ravima píše:
No vidíte a tato srollova tabulka naprosto souhlasí s tím mým stručným výcucem. Je z toho nádherně vidět, že člověk snadno může být vegetarián nebo i vegan a udržet přesný poměr mastných kyselin. Navíc u tuku zvířat se složení dost mění v závislosti na stravě a pokud nejsou přirozeně na pastvě, tak je to žalostné a je tam taky plno omega-6.
Tak mi dejte odkaz na jedinou studii, kde se zjistila škodlivost polynenasycených mastných kyselin konzumovaných v podobě semínek a ořechů (ne rafinovaných nebo dokonce gmo olejů). Kromě toho se dá té omega-6 kyselině při zcela rostlinné stravě klidně vyhnout, když z ní má někdo fóbii...
Dobrý den!
Samozřejmě že může být vegan nebo vegetarián,ale né na protikvasinkové dietě.I když za určitých okolností možná ano,ale to už právě bude záležet individualitě každého z nás.
Záporná stránka nadbytku omega 6 a omega 3:
http://www.celostnimedicina.cz/volne-ra ... ek-csc.htmCitace z článku pro zjednodušení:
Volné radikály poškozují biomolekuly. NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY jsou
lipoperoxidovány, při čemž vnikají mj. kancerogenní aldehydy (např.
malondialdehyd, 4-hydroxynonenal aj.), hydroperoxidy, lipofusciny aj.
Lipoperoxidaci podléhají i bílkoviny, dochází k poškození dusíkatých bazí
DNA s možností mutací a kancerogeneze. Glykooxidace vede k tvorbě tzv. AGE
látek (advanced glycosylation end-products), vytváří se křížové vazby s
bílkovinami, které těžce poškozují jejich funkci. AGE látky vznikají
nejvíce u pacientů s diabetem
Hezká práce na toto téma i spopisem zplodin vznikajících ze spalování
nenasycených mastných kyselin:
http://is.muni.cz/th/268678/prif_b/Bc_p ... drlova.docNěco o lněném semínku,ALA a
prostatě:
http://www.huffingtonpost.com/craig-coo ... 32661.html je to i pro pana Jardu,slíbil jsem mu že mu ten odkaz pošlu.
Já se s Vámi nechci dostávat do sporu,chci jen ve spolupráci s panem
Jardou lidem pomoct.
Musíte si uvědomit že protikvasinková dieta je pro mnoho lidí extrémem a
lidé si s ní nedokáží poradit,protože nemají základní znalosti o výživě
nehledě na to že si nedají dohromady souvislosti.
Lidé co sem chodí si nedokáží poradit s výběrem tuků,bílkovin ani
sacharidů a i když se jim podaří uklidnit kvasinku,tak si nevhodnou
skladbou stravy mohou v dlouhodobém horizontu velice ublížit.Jako příklad
uvádím kluka co mi psal na SZ že konzumuje 300g semínek a ořechů denně a že
mu je z toho blbě a neví jak z toho ven-Konzumuje jich tolik prý proto aby
splnil požadavek být vegetarián,nekonzumovat sacharidy a konzumovat
bílkoviny a tuky.Případem který tento postup prezentoval veřejně zde na
fóru je třeba člen NOWOKAIN,který taky došel k závěru že mu z toho je blbě.
Další případ zase z opačného konce je paní co mi psala že dodržuje
Grahamovu dietu aby zabila kvasinku,zhubla na 38KG!!!! a je stále bez
energie
a s množstvím zdravotních problémů které nesouvisí s kvasinkou ale s
podvýživou.Řídila se radami z vitarian.cz.
A takových zkušeností a dotazů dostávám přes SZ za posledních 14 dní
docela dost.
Ještě jednou zdůrazňuju že negativní dopad nevhodně sestavené stravy
nepoznáte po měsíci,ale v dlouhodobém horizontu.To že po něčem není člověku
blbě když to jí týden ještě neznamená že mu nebude blbě když to bude jíst
rok.
A z případu Vševěda je vidět že kvasinka není problém na pár týdnů.Já sám
držím protikvasinkovou dietu 5 měsíců a když mi to ujede a sním třeba ovoce
nebo nevhodné sacharidy tak mám problém.Ale mohu říct že po tom co jsem
dietu a složení tuků vyladil k dokonalosti tak zmizelo spoustu
problémů,které mi nepřidávaly na psychice,ani na celkovém zdraví bez ohledu
na kvasinku.Tím pádem se mi zlepšila nálada a pozitivní myšlení a to podle
některých tady znamená ústup kvasinky.Tím jak jsem spokojen s výsledky své
diety a s jejími pozitivními důsledky,které pozoruji každý den, ani
nepřemýšlím o tom že by měla být krátkodobá,spíš si myslím že se takto budu
stravovat neustále.
K těm ořechům a celým semenům:je zřejmé že každý ořech a semínko v sobě
kromě tuku obsahuje i nějaký antioxidant.Je to logické protože jinak by
ořech nebo semeno velmi brzy žluklo(zkazilo se,zoxidovalo).Jako příklad
můžeme jmenovat zinek v dýňových semínkách,měď a vitamín E v
slunečnici,antioxidant v chia semínku,PCO v hroznových semínkách atd.Ale
myslíte že těchto ochraných látek je tam tolik aby to vyvážilo škody
způsobené jejich nadměrnou konzumací?Já o tom tedy přesvědčený nejsem a sám
jsem si vyzkoušel,že to tak není.
Mějte se pěkně a kdybych měl v něčem chybu tak mi prosím dejte vědět,třeba
se dopracuji ještě k něčemu lepšímu než teď.
Přeju krásný den!Pavel