Vševěd : Keby si sa neobával otvoriť oči, tak by si také somariny nepísal... Pozri na eskimákov...Tí denne prechodia toľko, že až.... a ešte sa brodia v snehu... a prijímajú sacharidy ? Nie.
Ja netvrdím, že nemáme prijímať sacharidy, ale nad takých 80g denne by sme radšej nemali ísť, AK chceme prijímať energiu s tukov.
Radšej by som tento topic premenoval na "Nízkosacharidová diéta", pretože je jej viac druhov.
Najhorší druh je asi Atkinsova, pretože má príliš mnoho bielkovín a na druhej strane málo tukov k tomu, že je to nízkosacharidová diéta.
Aj medzi autormi "nízkosacharidových diét" (napríklad Jan Kwasniewski, Wolfgant Lutz a podobne...) sú rozdiely, a niekedy dosť očividné.
Čo som ja pochopil... dávka bielkovín by sa mala držať u bežných ľudí na nejakých 65-85 gramov, viac (85) u tých, ktorý vykonávajú fyzickú prácu. A ešte viac u tých, ktorí budujú svalovú hmotu. Ale... nad takých 110g bielkovín.... by som radšej nešiel... ani v prípade, že sa buduje svalová hmota.
Čo sa týka sacharidov, tak ja by som volil (pri nízkosacharidovej diéte) množstvo asi 60-80g denne, horný limit 80-100g denne (ja sa zmestím do tých 60-80g).
Tuky v nízkosacharidovej diéte..... tú býva najviac "nezhôd", ale príčiny tých nezhôd nepoznám, pretože priberať sa nebude ani z fakt vysokého množstva tuku (organizmus povie kedy dosť, pri nízkosacharidovej diéte sa človek proste neprejedá).
Ja si dovolím denne zjesť 350-400g tuku. Športujem (5 krát v týždni). Aj keby som nešportoval, nepriberal by som z toho tuk, lebo z tuku samého o sebe sa nepriberá.... Keby som ale konzumoval 350-400g tuku a súčasne nejakých 250 a viac gramov sacharidov, už by to spôsobovalo problémy, a bolo by fuk, či sú konzumované potraviny v bio kvalite a podobne... Proste sa nemôžu miešať dve "palivá", ale trocha sacharidov je potrebná, ale nie zbytočne viac, než skutočne potrebujeme. Na tom sa zhodli všetci tvorcovia "nízkosacharidovej diéty" ... logicky, keďže sa tak volá.
Neviem ako riešia nedostatok sacharidov napríklad takí eskimáci... a dožívajú sa vysokého veku.....hmmm ?
Pri "nízkosacharidovej diéte" VŠEOBECNE (čiže teraz nemyslím len Kwasniewskeho systém...) sa odporúča v súčasnej dobe konzumovať okolo 80g sacharidov. Dokonca sa prichádza na to, že práve to je pri nízkosacharidovej diéte najdôležitejšie - obmedzovanie sacharidov....
Kto zje koľko bielkovín a tukov, to už nie je údajne tak dôležité (samozrejme aj tak to má patričnú váhu)... Ale k tomu môžem povedať logicky jednu vec : Rozhodne tukov viac ako bielkovín, a to tým viac, čím viac sa človek hýbe. SIGNÁLOM ŽE TO PREHÁŇAME BUDE ORGANIZMUS, KTORÝ POVIE "DOSŤ", CHCEM MENEJ TUKOV. Ja konzumujem spomínaných 350-400g (častejšie 400g) tukov denne, a popravde, neviem si veľmi predstaviť, žeby som to mal znížiť...
Ďalšia vec - bielkoviny... odporúčanie súčasných kulturistov (..."Jedzte 2-3g bielkovín na kg vašej hmotnosti..."), to je totálna hlúposť, s tým sa zhodne každý poučený výživár vyznávajúci nízkosacharidovú diétu, alebo každý, kto to tušil už na začiatku, že bielkovín má byť omnoho menej...... Koľko by ich ale malo byť ? Malo by ich byť 3 až 4 krát menej, než tukov.
