sakul píše:
sakul píše:
Z+ velmi zásadotvorné
Z zásadotvorné
N neutrální
K kyselinotvorné
K− velmi kyselinotvorné (nejsou v této verzi tabulky)
0 Vitamíny a minerály obecně (přípravky) – jestli to maj bejt zbytečný až nebezpečný pilulky z lékárny tak pryč s nimi
1Z minerální vody
1N máslo, jiné maso, ryby, sýry tvrdé a polotvrdé, vejce, čaj zelený sypaný, hořčice celozrnná ostrá, chilli omáčka bez cukru, tabasco, wasabi bez cukru
3N sója, olomoucké tvarůžky, ovesná kaše, hořčice klasická, majonéza, sojová omáčka přírodní, sůl rafinovaná, tamari, čokoláda slazená stévií/xylitolem
3K jogurt, kefír kupovaný, tvaroh
4Z melasa
4N sýry plísňové a zrající, tuňák z konzervy, celozrnná mouka, kukuřičné plátky, kus kus, džusy průmyslové, kečup, umělá sladidla, worchester, kakao pražené, margarín, ovocné marmelády a džemy
4K sýry tavené, cornflakes, alkohol (přidáno pivo a víno), arašídy, ořechy pražené a solené, čokoláda, konzervované a sterilované potraviny
4K− maso vepřové, mléko, uzeniny, čaj černý, káva
5 antibiotika
5K rýže bílá, těstoviny klasické, cukr třtinový
5K− bílá mouka, slazené nápoje, cukr bílý
Uvažuju o vyřazení všech solí a rýží. Co si o tomhle kroku myslíte? I v šankaprakšaláně se dá rýže a mořská nebo himalájská sůl (i vynechaný máslo) nahradit.
K domácímu kefíru v kategorii Mléčné (náhrada za Živočišné produkty) sem doplnil nově přidanou sirnou patlaninu (s odkazem na zdejší diskuzní vlákno) a jogurt domácí probiotický. Jogurtovač mám, ale jogurty si v něm už asi dělat nebudu. Sirnou patlaninu si chci dělat z kefírovýho tvarohu z nepasterizovanýho mlíka z automatu, až budu mít mixér. Takže kdyby třeba někdo vyměnil velmi dobrej jogurtovač za obyčejnej stolní mixér nebo si ho chtěl koupit…
http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/sp ... 20036.aspx• elektronický jogurtovač s elegantním vzhledem || • 8 kelímků na jogurt s víčkem, celkový objem 1, 2 l || • časovač pro různou konzistenci jogurtu
• provozní kontrolka || • navíjení přívodní šňůry || • snadné čištění || • příkon 22 W || • lze dokoupit náhradní kelímky 8 ks/1 bal.Co si myslíte o chilli v kategorii 2 a chilli koření v kategorii 0?
Mám v tabulce nechat rajčata, kukuřici, kešu a pistácie, u kterých je poznámka časté plísně?
V tabulce nemám alkohol, ale přidal sem pivo a víno.
Pivo*: maximálně jedno kvalitní 12˚ pivo denně
Víno*: do 2 dcl kvalitního červeného vína 2× denně
[legenda] * maximálně jeden druh alkoholu denně
Co vy na to? Podle některejch zdrojů je zdravý i malý množství tvrdýho alkoholu. Mám přidat i panáka něčeho tvrdýho denně (slivovice apod., bez chemie)?
U sirný patlaniny slouží název jako hypertextovej odkaz na fórum. Chtěl bych takhle provázat i další potraviny, který tu maj vlastní vlákno. Na to se vrhnu pozdějc. Kdyžtam mi sem pište tipy na prolinkování.