Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Tabulka potravin vhodných pro boj s kvasinkami
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=6&t=1891
Stránka 115

Autor:  sakul [ ned led 15, 2012 4:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Tabulka potravin vhodných pro boj s kvasinkami

Ve zdrojích o protikvasinkové dietě jsem postrádal interaktivní tabulku povolených a zakázaných potravin, ve které by se dalo přehledně vyhledávat a filtrovat potraviny pro různé fáze diety.

Začal jsem tedy pracovat na své vlastní a chci vás poprosit o spolupráci.

Zde http://www.ulozto.cz/12565116/protikvas ... abulka-xls najdete excelovský soubor s kategoriemi potravin a potravinami. Dále je tam škála 0 - 5, která hodnotí, jak je potravina v dietě vhodná či nevhodná.

Aktuální verzi najdete v mém podpisu na konci zprávy

Budu rád za vaše názory, pokud máte pocit že potraviny by měla být v jiné kategorii nebo nějaká důležitá chybí. U dvou je pouze otazník, jelikož v nich nemám jasno.

Pro větší přehlednost můžete v tabulce filtrovat. Pokud budete chtít napříkad vidět pouze potraviny s maximálním protikvasinkovým účinkem, tedy v kategorii 0, stačí úplně nahoře v tomto sloupci kliknout na šipku a odškrtnout všechny položky mimo "x".

Tabulka obsahuje 2 listy - první je seznam potravin, druhý legenda s vysvětlením Měnit je možné v listech vlevo dole. Zde najdete následující hodnocení potraviny

0 výrazný protikvasinkový efekt, jíst co nejčastěji
1 tvoří nosnou část jídelníčku ve všech fázích diety, zcela bezpečné
2 bezpečné, vynechat pouze z první fáze diety
3 rizikový potenciál, jíst až ve třetí fázi diety a vždy s opatrností
4 nebezpečné, vyjímečně možno zařadit až po vyléčení candidy
5 konzumovat jen pokud by nám šlo o život

a také rozdělení pro jednotlivé fáze diety

Fáze diety
1 cca prvních 4-8 týdnů, přísná dieta, pouze potraviny 0 a 1
2 cca 2 - 3 měsíc, přísně kontrolovaný jídelníček, potraviny 0, 1 a 2, trvá do vymyzení příznaků
3 cca 4 - 6 měsíc, kontrolovaný jídelníček od vymyzení příznaků do naprosté stabilizace stavu, potraviny 0,1,2 a 3


Budu se těšit na vaše připomínky a snad bude tabulka někomu k užitku

Lukáš

PS: Na základě připomínek a dalších poznatků budu věci postupně měnit a přidávat. Finální tabulku zveřejním

Autor:  Jirka 2 [ ned led 15, 2012 4:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

sakul píše:
Ve zdrojích o protikvasinkové dietě jsem postrádal interaktivní tabulku povolených a zakázaných potravin, ve které by se dalo přehledně vyhledávat a filtrovat potraviny pro různé fáze diety.

Začal jsem tedy pracovat na své vlastní a chci vás poprosit o spolupráci.

Zde http://www.ulozto.cz/12565116/protikvas ... abulka-xls najdete excelovský soubor s kategoriemi potravin a potravinami. Dále je tam škála 0 - 5, která hodnotí, jak je potravina v dietě vhodná či nevhodná.

Budu rád za vaše názory, pokud máte pocit že potraviny by měla být v jiné kategorii nebo nějaká důležitá chybí. U dvou je pouze otazník, jelikož v nich nemám jasno.

Pro větší přehlednost můžete v tabulce filtrovat. Pokud budete chtít napříkad vidět pouze potraviny s maximálním protikvasinkovým účinkem, tedy v kategorii 0, stačí úplně nahoře v tomto sloupci kliknout na šipku a odškrtnout všechny položky mimo "x".

