Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně diety a léčby candidy. Je mi 19 let, až do 16ti let jsem byl relativně zdráv, poslední 3 roky trpím chronickou rýmou, akné, časté nemoci (různé virozy, nachlazení atd.), bilé skvrny na nechtech. Kvůli rýmy jsem absolvoval nesčetně vyšetření (stěry z nosních sliznic, kompletní alergologicke testy, testy na imunitu) všechno negativní až na nedávné testy imunity kde mi zjístili vysoký obsah bilirubínu v krvi, což mi bylo potvrzeno jaterními testy. Přiblině před měsícem jsem se dozveděl, že moje potíže můžou souviset s candidou. A tak jsem si udělal plivací test a ten byl pozitivní a z toho jsem usoudil že by nebylo od věci začít s dietou a hubením kvasinek. Vynechal jsem veškerý cukr a pečivo. Každý den snídam 250g bileho jogurtu k tomu ovesné vločky, na svačinu mám kukuřičné chlebíčky, v rámci školních obědů sním jenom maso, a na večeři si dám půl ledového salátu, mozzarelu a zaleju to olivový olejem, občas si místo toho udělam pár vajec. Během dne si případně dám nějaká rajčata, salátovou okurku,ředkev a nějaké mandlové ořechy. Piji samozdřejmě jenom čistou vodu, žadné kafé, alkohol ani cigarety. Již 3 měsíce beru probiotika, yuccu případně chlorellu, nově s dietou jsem zařadil kyselinu kaprylovou (po které trpím plynnatostí, ale údajně je to způsobeno vymiráním kvasinek),česnek (pouze v kapslích), piji kopřivový čaj s pravidelnýma přestávkama a kvůli játrum jsem zařadil ostropestřec (v kapslích). Nyní mám v plánu přidat nejake ovoce, hlavně kiwi a citrusy, dále bych si chtěl koupit přírodní hnědou rýži basmati a pomalu začít opět konzumovat brambory jestli by to bylo možné. Po měsici diety se mi diametrálně zlepšila pleť, ale v posledních dnech pozoruji mírné zhoršení, myslím si že je to způsobené absencí kopřivového čaje, který čistí krev. Co se týče nemoci tak se to taky zlepšilo(skoro 2 měsíce jsem bez nějaké virozy nebo nachlazení), ale nevím jestli to není taky díky tomu že jsem se dočastně vykašlal na posilovaní(přetím jsem chodil cvičit 4x týdně, takže to mě mohlo tky oslabit). Chtěl bych Vás poprosit o názory k mé dietě a mým problémům. Vím že je toho hodně napsáno na internetu, ale popravdě nevím kde je pravda, protože někde je napsáno že bilé jogurty vynechat úplně a někde zase píšou že jsou prospěšné právě díky živým kulturám, které obsahují. Ten samý problém řeším s rajčaty...
Děkuji za rady
Jak vám správně odpovídá člen kobra23 takto kandidu spíše hýčkáte, než likvidujete, to si budete asi muset nastudovat a hlavně spočítat, na nějaké nutriční kalkulačce, třeba cronometer.com a uvidíte jak je to blbě. Pokud to i tak nepochopíte, klidně zavolejte, vše vysvětlím i když je zde vše mnohokrát popsáno.