Xion : nebuď si taký istý, Xion. Varia v podstate takmer úplne všetky kmene na svete, a keď chceš moje tvrdenia vyvrátiť nejakými Hunzmi a podobnými národmi, tak ťa musím schladiť.... zistilo sa, že je to obyčajná fraška... nakoľko sa dedia mená po otcoch dosť často, a nie je tam riadne "vyriešená" matrika atď... takže v skutočnosti tam namiesto 120 či 110 rokov majú 90 či 80... Ale pekne to zvýšilo cestovný ruch v tých oblastiach, tak sa toho držia. Boli totiž robené výskumy drvivej väčšiny takých "národov" ( alebo ako to nazvať ), a nikde nie sú patričné dôkazy. Proste človek uverí tomu, čomu chce veriť, rovnako ako vitarián uverí tomu, že Hunzovia a podobné "dlhoveké národy" sa dožívajú skutočne takého veku, a rovnako ako makrobiotici uveria tomu, že Kushi umrel na rakovinu preto, lebo robil veľa prednášok a veľa cestoval - a nebudú hľadať chybu v stravovaní... Ide o to, nebyť zaslepený. Existujú ľudia, ktorí vydržia na surovej strave - eskimáci, nejaký afričania, nejaké kmene, nejakí američania ( dajte dôkazy, nech nie je jediným dôkazom Walker... ), ktorých konštitúcia je vhodná na taký typ stravy. Chybu urobili tie národy, ktoré urobili z PEČENÉHO jedla príliš častú záležitosť. Lebo pečenie je energia sťahujúca, čiže bude sťahovať orgány, bude ich "vysúšať", degenerovať - ak človek konzumuje pečené často ( viac krát týždenne, alebo každý deň ). Som presvedčený o tom, že z globálneho hľadiska ( ak by sa už mala strava pre ľudí škatuľkovať do jedného jedálnička... čo je blbosť ) by sa ľuďom lepšie darilo na strave obsahujúcej varenú zeleninu, trochu zeleninovej šťavy, surové mäso, orechy koľko sa ráči ( nie na prejedenie sa ), trochu hmyzu, pseudoobilniny ( varené ), ovocie. A nie len na ovocí, hlavne šalátovej zelenine, šťavách, a 30-100g orieškov... To je vyhovujúce len pre zlomok populácie. Obyčajná psychológia zástancov "tej a tej výživy" je to, že im niečo vyhovuje ( alebo aspoň v momentálny čas ) a sú absolútne presvedčený že to, čo vyhovuje im, vyhovuje každému. Hovoríš : "Medzitym mozu byt mesiace, mozno aj roky podvyzivy a malo energie, ale rozdiel je tam ten, ze tento typek moze sportovat aj do 100vky, zatialco kym pojdes metodou "varackej stravy ktora ta zapcha", neschudnes, a mozno naberes viac, lenze v neskorsom veku sa to prejavi na zdravi." - dokáž to. Dokáž, že keď budem variť zeleninu a pseudoobilniny, že ma to zapchá. Vieš, z druhej strany som počul, že telo zapcháva surová zelenina ( najmä ťažko stráviteľná ) - a teraz si vyber ( ako sa hovorí... )... Aj čo sa týka enzýmov, je veľa názorov. Niektoré hovoria, že enzými zo surovej stravy sú v podstate neutralizované v tráviacej sústave, niektorí tvrdia, že enzými zo surovej stravy sú veľmi potrebné, aby telo ľahšie trávilo potravu. Ešte raz musím spomenúť, že vitariáni zaznávajú varenú stravu aj na základe toho, že telo človeka ktorý konzumuje varenú stravu, tak vraj veľmi veľa energie potrebuje na jej strávenie...spýtam sa... koho trávenie merali ? Moje ? Lebo mne s mojou zdravou výživou trávi perfektne, a to, že som mal zanesené črevá, to je dôsledok denaturovaných potravín, ktorými som sa živil 18 rokov života - vitariánstvo črevá a ostatné orgány