Mantak Chia má 75 rokov......Ak si odmyslím jeho neplešatú hlavu s čiernymi vlasmi a pozerám sa len na tvár a telo, tak to nie je "až taká sláva".... Pritom je považovaný za jedného z najpovolanejších súčasných taoistov.....
Prečo to píšem ? ...
Začínam sa obávať, že niektoré veci ohľadom taoizmu sú podvod...
Napríklad taoisti neodporúčajú zadýchavať sa, čiže vykonávať cvičenia, kde sa človek zadýcha, kde sa mu zvyšuje tlak, pretože tým si vraj ničíme srdce....
Lenže je na svete mnoho starých ľudí 70, 80 ročných, ktorí navštevujú fitnescentrá (netvrdím, že cvičenie doma s požadovaným náčiním by nebolo lepšie), dávajú si "do tela" (samozrejme s mierou, aspoň teda v tom pokročilom veku), A VôBEC SA NEZDÁ, žeby si škodili... Majú pevnejšie telo než Mantak Chia a nevyzerajú v tvári o nič staršie než on....
Videl som videá s ním, z tohto roku.... Keby tam mal 85 rokov, o.k., poviem, že vyzerá fajn.... Ale 75 ? ... Vyzerá ako do určitej pestovaný 75 ročný muž... Ale žeby som z toho spadol na zadok ? Ani omylom...
Kde je teda chyba ? ... Taký megaodborník, stále rozpráva o spomalení starnutia, všetky tie možné techniky od A po Z.... a v 75-ťke vyzerá na 70-75 ...... Svoju "kondičku" nijak nedemonštruje, ani svoju fyzickú silu...
Musí niekde robiť chybu.........Podľa mňa tá chyba bude v tom, že skrátka neposilňuje...... Preto dostatočne nespomalil starnutie....Napríklad tu je s ním video z tohto roku.....
https://www.youtube.com/watch?v=2Gf_XgnGdrc (je ich na youtube dosť z tohto roku) ....
Chcete povedať, že vyzerá na 65 ? Nie. Ale na 70-75 áno... V tvári najrýchlejšie starnú belosi, to vieme všetci ..... On je číňan (alebo podobne)...
Tu je vidno, že Qigong, tai-chi, neprejedanie sa, neplytvanie semenom, a dychové cvičenia proste NESTAČIA, musí byť aj posilňovanie....Neviem, asi žijem v ilúzii, že je možné v 100-vke vyzerať na 65 rokov, keď človek dajme tomu od 30-tky (alebo ešte skôr) dýcha NAOZAJ KVALITNE, ako pravoverný jogín, stravuje sa naozaj zdravo (samozrejme aj živočíšne potraviny), posilňuje (samozrejme nepreháňa), robí detoxikácie organizmu (sankhapraksalana, občasné hladovky, očisty pečene, atď), dostatočne sa prechádza v prírode, atď...
Podľa mňa by sem sa z toho mali poučiť, A NEMALI BY SME ZABUDNÚŤ NA TO, ŽE TREBA POSILŇOVAŤ KAŹDÝ SVAL TELA DOKIAĽ VIEME CHODIŤ (čiže nie sme odkázaní ležať)....
Všetko čo sa nepoužíva, zakrpatie, skôr odumrie, skôr zostarne..... Treba cvičiť.... Nie len chôdza a plávanie v sezóne.... Ale cvičiť KAŽDÝ DEŇ....
Mantak Chia to očividne nerobí, on cvičí len s dychom.... Ale dych mu sám o sebe nevybuduje svaly, preto nemá pevné telo (nepíšem, že bežní necvičiaci 75 roční muži ho majú také isté či dokonca lepšie - majú ho HORŠIE, ale nerobia ani z 20-tini pre svoje zdravie to čo Mantak Chia)....
KTO VIE, či si tie vlasy nefarbí....
Mať vlasy nie je znak vitality, poznám asi 70 ročného alkoholika, ktorý má vlasy z 80-90% také husté ako mladí chalani, akurát už šedivé, lebo si ich nefarbí...
Preto som presvedčený, že vyhýbať sa pravidelnému (samozrejme S MIEROU, nie dlhotrvajúcemu) zvyšovaniu pulzu pri športovej aktivite je OBROVSKÝ OMYL, ktorý šíri taoizmus....Pozrime sa na vystúpenia starých šaolínskych mníchov..... Pozrime sa na starých pôvodných ZDRAVÝCH eskimákov, ktorí sa ako starci (a starenky) brodili v snehu, čo by mnoho z nás mladých "nedalo", nevládali by sme za nimi.....
