Kedykoľvek kŕmili mäsožravé zvieratá vareným mäsom podliehali chorobám a po niekoľkých generáciach strácali plodnosť:
http://ppnf.org/about-ppnf/about-drs-pr ... s-researchhttp://en.wikipedia.org/wiki/Francis_M._Pottenger,_Jr.
V čase, keď sa tento výskum robil, nebola ešte identifikovaná aminokyselina taurín a zistilo sa, že táto je kľúčová na to, aby mačky správne metabolizovali proteíny, ale táto sa ničí práve varom. Aby mačky prežili na varenom mäse, musí sa im umelo dodávať aminokyselina taurín.
Čo sa týka pokusov zvierat varené mäso vs. surové, treba ich robiť po viac generácií, nestačí nejaké dva týždne kŕmiť hada vareným vs. surovým mäsom a z toho vyvodiť, že keď had dokázal stráviť to varené lepšie, tak automaticky je pre neho aj zdravšie.
A inak na jednej veci sa zhodnú úplne všetci - paleo, vegáni, vitariáni, všežravci, tepelne upravené mäso vytvára toxíny tzv. heterocyklické amíny, ktoré sú jednoznačne karcinogénne, množstvo závisí od teploty, dĺžky a spôsobu úpravy mäsa. Žiadna iná potrava - mlieko, vajíčka, zelenina tieto látky pri varení neobsahuje, mlieko a vajíčka len veľmi malé množstvo.
Je pravda, že teplom sa proteíny čiastočne denaturujú a tým sa rozložia na jednotlivé aminokyselny, to by čiastočne mohlo zvýšiť ich stráviteľnosť, ale zároveň sa aj znehodnotia. Tak isto ako pasterizácia denaturuje bielkoviny mlieka a vajíčka pri uvarení.
To som práve dnes čítala zaujímavý článok o Masajoch, ktorí sa často prezentujú ako príklad nízkosacharidovej bielkovinovej stravy - mäso, krv, mlieko, ale tam práve písali, že oni dosť veľa používajú pri varení rôzne byliny, napr. často si varia mäso ako polievku a pridávajú tam kopec divorastúcich rastlín, vyrábajú si nápoj z mlieka "orkiowa", do ktorého dávajú takisto rôzne rastliny, ono aj to malé zastúpenie rastlinnej stravy im môže práve zabezpečiť to, čo to mäso nedokáže a môže byť kľúčovou zložkou, že ich diéta ako celok funguje, takže nemôžeme chápať stravu nejakej kultúry len tak, že niečo z nej vyberieme a potom ju prezentujeme na potvrdenie nejakého výživového štýlu. Nikto nedokáže mať stravu ako Masai, pokiaľ tam priamo nežije. A to mi práve dnes došlo, že treba si niektoré informácie naozaj overiť predtým, než ich človek zhltne ako "dôkaz" prezentovaný v nejakom článku o výžive.
Výborně, konečně zdravý názor a to zde již dlouhou dobu stále opakuji vyprdněte se na různé stravovací směry a ověřené diety, prostě selský rozum a strava našich předků stačí jít tak 300 let nazpátek.