Tabulka obsahuje 2 listy - první je seznam potravin, druhý legenda s vysvětlením Měnit je možné v listech vlevo dole. Zde najdete následující hodnocení potraviny

0 výrazný protikvasinkový efekt, jíst co nejčastěji
1 tvoří nosnou část jídelníčku ve všech fázích diety, zcela bezpečné
2 bezpečné, vynechat pouze z první fáze diety
3 rizikový potenciál, jíst až ve třetí fázi diety a vždy s opatrností
4 nebezpečné, vyjímečně možno zařadit až po vyléčení candidy
5 konzumovat jen pokud by nám šlo o život

a také rozdělení pro jednotlivé fáze diety

Fáze diety
1 cca prvních 4-8 týdnů, přísná dieta, pouze potraviny 0 a 1
2 cca 2 - 3 měsíc, přísně kontrolovaný jídelníček, potraviny 0, 1 a 2, trvá do vymyzení příznaků
3 cca 4 - 6 měsíc, kontrolovaný jídelníček od vymyzení příznaků do naprosté stabilizace stavu, potraviny 0,1,2 a 3


Budu se těšit na vaše připomínky a snad bude tabulka někomu k užitku

Lukáš

PS: Na základě připomínek a dalších poznatků budu věci postupně měnit a přidávat. Finální tabulku zveřejním

Parada. Bude se urcite hodit spouste lidi. Jen u fazoli nemas zadny krizek, tipuji zarazeni 3-4. Kyselina kaprylova neni u olivoveho oleje, ale u kokosoveho o radek niz. Jinak se seznamem souhlasim.

Autor:  sakul [ ned led 15, 2012 5:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

Děkuji Jirko

Opravuji fazole na trojku a kys. kaprylovou. Opravy se prozatím nezobrazí v souboru na ulozto

Autor:  jiddu [ ned led 15, 2012 9:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

sakul píše:
Ve zdrojích o protikvasinkové dietě jsem postrádal interaktivní tabulku povolených a zakázaných potravin, ve které by se dalo přehledně vyhledávat a filtrovat potraviny pro různé fáze diety.

Začal jsem tedy pracovat na své vlastní a chci vás poprosit o spolupráci.

Zde http://www.ulozto.cz/12565116/protikvas ... abulka-xls najdete excelovský soubor s kategoriemi potravin a potravinami. Dále je tam škála 0 - 5, která hodnotí, jak je potravina v dietě vhodná či nevhodná.

Budu rád za vaše názory, pokud máte pocit že potraviny by měla být v jiné kategorii nebo nějaká důležitá chybí. U dvou je pouze otazník, jelikož v nich nemám jasno.

Pro větší přehlednost můžete v tabulce filtrovat. Pokud budete chtít napříkad vidět pouze potraviny s maximálním protikvasinkovým účinkem, tedy v kategorii 0, stačí úplně nahoře v tomto sloupci kliknout na šipku a odškrtnout všechny položky mimo "x".

Tabulka obsahuje 2 listy - první je seznam potravin, druhý legenda s vysvětlením Měnit je možné v listech vlevo dole. Zde najdete následující hodnocení potraviny

0 výrazný protikvasinkový efekt, jíst co nejčastěji
1 tvoří nosnou část jídelníčku ve všech fázích diety, zcela bezpečné
2 bezpečné, vynechat pouze z první fáze diety
3 rizikový potenciál, jíst až ve třetí fázi diety a vždy s opatrností
4 nebezpečné, vyjímečně možno zařadit až po vyléčení candidy
5 konzumovat jen pokud by nám šlo o život

a také rozdělení pro jednotlivé fáze diety

Fáze diety
1 cca prvních 4-8 týdnů, přísná dieta, pouze potraviny 0 a 1
2 cca 2 - 3 měsíc, přísně kontrolovaný jídelníček, potraviny 0, 1 a 2, trvá do vymyzení příznaků
3 cca 4 - 6 měsíc, kontrolovaný jídelníček od vymyzení příznaků do naprosté stabilizace stavu, potraviny 0,1,2 a 3


Budu se těšit na vaše připomínky a snad bude tabulka někomu k užitku

Lukáš

PS: Na základě připomínek a dalších poznatků budu věci postupně měnit a přidávat. Finální tabulku zveřejním

vynikajuce pomocka...parada. mozno by som nedal "huby" do kategorie cislo 4, ale skor do trojky, kedze tiez patria medzi potraviny, ktore niektori povazuju za bezpecne a druhi zas za problematicke...a urcite by som pridal medzi orechy aj kokosovy orech. a napriklad by som rozsiril aj o viacere druhy ryze, lebo napriklad taka ryza basmati by podla mna do patky urcite nepatrila, kedze ma o dost nizsi glykemicky index ako klasicka biela ryza. k dokonalosti tejto tabulky chyba uz len udaj mnozstva sacharidov na 100 g potraviny. ale to by som chcel uz asi moc \":-)\" ale aj tak dik

