Konvalinka píše:
Dobrý den, pane Zajíčku,
obracím se na Vás s problémem zvaným cholesteatom. Kopíruji krátký úvodní text, o co se jedná:
Cholesteatom (cholesteatoma) je nepravý nádor z tukových buněk, cholesterolu, mastných kyselin a keratinizovaných epitelií. Na povrchu má enzymy → destruuje okolí. Nacházíme jej nejčastěji ve středním uchu nebo v oblasti processus mastoideus.
Roste lokálně destruktivně. Utlačuje okolní struktury a způsobuje jejich atrofii až nekrózu (destruuje sluchové kůstky a okolní kost).
Tento typ nádoru mi byl včera diagnostikován a za 3 měsíce bych měla jít na operaci. Ráda bych se operaci vyhnula a zajímal by mě Váš názor, jak postupovat. V kojeneckém věku jsem měla zánět středního ucha a toto je nejspíš pozůstatek z té doby. Dle lékaře není pravděpodobné, aby se mi něco do ucha dostalo zvenčí. Za bubínkem je útvar, který se zvětšuje a tlačí na okolní tkáně. S uchem jsem nikdy neměla problémy, jen poslední rok jsem cítila pocit jakéhosi zbytnění uvnitř ucha.
Jsem žena (30 let), stravuji se poměrně zdravě (zeleninové saláty, ovoce, ořechy, luštěniny, brambory, pohanka, rýže, občas pstruh nebo losos, sojové výrobky, vývary, krémové zeleninové polévky, piji vodu, zelené a bylinkové čaje, kávu).
Ráda bych se Vás zeptala na postup, který byste mi pro řešení tohoto problému doporučil.
Mockrát děkuji za Váš čas.
Tak zde si nejsem zrovna jistý zda je možné nějak efektivně uvedený problém řešit alternativně, nicméně vše má svou příčinu ke které je potřeba se dopracovat, což asi tímto způsobem komunikace pořídíme těžko. Lepší bude když mě zavoláte a pobavíme se o případných možnostech protože zde potřebuji znát poměrně hodně detailů a případně se bude muset udělat pár vyšetření, aby bylo možno smysluplně odpovědět. Každopádně existují určité možnosti termoterapie, které podávají velice dobré výsledky ovšem nedovedu s jistotou tvrdit, že jde o postup vhodný pro tento případ.