NEMôŽU EXISTOVAŤ PRESNÉ VZORCE POMERU ......... S:B:T............................. Môžu existovať len fakty, a to..... nekonzumovať viac než 100g sacharidov denne (tých 55g sacharidov by mal byť bezpečný minimum), bielkovín konzumovať denne 60 (v tom prípade vysokohodnotných - najmä zo žĺtkov a syrov) až 110g ( približne,viac tí, čo športujú a budujú svalovú hmotu...viac znamená tých 110g, myslím, že viac už nie...možno sa mýlim....), a tukov konzumovať 3-4 násobne viac, než bielkovín, prípadne dokonca 5 násobne viac (človek si sám vypozoruje)....
NETREBA ZABÚDAŤ, že strava skutočne nie je všetko..... i keď je podstatne dôležitá
.
NO NAŚŤASTIE nie je strava to jediné, čo rozhoduje o zdraví..... Keby to tak bolo, bol by som veľmi sklamaný, že o zdraví človeka rozhoduje len potrava...
PRESNE O TO IDE, zapnúť ROZUM a "spočítať si" čo robíme, aký máme životný štýl, aké zdravotné problémy.... a uvažovať o tom, čo je najprirodzenejšie (bez morálnych pohnútok).
Záverom...... Neviem si osobne predstaviť, žeby som sa mal stravovať tak, že by som úplne vynechal sacharidy.... Bolo by to nerozumné. A aj neuspokojivé.... Nechcel by som prísť o možnosť dať si jeden deň napríklad 2-3 jablká na lačno, alebo ďalší deň 6dcl mrkvovo-zelerovej šťavy (okolo 60g sacharidov), 100g orechov (20g sacharidov)..... Chýbala by mi tá sladká chuť.
Takže u mňa to už mesiac vyzerá takto ( a nebudem to meniť, škoda len, že treba tak dlho čakať, kým by som sa mohol podeliť o dlhodobé výsledky... )... :
ako športujúci človek konzumujem denne 100-110g bielkovín, 80g sacharidov a 350-400g tuku. ... To všetko v potravinách ako : domáce vajíčka, domáci kozí syr, domáca slanina, kvalitné maslo, hovädzie mäso (najradšej by som bravčové aj s vnútornosťami...), orechy, zeleninové šťavy, sem-tam napr. jablká....
Mohol by som stráviť zase dlhé mesiace, ba aj roky študovaním nízkosacharidovej stravy (lebo ich je viac "podtypov"), ale...už sa mi nechce.... Biele jedy nekonzumujem, dokonca už ani obilniny....robím si detoxikácie, klystír raz týždenne (to by som robil vždy, pri akejkoľvek strave), užívam potravinové doplnky (znížil som na polovicu, pretože živočíšna strava by mala mať viac živín) vo forme vitamínov (Swanson) a minerálov (chloridy od pána Jardu), dodržujem čas kedy sa po jedle napiť (2 hodiny), kedy pred jedlom a podobne, spať chodím najskôr tri hodiny po večeri........
Už sa tomu osobne odmietam viac venovať, a tým mi spadol kameň zo srdca..... uvidím, na akú dlhú dobu....
Chcem sa teraz začať zaujímať o iné veci, a "užívať si", že už som si našiel svoj výživový smer, a TRVALO SI UVEDOMIŤ, že strava sama o sebe nie je celé zdravie, a že zvyšných možno takých 50% zdravia nenájdem v žiadnej potravine.... a teraz sa chcem práve venovať tým zvyšným 50%, ktoré som podstatne do týchto chvíľ zanedbával...
A aj preto budem teraz chodiť na toto fórum menej často, aby som nekázal vodu a pil víno....
Teraz sa idem venovať energetickým cvičeniam (popri športovaní), viac vyriešiť svoju prácu (aby som z nej mal viac peňazí), a hlavne vzťahy, a ďalej sa zdokonaľovať...Pestovať svoje vlastnosti, zbavovať sa nevýhodných vlastností (ktoré mi škodia) a pestovať také, z ktorých budem mať všobecný osoh, no nie na úkor iných ĽUDÍ (nie zvierat....
).
Mám dobrý pocit.... tak zatiaľ ahojte
.