Dorotka píše:
Velmi pekne Vam dakujem za odpoved:). Mala by som este otazku ohladne pohanky a pšena, ako casto ich mozno konzumovat a tak isto ci je mozne konzumovat vyrobky z takejto muky, napriklad pohankove cetoviny, kde je prakticky len pohanka a voda. Tak isto ohladne pšena som sa docitala, ze obsahuje velmi velke mnozstvo sacharidov, a tym ma aj sladkastu chut...nie je to teda problematicke? Tiez by som sa chcela uistit ohladne kukuricnej muky...totizto na vlakne sa este v jednom zo skorsich prispevkov vyjadrujete skor v zmysle, ze tuto potravinu nevyuzivate, no neskor ze sa mozu konzumovat aj kukuricne placky. Este by som mala otazku ohladne jogurtov, ako ste uz pisali, vyrobky typu activia by ste do ust nedal, ved ja tak isto, maju desne zlozenie...dostat vsak u nas jogurty z prilahlych dedin, kde je v ramci zlozenia len mlieko a probioticka kultura. Je mozne ich jest namiesto kefiru?K tej hube sa totizto neviem dostat a kym ju zozeniem, chcelo by to aspon nejaku takuto nahradu. Tiez by ma este zaujimalo neupravovane kozie mlieko, ci je vhodne.
A este uplne na zaver by som sa chcela opytat na dovod Vasho postoja k obylninam. Kdesi vo vlakne ich oznacujete za neprirodzenu potravinu, no mna tak napada ista vec. V nasich zemepisnych sirkach, pokial by ludia nemali cez zimu obyloviny, by bolo zrejme dost tazke prezit. Bola to zakladna zlozka stravy nasich predkov spolocne so strukovinami a korenovou zeleninou, ktoru je mozno dlhodobejsie skladovat. Nikto nemal na porudzi mnozstvo exotickych, alebo v zime nemyslitelnych plodin. Tym sa nechcem v zasade stavat proti Vasim radam, sama sa ich momentalne drzim, len proste uvazujem:).
Pohanka vyhovuje, pšenice už ne a konzumovat ji nenaklíčenou je špatné. Totéž se týká i mouky z těchto potravin. Kukuřice se okrajově dá připustit, ale na denní konzumaci určitě ne. Pokud jde o jogurt vyrobený doma tradiční technologií, tak vyhovuje. Kozí čerstvé mléko je vhodné tak do 4 hodin od nadojení, jinak už je lepší z něho dělat kefír. Já proti obilovinám celkem nic nemám, ale proti lepku a způsobu zpracování, pokud je budete využívat jako naši předci, tak klidně ano, ale nikdy nešlo o nosný objem jídla, jako je to nyní, vždy šlo o nouzové řešení, tak proč ho nyní vyhledávat.