Pán Jarda, ďakujem pekne za odpoveď.
Len nechápem, prečo koreň divokého Yamu nie je spomenutý v knihe "Prírodná hormonálna liečba"...Bioidentický progesterón (ktorým sa označuje ten krém, na ktorý ste mi poslal odkaz) ...
myslel som, podľa knihy, že bioidentický progesterón je buď "extrahovaný" z človeka (čo prakticky je asi veľmi ťažko), alebo je proste dokonale vyrobený ("vyklonovaný") v laboratóriu, "okopírovaný" z ľudského progesterónu...a nie, že bude vyrobený z koreňa rastliny...Píšete, že spomínaný produkt je najkvalitnejší na našom ČESKOSLOVENSKOM trhu...
Moja otázka znie : Môže ho používať aj muž ? Totiž progesterón je síce viac zastúpený v ženskom tele, ale používa sa aj u mužov (lebo je zastúpený aj tam), ako prekurzor iných hormónov. Akurát pri tom bioidentickom progesteróne z tej stránky sa vôbec nespomína používanie u mužov.
Chcel by som totiž progesteron používať aj ja... Je to vraj najviac protidepresívny hormón, a myslím si, že ho mám NEDOSTATOK. Napríklad včera som mal veľmi silnú depresiu. Síce moje depresie majú REÁLNY podklad (to, že pripisujem nejakým nenaplneným veciam v mojom živote pravdepodobne ZBYTOČNE príliš vysokú dôležitosť...to je druhá vec...). Myslím, že mám aj ďalšie príznaky nedostatku progesterónu (vyčítané z knihy). Som nešťastný posledných možno 15 rokov..... určite to negatívne vplýva na moje hormóny (nemám však žiadne javy dominancie estrogénu)...
Myslím, že progesterón by mi mohol pomôcť, všetko iné čo viem ovplyvniť (a záleží to odo mňa) mám špičkové - stravu, detox, dýcham kvalitný vzduch, chodím na slnko (pracujem doma, mám čas ísť hocikedy vonku keď svieti slnko), športujem denne...
Ďakujem pekne za odpoveď.
EDIT :
Ako dlho vlastne treba užívať progesterón ? Nestačí jedno balenie pre mňa ako muža ? ... Viem si predstaviť kúpiť si maximálne dve balenia pre seba (mamka by si kupovala viac, ona si to môže dovoliť, zarába viac )... S tým, že chcem, aby za dve balenia to spravilo čo má, a potom aby som to už nemusel užívať...