A taoisti idú hlásať, ŽE SA MÁME VYHÝBAŤ ZVYŠOVANIU PULZU, pokiaľ je to niečo viac, než pulz zvýšený pri strednerýchlej chôdzi....
Som z toho rozčarovaný......
Vyjadrí sa k tomu niekto ? .... Niekde som aj čítal, že samotný čchi-kung či qui-gong a chôdza k tomu skrátka nemôžu stačiť ako dostatočná fyzická aktivita........
Navyše .... chceme vôbec žiť 100, 110 rokov ? Ak, tak jedine v super kondícii, a v dobrej vizáži.....
Nejak neviem nájsť pokoj.... Akokeby život bol len
BUĎ, ALEBO. Zdá sa mi, že som chytený do pasce prílišnej starostlivosti o seba..... Začal som si robievať automasáže na dennej báze... Semenníky, masáž ďasien, nosa, uší, chodidiel, dlaní, dokonca masáž celého tela pomocou penového valcu a masážnej tyče. Denne mi tie masáže trvajú asi 45 minút.... Robím ich z dôvodu, aby moje telo zostarlo čo najneskôr.... Je to možno irónia, lebo ak by som mal zomrieť bezbolestne, tak nech je to kľudne aj v 70-tke, neusilujem o stovku.... Len skrátka chcem, aby moje telo nezostarlo predčasne.....
Stačí mi uvidieť partiu dôchodcov, a už mám STRACH.... Aj keď mám len 32 rokov. Vidím tie škaredé telá, neistú chôdzu.... a som zhrozený. NIE, NEODSUDZUJEM ICH, ja ich len popisujem.... A bavím sa o ich tele, nie o ich dušiach. Skrátka, koho už len môže priťahovať staré mľandravé telo ? ..... NECHCEM SA TÝM NIKOHO DOTKNÚŤ.... Ale keď život má byť len o tom plodiť deti, vychovávať ich, žiť s manželkou dlhé roky (potom možno s inou - tiež dlhé roky), pracovať, jesť, na dôchodku chodiť do prírody a byť rád, že sa vrátim naspäť domov, že budem vládať, tak..... ďakujem za taký "život".....
Ale ak má byť (aspoň môj) život životom jogína bez rodiny, no mám po "milión" očistných, dychových, atď procedúrach v 75-tke vyzerať ako Mantak Chia (to neznamená že zle, ale neznamená to ani že "niečo extra"), tak...... Nejak začínam chápať, že je najvyšší čas začať duchovne rásť, duchovne MEDZI ĽUĎMI, stať sa nebojácny, robiť všetko pre to aby som sa stal osvietený....... Lebo telo aj tak časom radikálne zostarne....vlasy a zuby vypadajú (nevravím že všetky)....... a ako starček nebudem fyzicky príťažlivý pre nikoho, a keď pre niekoho, tak pre nejakú 100 ročnú babičku, ktorá ma logicky fyzicky priťahovať vôbec nebude...... Ach, kiež by som mal 20..... Vtedy človek ešte nie je dospelý, lebo sa hovorí ,že starneme až od 25-ťky....
Mňa zaujíma, prečo medzi 75 ročným Mantakom Chiom a nejakým bežným 75 ročným mužom je vizuálny rozdiel len možno 10 rokov, a pritom je to myslené tak, že Mantak Chia je DOBRE VYZERAJÚCI na svoj vek 75 rokov, a ten bežný muž je "nie tak dobre" vyzerajúci muž na vek 75 rokov.... ale u oboch vidno, že majú plus-mínus 75 rokov....
Možno keby sa Mantak Chia venoval aj posilňovaniu (menšie váhy, viac opakovaní) celého tela.... celé roky..... tak by vyzeral o 10 rokov mladšie než teraz...
PS : nie je odveci precvičovať aj svaly tváre, takých 10 minút, ale KAŽDÝ DEŇ....ja tak činím už nejakých...podržte sa ....15 rokov..... Len žiaľ tá pleška na hlave (ešte nie je úplná, ale o pár rokov bude) ma zostaruje.... Mám pevné svaly na tvári, na tele.... Mantak Chia niecvičí ani svaly tváre, ani svaly tela (resp. ich cvičí minimálne, alebo také cviky, ktoré sú akoby rehabilitačné, čiže žiadne svaly nevybudujú).....
keby Mantak Chia dostatočne precvičoval svaly tela a svaly tváre, vyzeral by mladšie aj o 20 rokov..... PREČO TO NEROBÍ, KEĎ Má BYŤ VIZITKOU "SPOMALENÉHO STARNUTIA" ???? ...