Mne sa to nezda, pan Jarda... Nevravim ze sa nemozem mylit, ale...
1. U nas olivy nerastu (ani kokosovy tuk nie, ale MASLO vznika z mlieka aj u nas zijucich krav)...
2. Ziaden tuk podobny olivovemu oleju u nas nemame (mozno tak bravcova, husacia, kacacia mast ?)
3. Kokosovy olej mozem mat v BIO kvalite, maslo tak isto v BIO kvalite (v oboch pripadoch aj mam, maslo nepasterizove plne enzymov - kokosovy olej a olivovy olej enzymy NEMAJU)
4. Bravcovu mast v BIO kvalite som nevidel, hoci som videl ako lacnu, tak drahsiu mast, aj 3nasobne xrahsiu od najlacnejsej (prirom nebola z mangalice, to nepocitam a mangalicova chuti hnusne)
5. Kvalitnu husaciu ci kacaciu mast prakticky NEZOHNAT....
6. Takze pan Jarda, kokosovy tuk a maslo su teda podla vas zle tuky ? ... Alebo nie su, no odporucate ich jest len s bielkovinami a minimok sacharidov (zelenina), cize v tukovo-bielkovinnom jedle ? Ale potom s cim ryzu? S FALOSNYM panenskym olivacom, alebo s pravym, ktory u nas nas (ten pravy) stoji 10Eur pol litra?
7. A s cim znizovat GI jemne sladkeho sacharidoveho jedla, ak nie maslom a kokosovym olejom? Kazdy iny tuk (mast rozneho druhu, olivac) sa NEHODI, a oleje z inych orechov ci semien SKODIA ZDRAVIU...
Ako ja nie som zavisly na sladkom.... Fermentovane obilniny ci zmes fermentovanych obilnin a strukovin si robim "nasladko" len preto, lebo inak su pre mna fermentovane obilniny a strukoviny chutovo neprijemne (s vynimkou fermentovaje ryze natural)...
Avsak - z tukov konzumujem len maslo, mast a kokosovy olej... Jem 2 jedla v 2hod okne (IF 22/2), v prvom okolo 120g sacharidov, v druhom 50g sacharidov... Podla toho co pisete, pan Jarda, by sa maslo malo jest len s bielkovinami a zeleninou, a kokosak tiez, alebo sam o sebe mozno 30min pred jedlom...
Aky tuk vsak potom ma do jedla davat stredoeuropan bez toho, aby to bol dovazany a chutovo prilis vyrazny olivac (rozhodne sa napr. nehodi k mäsu ani vajickam), a zaroven aby sa "nebil" so sacharidmi, ako sa podla Vas "bije" maslo a kokosovy olej ? ... Ostava potom uz len mast... Ta je vdak "pochybnej" kvality, pokial sam nevidim co zerie prasa, a pokial to prasa sa nepasie, tak je to len doplnok taka mast...v malom mnozstve...
Ja mam nepasterizovane maslo od kravy pasucej sa na luke od jedneho farmara (poznam ho osobne). Neviem si lredstavit, ze napr. k ryzi s mäsom/bryndzou/vajickami bude lepsi kvazi panensky olivaf z obchodu bez enzymov, vit. K2, D vitaminu, A vitaminu, atd, nez velmi kvalitne maslo, ktore toto vsetko obsahuje...
Navyse niekde som cital (do kelu, uz neviem kde), ze olivovy olej nie je teda nic moc....
A ak sa kretania dozivaju najviac (alebo takmer najviac), tak to nebude zdaleka len vdaka strave.... Ved aj slovaci s obycajnou "jedovatou" stravou sa dozivaju v priemere viac nez akykolvek kmen s prirodnou stravou... Vdaka zdravotnictvu, na ktore hoci kydame (a teraz nemyslim urazovu chirurgiu), ale vdaka nemu som tu aj ja, aj Vy, pretoze narovinu, mozno vsetci co tu sme by ske bez lekarskej pomoci uz poumierali bud na nejake zapaly (ked sme este nevedeli ako ich lrirodne liecit), na nejake zdravotne problemy (napr. ja som mal vrodene zuzeny privod z oblicky do moc mechura, pred 12 rokmi mi ho rozsirili, bez toho by som tu uz asi nebol...A TO SKORO KAZDY Z NAS by tu uz nebol, ale JE TU, aj vdaka antibiotikam - ktore su svinstvo, ale... -, atd...).
Este zaverom... Ked sa skumalo stukovatenie pecene kvoli kombinacii sacharidov s nasytenymi tukmi, skumalos a to v kombinacii s dennym hladovanim (IF)? TAZKO.
... Je rozdiel ked si niekto na veceru o 20tej hodine da kombinaciu sacharidov s nasytenym tukom, a pokracuje v tom rano o 7hod ked ranajkuje. Ja mam medzi poslednym jedlom dna a prvym jedlom nasledujiceho dna 22 hodinovu pauzu. K tomu este cvicim, a podporim travenie enzymami, HCL, zdravie tela detoxom.
Podla mna sa kombinacia sacharidov a nasytenych tukov v jednom jedle bude vo svojom vysledku U KAZDEHO CLOVEKA lisit, a v niektorych pripadoch extremne.
Navyse nie je sacharid ako sacharid (nefermentovany, fermentovany, s vlakninou, bez vlakniny, s rozpustnou, nerozpustnou vlakninou, S BUELKOVINAMI, bez bielkovin).
Ked vedci skumali kombinaciu sacharidov a nasytenych tukov, tak mozno skumali spojenie KRYSTALOVEHO cukru s kokosovym tukom, alebo nejakym najnasytenejsim typom zivocisneho tuku. Urcite neskumali celistve jedlo obsahujuce aj dostatok bielkovin (nie len sacharidov), roznych mineralov a vitaminov, vlakniny, a nasyteneho tuku.
Niekde ste pisal, pan Jarda, ze nejake kmene ci kraniny jedavaju kokosovy tuk vo velkom, a su zdravi. S cim ho asi jedavaju ? .. Vsade kde su kokosy, je aj kopa ovocia, obilniny... Samozrejme aj mäso, ale aj kopa ovocia... Jedavaju tito ludia kokos len sam o sebe, ci v kombinacii s bielkovinami ? Nejedavaju ho napr. s bananmi plnymi sacharidov ? ...
Nehadam sa, len konverzujem