mno abych byl trochu sebekritický (nikdo mi to nemá odvahu říci, tak začnu u sebe), musím omezit své příspěvky (beru to možná příliš vážně (důkladně) a jako databanku pro určitý typ lidí co chtějí mít dostupné vše pod nosem, ale někdy méně bývá více že...)
Mezi taktiky (mnohdy neuvědomnělé) manipulace patří totiž jak jsem si s hrůzou uvědomil i manipulace zahlcením...
(a neomlouvá mne ani, že každý jsme někdy ve vztahu k druhým manipulujícími...někdy i k dobru- třeba když "manipulant" nedovolí opilému aby řídil auto...
)
...takže se zamyslím nad následujícím, co sice nebylo určeno pro mne, ale právě takto se člověk může učit chybami druhých i svými:
"V písemných diskusích se potkávám s psavci. Někdy grafomany. Taktika je prostá. Milují psát, případně sbírají energii tímto způsobem.
Zahltí Vás. Mnoho mnoho stran. Otázky. které si kladou, střídají jejich vysvětlení a vtahují Vás do svého románu.
...obsáhlé výpovědi unaví. Na každé straně těchto mnoho stránkových výtvorů jsou pravdy, polopravdy, mlžení....
Tento způsob diskuse je mi nevítaným hostem. Je to pro mě manipulace zahlcením."PS: ...obecně (ne)známé zákonitosti manipulací se taky dají objevovat přímo "za chodu", typicky na mnoha disk.fórech je to krásně vidět, vlastně se tak vidí nejlépe.
Stačí si být vědom toho, co píšu a proč to, či ono (skutečný důvod) píšu.
A když jednou rozpoznáme "manipulaci" u sebe, poznáváme ji pak už všude, kde se právě objeví. Fakt je, že rozdíl je jak kdo kdy vystupujeme: jako autor článku, jako diskutér, který reaguje na cizí článek nebo jako diskutér souhlasný nebo nesouhlasný. Je pravda, že v každé této poloze člověk váží slova jinak.
... nikdo nechce být za hlupáka a pitomce.
slovo "manipulace" má jak už kdysi tady zaznělo více významů:
1. snaha přesvědčit ostatní v diskusi o tom, že na sdělených myšlenkách je něco k "použití", nebo (MNOHDY NE ZROVNA PŘÍJEMNÝM ZPŮSOBEM) upozornit na něco co může druhé před něčím varovat, případně aktivním jednáním někomu zabránit v něčem (viz příklad s opilým řidičem)
2. takový ten pejorativní a negativní význam.
Takže asi vesele manipulujeme úplně všichni a pak je asi důležité to dělení z hlediska zisku (altruistické, egocentrické).
Manipulace bude vždy souviset se vztahy.
Je jedno jestli manipulujeme s rostlinami pro nás užitečnými a nebo plevelem a nutíme je do něčeho do čeho se jim evidentně nechce, řekou, počasím, půdou, nebo lidmi. Všechno souvisí se vším.
Taky si myslím, že když někdo říká že nemanipuluje, že si prostě jen nevidí do života. Já se přiznám, manipuluji. Nikdy nechci škodit a ubližovat ale holt se občas přistihnu že manipuluji