Skôr si nerozumieme a zrejme narážame na opačný vrodený temperament. Mám tendenciu vnímať rôzne fenomény skôr v spektre (kontinuum), vy evidentne skáčete v extrémnych polohách (nikto vs. všetci; žiaden vs. všetky). Sám to priznávate ("je to birnární problém"). A nie je to kritika, naopak vám závidím, pretože máte jednoduchší život (rozhodovanie etc).
Mám pre vás smutnú správu: svet a teda všetko v ňom nie je binárny. Áno, existujú samozrejme niektoré výnimky (buď ste tehotný alebo nie ste - nedá sa byť tehotný len v stredu), ale väčšinou sa jedná o kontinuum. Hovorí sa síce "zlatá stredná cesta", ale v skutočnosti na nižšej úrovni sa myslia 2 veci: že 1) extrémy bývajú nebezpečné (všimnite si, že zámerne nepíšem, že 100 % sú.. lebo v niektorých prípadoch to nemusí byť pravda) a že 2) primeranosť (optimum) je niekde medzi týmito extrémami, postupne sa hľadá a že to nie je jednoduchý proces.
Príklad: otrava jedovatými hríbami môže mať rôzne negatívne dôsledky, napr. len skončíte hlavou v záchodovej mise (priotrávite sa), alebo v nemocnici s výplachom žalúdka alebo vás sanitka odvezie a budú vás zachraňovať alebo v extrémnom prípade sa nedožijete rána.
Samozrejme môžete namietať, že vo všetkých prípadoch jednoducho platí, že sa človek predávkoval (resp. otrávil). A teda že je to stále binárny problém. Lenže na tomto princípe fungujú vakcíny t.j. malé množstvo jedu človeka nezabije a naopak mu pomôže posilniť imunitný systém (vytvoriť protilátky). Možno aplikujete binárne videnie sveta, resp. neschopnosť vnímať svet optikou kontinua (a znova, nie je to kritika) tvrdením, že všetky vakcíny sú jed. Tu si všimnite dvojitý efekt binárneho videnia sveta (liek vs. jed + všetky vs. žiadna - nič medzi týmito extrémnymi polohami neexistuje).
V tom prípade mám ďalší priklad: cvičenie, sauna - aj v týchto prípadoch sa istým spôsobom niečoho "predávkujete" (kortizol etc), pretože obidve činnosti sú pre život stres a ak to preženiete, tak môžete zomrieť. A áno, nájdu sa ľudia, ktorí považujú cvičenie (posilovanie) za zdraviu škodlivé. Preto sa hovorí (a je to empiricky potvrdené), že závisí na veľkosti dávky, či je niečo jed alebo liek.
Tiež si všimnete, že vaše binárne videnie sveta aplikujete aj na samotné vitamíny B. Zdá sa, že na hlbšej úrovni ste presvedčený (implicitne to píšete v komentoch hore), že všetkými vitamínmi B sa môžete predávkovať štýlom (všetky vs. žiaden - nič medzi tým neexistuje; žiadna zmienka o kontexte). A aby vám to vyšlo (přání je otcem myšlenky), tak argumentujete ad absurdum, že "áno, síce nie sú dôkazy vo všetkých prípadoch, ale koľko krát v histórii ľudstva sa ukázalo, že pravidlo neplatilo". Týmto môžem jednoducho vyvrátiť každé empiricky overené pravidlo, dokonca aj axiomu, že smrť je súčasťou života.
V princípe sa môžete predávkovať všetkým, aj vodou, na ktorej je život doslova postavený. Viete o tom, že aj voda má smrtiacú dávku? Preto vaše odporúčania typu "treba piť 2 litre vody denne" považujem za vyslovene nebezpečné. Pretože (a budem sa opakovať), primeranosť sa hľadá postupne a závisí od mnohých faktorov. Je rozdiel, či konzumujete prevažne sacharidovú stravu (potom musíte piť viac, pretože glukóza sa viaže na vodu a soliť menej), ale napr. v opačnom extréme ketóze to vôbec neplatí. Človek má piť, keď cíti smäd (na to bol tento pocit evolučne vyvinutý). Samozrejme to nie je úplné pravidlo (starí ľudia by mali svoj pocit smädu testovať s realitou t.j. okay, 2 dni som necítil smäd, tak asi nefunguje tak ako má).
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318619Detto "zajímavý vztah mezi vysokou hladinou a zvýšeným rizikem některých rakovin" - aký typ B12? Syntetický cyanocobalamin? .. ktorý sa hromadí, pretože ho mnohí ľudia nevedia metabolizovať? To isté platí aj o betakaroténe. A potom tieto nepochopenia vedú až ku stratkám (a niekedy manipuláciam vegánov), že vitamín A (Retinol) je toxický a môžete sa ním predávkovať (na tomto fóre je o tom celé vlákno). Neviem si predstaviť, koľko pečene by som musel skonzumovať, aby som sa predávkoval Retinolom - skôr by som sa povracal. Ale áno, technicky sa dá predávkovať betakaroténom, ak budem "žrať" mrkvu ako zajac. A určite aj Retinolom, ak si by som ho suplementoval kvapkami.
...
Nechápte prosím tento koment ako kritiku ani ako oponovanie (mám pravdu a basta). Som rád, že ste doplnil vaše informácie, pretože v princípe je v každej zrnko pravdy - chcem len poukázať, že to nemusí platiť vždy a kriticky záleží od kontextu a genetickej predispozície (polymorfizmy, epigenetika ap). Mám napr. vysoký bilirubín - vás by možno táto hladina zabila, ale u mňa má paradoxne protektívny charakter. Jedná sa o Gillbertov syndróm overený laboratórne a teda s hladinou bilirubínu neurobím nič (aj keď sa postavím na uši a budem mávať plutvami).