Igi píše:
Zdravím,
slyšel jsem o genetických testech, které by mohly odhalit, jak dobře tělo zvládá methylaci – tedy proces, který ovlivňuje detoxikaci, psychiku, energii i vstřebávání některých vitamínů (hlavně B-komplexu).
Dočetl jsem se, že nejčastěji se sledují geny jako:
MTHFR (C677T, A1298C)
COMT
MTR / MTRR
BHMT
CBS
SHMT1
Chtěl bych se zeptat:
Máte někdo osobní zkušenost s genetickým testem na methylaci?
Kde jste si ho nechali dělat – v Česku nebo jste něco posílali do zahraničí?
Doporučíte nějakou konkrétní firmu nebo laboratoř?
Jaký typ testu jste zvolili – jen MTHFR, nebo komplexnější nutrigenomický/epigenetický profil?
Uvítám jakékoli postřehy – zkušenosti s odběrem, spolehlivost výsledků, přínos pro zdraví, případně jestli se někomu osvědčila i úprava suplementace na základě výsledků.
Díky moc předem!
Tak ono je samozřejmě docela dobré vědět jakých genů jste nosič, nicméně to vůbec neznamená že vám nutně musí způsobovat potíže. To je jeden z hlavních důvodů proč já osobně genetiku ve smyslu neovlivnitelné problematiky jak ji hlásá medicína moc nemusím. Asi docela dobře vám odpovídá člen tine ale obdobné možnosti má prakticky každý gen a i když ho máte, stejně je pouze na vás zda si ho spustíte nebo následně zastavíte protože to lze konat s velkou většinou genetických abnormalit. Testování se zde určitě dá zajistit celkem bez problémů i když za rozsáhlejší testy se budeme bavit klidně o 10-15 tisících korun tedy je otázkou zda není lepší a hlavně levnější se zabývat tím jak daný gen ovládat, to je totiž mnohdy docela jednoduché a navíc levné.