[quote="léňa_87":2ai4wdu1]Velice děkuji za odpověď. To s tím vápníkem je nejspíš pravda, protože před tím než se mi objevily první potíže, pravidelně jsem konzumovala k snídani ovesné vločky, které jak dnes vím, způsobují ztráty vápníku v těle. Je možné nedostatek vápníku suplementovat Dologranem? Výrobce uvádí,že je přírodní a navíc ve správném poměru k hořčíku. Můj BMI je obvykle 19,5, ale jak jsem říkala, hodně sportuji a posiluji, tím pádem se v posledních měsících BMI dostal k 20.5.Byla bych ráda, kdybych ještě nabrala další svaly a BMI by tak dál poskočil...To se ostatně týká i další otázky. Pokud mám změnit stravu na vitariánskou, bude to tělu vzhledem k mým aktivitám stačit? Upřímě řečeno si totiž nedokážu představit, že mi z ovoce a zeleniny narostou nějaké svaly. Mimo jiné, jak vím, tělo ke správné funkci potřebuje 9 esenciálních aminokyselin, které si nedokáže vyrobit samo, tudíž je třeba získávat je ze stravy.Napadájí mě luštěny, ale fazole například obsahují pouze 7 těchto bílkovin a soja není pro nabírání svalů také vhodná, spíše naopak, hodí se pro hubnutí. Kde si tedy obstarat dostatečné množství bílkovin pro stavbu těla, když maso, mléčné výrobky a vejce jsou nevhodné? Také by mě zjímal Váš názor na kombuchový nápoj. Tuto houbu pěstuji v čaji pu-erh s přídavkem zeleného čaje a cukru. Myslím si, že je dost kyselinotvorný kvůli vysokému obsahu kyselin, ale ty jsou prý pro tělo prospěšné a pomáhají detoxikovat organizmus (glukaronová,pravotočivá mléčná...)...Můžete-li mi podat nějaké informace a tím rozšířit mé vědění budu Vám vděčná
[/quote:2ai4wdu1]
Nedostatek vápníku suplementovat Dologranem rozhodně nedoporučuji, jde o anorganickou formu vápníku, která právě Vaše potíže s cévami vyvolala. Pro nápravu potíží je třeba tělu dodat vápník v organické formě a anorganické vápené úsady rozpustit a odstranit. Rozpouští je grepová šťáva cca 0,5 litru denně a současně je třeba dodávat vápník organický, který se dobře vstřebává a zajišťuje pružnost žilní stěny. To neumí žádná živočišná potravina, ani minerály z lékárny, ale naprostá většina syrové zeleniny obsahuje velká množství velice dobře vstřebatelného vápníku. Dále pak vápníkové bomby, jako je sezam, mák, mandle a většina dalších semen, která obsahují mimořádná množství vstřebatelného organického vápníku. Můžete si doma vyrábět, velice snadno, ořechové mléko. Večer namočte do menší skleničky 2 polévkové lžíce loupaných slunečnicových semínek, 2 polévkové lžíce neloupaného sezamu a 15 - 20 mandlí. Ráno to i s vyluhovanou tekutinou, ve které je množství organického hořčíku, nalijte do mixéru a cca 5 minut mixujte v 0,3 - 0,5 litru vody, nebo ještě lépe čerstvé mrkvové šťávy. Hustotu si postupně upravíte, podle své chuti a i suroviny lze podle chuti měnit. Podotýkám, že toto mléko je po všech stránkách lepší, něž ostatní zdroje vápníku.
BMI zbytečně nezvyšujte, ona energie není jen o svalové hmotě, já již mnoho let jím jen ovoce a zeleninu, případně sem tam pár oříšků a ve svých 50 letech jsem docela čilý. Za rok 2008 jsem pěšky nachodil více jak 3000 km a každé ráno dělám cca 120 kliků. Moje BMI je do 21 a při pohledu na většinu mých vrstevníků se mohu tiše smát. Předpokládám, že Vaše tělo také nepotřebuje k růstu svaloviny živočišné potraviny a mimo vitamínu B12 rostlinné produkty obsahují vše potřebné pro zdravý život i těžce pracujícího člověka. Vhodný zdroj bílkovin jsou oříšky a semena tak 0,5 - 0,75 kg za týden. Pokud se týká B12, bílkovin a minerálů je zajímavé si přečíst cca čtvrtý odkaz v tomto fóru. Jde o výňatek z knihy Výživa pro člověka a Zemi. Fórum má bohužel blbé nastavení a nezobrazuje některá písmena, ale na pochopení souvislostí je to dobré