vyčistí, keď si ich človek pred nástupom na vitariánsku stravu nevyčistil ? Možno vitariánstvo má tú schopnosť, možno "varácka" strava nie. Ak tomu tak je ( čo si nemyslím ), tak to ešte nič neznamená, lebo "liekom" sa človek môže aj predávkovať... Je tu ďalšie zavádzanie.... nakoľko 99,9 percent ľudí sa stravuje varenou ( viac ako 50% obsahu stravy ) stravou, a zanesených je 99 ( či viac ) percent z nich, tak sa ľahko hodí vina na varené jedlo.... Lenže zabúda sa na to, že ten nános spôsobili dehydratované, rafinované potraviny, veľa cukru, zlé kombinovanie potravín, pitie hneď po jedle alebo spolu s jedlom, nedostatočný pohyb a k tomu aj duchovné príčiny ( ktoré môžu spomaľovať trávenie a vylučovanie ). Na to si nemyslel ? Či to len nechceš "vidieť" ? Mimochodom, plno enzýmov je aj v urine. Takže si to človek môže dopĺňať, ak sú enzýmy v surovej strave ( pokiaľ sú fakt potrebné na trávenie - ak sa dostanú živé tam, kam sa dostať majú... ) také dôležité. Xion, zabudol si aj na to, že každý z tých zanesených ľudí konzumuje pečené potraviny, prepaľované tuky, niekto konzumuje jedno-dve jedlá denne - bohaté raňajky a bohaté večere, niekedy neskoro v noci. To sú ďalšie faktory, a s varenou stravou ( varenou v pare, alebo vo vode ) to nemá nič spoločné. Ak si budem variť plnohodnotné potraviny ( variť treba pseudoobininy, strukoviny, nejakú zeleninu ), zaraďovať surové orechy, sušené alebo čerstvé ovocie ( teraz na ovocie nemám veľkú chuť, len na sušené - na predraňajky ), trochu štiav ( neviem, či je to nevyhnutné ), bryndzu, kefír ( mimochodom, aký ma na tie dva produkty názor Walker, alebo iní masoví propagátori vitariánstva ? ), tak bude v lepšej forme ako čistý vitarián. Vieš, v tých videjkách, atď... vidíš len ľudí, ktorým tá strava prospieva ( koľko z nich je z teplého podnebného pásma ? Väčšina, možno 90 percent ), to ešte nič neznamená. Ich telu to proste vyhovuje. Ale oni sú menšina, a podľa menšini sa nemôže zavádzať "prakticky rovnaký jedálniček" pre všetkých, ktorý sa líši len detailami ( množstvom surovín ). Xion, kto chce mesiace ( dá sa ustáť ), alebo roky ( koľko ? 10 ? ) podvýživy ( ktorá by na sto percent nastala u metabolického typu zmiešaného, alebo bielkovinného ) ? Chceš prebudovať telo, ktoré celé tisícročia vznikalo na strave, ktorá nebola len surová a obsahovala viac bielkovín a tukov, ako odporúča vitariánstvo ? A chceš to stihnúť za 10 rokov ? Možno tebe stačí rok, dva. Niekomu nebude tačiť celý život. Prebudovať telo eskimáka na telo, ktoré by dobre trávilo surové ovocie, zeleninu a oriešky - to by si potreboval celé dlhééé generácie na to, alebo by sa to nepodarilo ani za milión rokov.... Neviem prečo máš dojem, že existujú dva typy ľudí ( aspoň ja mám taký dojem z teba ) : 1. eskimáci, 2. všetci ostatní, ktorým robí dobre surové ovocie ( resp. ovocie všeobecne ), zelenina a oriešky ( všetko v určitom pomere, často v pomere 90 ( ovocie, zelenina ) : 10 ( tuky, bielkoviny ) ...). Je pravda, že eskimáci konzumujú surovú stravu ( aspoň tí tradiční, nakoľko neviem ako by si založili oheň... ), rovnako ako surovú stravu konzumujú aj niektoré kmene ( všetky ? Alebo nejakých 5, ktoré sú - čo sa veku týka - aj