Nejaký RUŠTINÁR, RUŠTINÁRKA ???Ruský jogín Sat Marga
v čase okolo 35:50 začne odpovedať na otázku ohľadom shankapraksalany pred suchým pôstom...
Z toho čo som zachytil (neviem po rusky) mi to príde tak, že po shankapraksalane Sat Marga pred suchým pôstom len pije, ale už nič neje.... Čiže urobí Shankapraksalanu, potom vypije klasickú vodu (bez soli), nejaké množstvo (neviem aké), a potom prechádza na suchý pôst.
Je to tak, alebo som len zle rozumel ? Je to pre mňa dosť dôležitá informácia, budem veľmi rád, keď mi na to niekto zodpovie, myslím, že to bude osožné pre nás všetkých sa to dozvedieť...Ďakujem.Odkaz na videjko, pretočiť si na 35:50, keď sa ho niečo bude pýtať žena spoza kamery, a jeho odpoveď sa bude týkať práve shankapraksalany pred suchým pôstom...
https://www.youtube.com/watch?v=slbsFEozYfQedit : Sestra mi to trochu preložila (ale kto vie po rusky, preložte prosím tiež), vie po rusky tak na dvojku (slovenskú), a vraj tam Sat Marga hovorí niečo také : Suchú hladovku začína Shankapraksalanou ráno, po shankapraksalane NIČ NEJE, len pije vodu, aby sa zbavil tej nahromadenej soli, ktorá by mohla podráždiť tráviace orgány... Tou vodou (sladkou, teda bez soli) ktorú po shankapraksalane pije, preplachuje aj žlčník, je to vraj nutné, keďže sa nebude po shankapraksalane už jesť. O množstve vody sa tam zmieňuje asi tak, že povie že vypije "pár deci", tak to preložila sestra.
(Ale ja si myslím, že čím viac vody vypiť po shankapraksalane bez následného jedla (ako začiatok hladovky či mokrej či suchej), tým lepšie, zas ale nie extrémne veľa. Možno také dva-tri litre do večera, možno aj 4 litre ak niekto chce)Po tom poslednom napití sa vody (niekedy večer, dajme tomu o 20:00) sa začína suchá hladovka.
Sat Marga počas suchej hladovky dokonca aj MLGÁ OLEJOM (on tam spomína mlganie maslom, asi sa dá aj maslom, ale ja mlgám slnečnicovým olejom bežne, zatiaľ v dni hladovky nie, ale asi začnem). Očividne mu to nijak neštartuje trávenie, to mlganie olejom/maslom, nakoľko jeho suchý pôst trval 21 dní, a keby to štartovalo trávenie a zároveň sa jednalo o suchý pôst, tak neviem neviem.... Sat Marga hovorí, že je zbytočný fanatizmus sa obávať zavlažiť ústnu dutinu, samozrejme PIŤ SA NESMIE. Takže mlgá olejom, potom si dôkladne vypláchne ústa, asi aj vyčistí jazyk. O umývaní zubov som tam nezapočul nič, ale myslím, že umývanie ústnej dutiny kefkou a sódou bikarbónou po mlganí oleja by nemalo nijak uškodiť, keď už tam mohol mlgať olej/maslo .... Ďalej Sat Marga hovorí, že si dáva počas suchej hladovky na pery "maslo", aby sa mu nelúpali pery.
Dúfam, že sa stále jedná o PLNÚ SUCHÚ HLADOVKU, nakoľko som tam nezapočul, že by spomínal sprchu či kúpeľ, a rozpráva sa tam o suchej hladovke a nie polosuchej.Ďalej moje postrehy...
Počas suchej hladovky sa deje toto, citujem Partykovú : "
U tohoto typu (suché) hladovění (stejně jako u kaskádového hladovění) dochází k opačnému pohybu tekutin: z buněk a mezibuněčného prostoru tekutina difunduje do krevního řečiště a dále do vylučovacích orgánů včetně kožních pórů. Strhává s sebou usazeniny a tak organismus očišťuje." Mlganie olejom čistí krv, zbavuje ju toxínov, atď... Takže zaujímavé čo robí Sat Marga...Podľa všetkého mu to funguje, keď tak radí, a má za sebou 21 dňovú suchú hladovku...
