). Proto je třeba zvláště v začátcích diety (dokud se sliznice neobnoví) vynechat potraviny s obsahem laktózy a řepného cukru (mléko a mléčné výrobky – raději i kysané, a také výrobky s přídavkem mléka). Mezi námi, mléko a cukr patří mezi tzv. „pět bílých jedů“ a není nutno se jimi otravovat ani později. Celiak, hlavně ze začátku, by také měl vynechat škroby (srdečně doporučuji, velká úleva pro tělo).
U těžké akutní formy celiakie se doporučuje vynechat i tučná jídla a jíst stravu celkově šetřící.
Průmyslově vyráběné bezlepkové potraviny taky nejsou žádná výhra. Lepek sice (prý) neobsahují, ale obsahují jiné látky, které oslabené střevo poškozují také – např. sušené mléko, droždí, cukr, různé chemické přísady. Navíc výrobci lepek nahrazují škrobem. Zdá se mi, že některé bezlepkové mouky jsou prakticky jen škrob.
Pamatujte:
- Tepelnou úpravou se lepek neničí!
- Pozor na kontaminované kuchyňské a servírovací náčiní a nádobí, např. i taková houbička na nádobí...
- Ne všechny potenciálně vhodné potraviny jsou značeny jako bezlepkové.
- Ne všechny potraviny značené jako bezlepkové, jsou skutečně vhodné a bezlepkové!
Dejte si pozor na tzv. skrytý lepek, který je tam, kde ho člověk nečeká - tj. pozor na:
léky, potravinové doplňky (vitamíny apod.), kosmetiku, kukuřičné a rýžové lupínky, vločky, „puffové“ výrobky (cornflakes apod. – některé obsahují lepek!), masox, hořčici, kečup, protlak, sójovou omáčku (ta se totiž vyrábí částečně z pšenice), worchester, maggi, různá ochucovadla, kořenící směsi, cukr, moučkový cukr (někdy míchán s lepkem), cukrovinky, bombóny, čokolády, Éčka (u celiakie velmi diskutováno), droždí, kypřící prášek, vanilkový/skořicový cukr, pudingový prášek, kávu, kakao, džusy, sirupy, mražené potraviny (zelenina, hranolky, rybí filé atd. – bývají prosypány moukou, aby se nelepily a po upečení byly křupavé), mléčné výrobky (včetně sýrů, jogurtů, smetany, zmrzliny), masné výrobky (salámy, polotovary, paštiky, uzené maso), ztužený tuk, rostlinné náhražky masa (jako je např. klaso, robi), pivo...
Dále na výrobky s dobrovolným označením (označení dobrovolné, bez záruky a bez atestace ze zákona) - tj. např.: logo přeškrtnutého klasu nebo sdělení typu: „vhodné pro celiaky“, „vhodné při bezlepkové dietě“ apod.
K dobré teoretické orientaci v povinném označování potravin Vám doporučuji článek
Státní zemědělské inspekce.
Nezapomeňte, že konkrétní potraviny a konkrétního výrobce je třeba v čase stále prověřovat. K tomu Vám mohou pomoci stránky Výzkumného ústavu potravinářského –
databáze bezlepkových výrobků. I dobrý výrobce může časem polevit.
Důležité je čistit střevo - lepek je bestie, která se drží jak veš v kožichu. Trvá minimálně několik měsíců, než se tělo trošku vyčistí. Nezapomeňte začít obnovovat střevní mikroflóru - např. laktobacily, kysaným zelím, kefírem z tibetské houbičky.
Při celiakii je ztíženo vstřebávání životně důležitých látek (vitaminy, minerály....) - to pak logicky časem vede k dalším zdravotním potížím (např. astma, anémie, -itidy...). Kvůli nižšímu obsahu obilovin hrozí i nedostatek vlákniny s následnou zácpou. Proto je nutno vlákninu dodávat – zelenina, luštěniny, Psyllium, jablečná vláknina (např. skvělé je pečené jablko, křížaly) apod. Zelené, zeleninové a ovocné přírodní nápoje (ne kupované, ale domácí) jsou lehce stravitelné, snáze vstřebatelné a dokáží dodat mnohem větší dávku tělu prospěšných látek než by člověk získal pojídáním např. zeleninového salátu.
Zkuste udělat testy na kandidu (plivací) a na HCl (krkací). Asi také budou chybět B-čka a vitamin D.
Všimla jsem si věty " tak mu vař ty když jsi tak chytrej ". Takže mu vaříte zvlášť? Pokud i zbytek rodiny vynechá lepek a bílé jedy, nebudete všichni jen zdravější, ale také syna výrazně podpoříte psychicky.
Klasické jídlo uvařené z bezlepkových náhražek, má zpravidla zcela jinou chuť. Vynechání ochucovadel tento rozdíl ještě umocňuje. Oblíbené jídlo pak už prostě nikdy nechutná tak, jak je člověk zvyklý a má pocit zklamání. Mnohem lepší a zábavnější je postavit úplně nový jídelníček s převahou zeleniny a ovoce, zkoušet nové kombinace chutí a potravin, které člověk předtím neznal nebo nepoužíval. Člověk nakonec dospěje k poznání, že jí mnohem barevněji, pestřeji a chutněji než dříve. Vynecháním lepku a bílých jedů se zlepší i vnímavost chuťových buněk. Také "nevařením" se ušetří dost času v kuchyni a následném mytí nádobí. Dalším plusem je úspora času při nakupování, protože vynecháte všechna oddělení s pečivem, polotovary, masnými a mléčnými výrobky, cukrovinkami...
Situace pro Vás asi není jednoduchá - sám sebe člověk uhlídá (tedy - měl by), ale dítě...to je mnohem těžší. Zvláště, když už chodí do školy. Přesto věřím, že se Vám to povede.
Na závěr krátký citát, který v sobě skrývá návod: "Bezlepková dieta není potravinová dieta, je to životní styl".
Když už tedy čtete tyto stránky, dovolím si předpokládat, že Vaším cílem je žít zdravě. Tak proč to nevzít zgruntu, nepřipojit se k synovi a nedat lepku a bílým jedům společně adié?
Držím palce.
Amy