tak skorumpované, lebo klamali pre výhody, ktoré im z toho vyplývali ? ). Źijú dlho. No dlho žijú aj tí, ktorí sa vyvarujú chlebu a pečeným potravinám, alebo ich konzumujú len občas. Lebo PEČENIE a PREPAĽOVANIE, nie varenie ( nevaríme do mŕtva, stačí kým zmäkne štruktúra ) spôsobuje rakovinu atď... Ľudia urobili chybu, že podľahli pochutine - chlebu. A pečeniu všeobecne. Kto žije dlhšie - tí čo varia CELOSTNÉ potraviny v správnych kombináciách a zároveń jedia aj surovú stravu ( menej ako 50 percent podielu ), alebo tí, ktorí konzumujú len stravu surovú ? NEDÁ SA TO URČIŤ, alebo aspoň nemáme k dispozícii štúdie, ktoré by to dokázali, NAKOĽKO tí čo varia, väčšinu konzumujú aj pečené a smažené potraviny + aj rafinované ( rafinované sa ale netýkajú prírodných kmeňov a niektorých ľudí, čo bývajú na lazoch atď... ). Vitariánstvo sa oháňa tým, že ľudské telo je naprogramované na 120-130 rokov života... no uvidíme, či sa toho veku dožijú aj tí čo varia ( nad 50 percent surovín ), alebo len vitariáni... alebo vôbec či je možné, aby sa aspoň 10-tina populácie dožívala takého veku. Hunzovia a ostatní - je to pravdepodobne fraška. Frašku môže vyrobiť každý. Tak, ako zdravotníctvo vtesnalo do hláv väčšiny populácie, že bez mlieka budú mať slabé kosti. A čo sa týka dĺžky života - údajne psi ktoré konzumovali kvalitnú varenú stravu, sa dožívajú dlhšieho veku ( neviem, nedávam tomu váhu - nemám k tomu názor ). Koľko sa dožívajú šimpanzi ? Koľko sa dožívajú gorily ? Koľko sa dožíva slon ? Korytnačka nás vekom predčí. Kto ešte ? Totiž dlhovekosť vitariánov pramení z dvoch ( či poznáš viac ? ) zdrojov : Walker, a Hunzi ( a im podobné kmene ). Istotu v tom nevidím. A je mi zle z takej stravy založenej na väčšine ovocia, trochou zeleniny a trochou orieškov + plno štiav, ktoré si v skutočnosti nemám ako odsťaviť v prírode ( keď už tak dbáš na prirodzenosť, ale to robím aj ja - tiež dbám na prirodzenosť ) - tiež je to zásah do štruktúry plodu, je to "hra sa časom" vylučovania a absorpcie vitamínov, minerálov a enzýmov. Na záver : ešte k tomu prirátajme metabolické typy, konštitúciu, anabolicko-katabolickú rovnováhu, hormóny, životný štýl, fyzická aktivita, dedičnosť... a znovu tu máme záver : pre každého je vhodná iná strava, ale pre všetkých je nevyhnutná strava PLNOHODNOTNÁ - prírodná, sviežo vyzerajúca, nerafinovaná, prispôsobená ( čo sa týka sacharidov, bielkovín a tukov ) potrebám konkrétneho človeka, neprejedanie sa, zdravý životný štýl a emócie pod kontrolou. My totiž nie sme ako opica, ktorej život sa od ostatných v tlupe takmer absolútne nelíši, lebo robí v podstate presne to isté ako zvyšok tlupy, len o pár sekúnd či minút neskôr vylezie na strom, ako jeho "opičí kamarát", majú rovnaké telo, rovnakú fyzickú silu, rovnakú psychiku ( pokiaľ si jeden z nich nedal nejaké psychotropné bobule )... na rozdiel od nás totiž nie sú tvorivé, a starajú sa len o potravu a množenie + nejaký sociálny status, ktorý vyrieši súboj, alebo zastrašovanie, kde musí niekto vyhrať, lebo to je príroda.
_________________ Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012) RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu. Tešilo ma (9.5. 2012) dieta
|