ALE, NA INTERNETE SOM SA DOČÍTAL, ŽE SA MLGANIE OLEJA POČAS PôSTU NEDOPORUČUJE. Boh vie prečo, možno pre nejakú teóriu, možno pre nejakú prax....KTO VIE, AKO TO JE. Ja osobne, čo mlgám olej takmer každý deň, sa teda mlgania oleja počas pôstu vzdám - teda s ním nezačnem počas pôstu.
Ďalej...Shankapraksalana sa vykonáva za pomoci slanej vody... Soľ je soľ, sú to minerály (hlavne sodík, aj keď je to himalájska soľ), nie je tam žiaden sacharid, bielkoviny, tuk.... Takže keď je napr. dnes večer, a niekto sa práve teraz rozhodne dať si suchú hladovku, tak ju môže začať (podľa všetkého...) ráno pomocou shankapraksalany (ak na to má čas), po shankapraksalane nič nejesť, iba piť do večera dostatok vody, a od večera už nepiť a tým zahájiť suchú hladovku. Ja osobne už ten čas od posledného najedenia považujem za začatie hladovky, a myslím, že shankapraksalana vykonaná v deň keď sa nič nekonzumuje, sa nebude s hladovkou "biť", takže už vtedy vlastne telo nemusí nič tráviť, a tak, aj keď možno nie 100%-ná, ale aspoň 95%-ná hladovka sa uskutočňuje už v deň, keď si urobíme shankapraksalanu. Samozrejme mokrá hladovka. Suchou začneme (ak si chceme dať suchú) po poslednom napití sa večer. Ak chceme držať mokrú, tak budeme piť aj nasledujúce dni.
Mimochodom, to s vyplachovaním úst....Môj názor je na to vlastne taký, že v ústach predsa celý čas máme vlhko od slín, takže myslím, že vypláchnutie úst vodou by nemalo uškodiť. A po mlganí olejom je vyplachovanie úst nutné... Hovorí sa, že keď dôjde koža do kontaktu s vodou pri suchej hladovke, tak tá časť kože sa nebude "obnovovať" tak, ako by sa počas suchej hladovky bez kontaktu s vodou obnovovala (liečila)...Ale v ústach je vždy mokro, nie len vlhko, ale doslova mokro...Stačí si jazykom prejsť po zuboch, uvolnia sa sliny, a je tam mokro...Takže ústna dutina nie je nikdy v suchu...Znamená to teda, že sa potom nebude môcť "obnovovať" ústna dutina počas suchého pôstu lepšie, ako počas mokrého, kde sa pije voda (teraz nenarážam pri tom pití vody len na kontakt s ústnou dutinou, totiž tu ide celkovo o príjem vody "zvonku" pre celý organizmus formou pitia, klytírov, kúpeľov...)... ? ... Nemyslím si. Ústna dutina asi bude špecifická v tomto, a preto jej podľa mňa to vyplachovanie vadiť nebude, ak sa to nebude preháňať (takže to urobiť podľa môjho názoru raz, alebo dva krát denne, z toho raz po mlganí oleja).
Mimochodom, v nejakom zmysle tam spomína "dva dni" alebo "dva a pol dňa"....Sestra tomu nerozumela, rozumel tomu niekto z vás ? Lebo síce tam spomína tie "dva dni" či "dva a pol dňa", ale nevieme v akom zmysle, nakoľko tam jasne hovorí, že po shankapraksalane pije len v ten deň kedy si ju pred suchou hladovkou robí, a na druhý deň už nepije nič...
Môže teda niekto preložiť z toho videjka od Sat Margu viac, aby nás to mohlo obohatiť ? Ďakujem pekne za nás všetkých, ktorí nechceme čerpať len od Malachova, Filonova a Partykovej (ktorá čerpá od prvých dvoch spomenutých...)...