Autor:  sakul [ ned led 15, 2012 9:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

jiddu píše:
vynikajuce pomocka...parada. mozno by som nedal "huby" do kategorie cislo 4, ale skor do trojky, kedze tiez patria medzi potraviny, ktore niektori povazuju za bezpecne a druhi zas za problematicke...a urcite by som pridal medzi orechy aj kokosovy orech. a napriklad by som rozsiril aj o viacere druhy ryze, lebo napriklad taka ryza basmati by podla mna do patky urcite nepatrila, kedze ma o dost nizsi glykemicky index ako klasicka biela ryza. k dokonalosti tejto tabulky chyba uz len udaj mnozstva sacharidov na 100 g potraviny. ale to by som chcel uz asi moc \":-)\" ale aj tak dik

Tak napad s mnozstvim sacharidu je vyborny, budu do tabulky postupne pridavat. Pridam ryzi basmati s indexem 3, kokosovy orech s indexem 1

Autor:  sakul [ ned led 15, 2012 10:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

Aktuální verze tabulky zde: http://www.ulozto.cz/12576796/protikvas ... abulka-xls

Přidány dosavadní úpravy a většiny potravin přidáno množství sacharidů na 100g potravin, což odhalilo, že kakao bude bohužel cca v hodnotě 4 - souhlasíte?

Autor:  Sybilla [ pon led 16, 2012 12:24 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

sakul píše:
Přidány dosavadní úpravy a většiny potravin přidáno množství sacharidů na 100g potravin, což odhalilo, že kakao bude bohužel cca v hodnotě 4 - souhlasíte?

Z akého zdroja si čerpal tie hodmoty?

Autor:  Jarda [ pon led 16, 2012 9:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

sakul píše:
Aktuální verze tabulky zde: http://www.ulozto.cz/12576796/protikvas ... abulka-xls

Přidány dosavadní úpravy a většiny potravin přidáno množství sacharidů na 100g potravin, což odhalilo, že kakao bude bohužel cca v hodnotě 4 - souhlasíte?

Ta tabulka je výborný nápad a pokud jede o kakao, toho se rozhodně nejí tolik, aby mohlo něco zásadního ovlivnit, nicméně z pohledu absolutních hodnot by to tak být mohlo, ale také by mě zajímal zdroj těch hodnot.

Autor:  sakul [ pon led 16, 2012 8:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

Zdroje sacharidu jsou v teto kalkulacce (uz jsem zde posilal) http://www.flora.cz/ekalkulacka/e_index.htm

Připojuji aktuální tabulku http://www.ulozto.cz/12601222/protikvas ... abulka-xls
- přidána papaja - sacharidy 1, přirazena kategorie 1 - tedy velmi vhodné, téměř žádné sacahridy
- přidán strouhaný kokos sacharidy 16, přirazena kategorie 2, sice hodně sacharidů ale používá se malé množství
- přidán mák sacharidy 24, kategorie 2, sice hodně sacharidů ale používá se malé množství
- jablečný ocet přesunut z 1 do 0
- provedeny drobné přesuny u ořechů, některé posunuty ze 4 do 3
- hnědá čočka a hrácz přesunuty ze 2 do 3,
- přidána fazole mungo do kategorie 2
- přidána fazole adzuki do kategorie 2

Kakao raw jsem dal prozatím do kategorie 3 a nepražené 4.

Prosím o další příspěvky, nápady a komentáře.

Díky

Autor:  sakul [ úte led 17, 2012 8:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

V tabulce potravin http://www.ulozto.cz/12626756/protikvas ... abulka-xls

- rozšířena sekce sýrů
- přidány ryby
- přidány ovocné marmelády
- přidána ovesná kaše (pro mne překvapivě málo sacharidů)
- přidána kukuřice a výrobky z ní
- přidána čokoláda
- přidány komentáře k některým potravinám

Budu rád za vaše připomínky a tipy

Autor:  laco [ úte led 17, 2012 10:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

[quote="sakul":2m7v46qp]V tabulce potravin http://www.ulozto.cz/12626756/protikvas ... abulka-xls

- rozšířena sekce sýrů
- přidány ryby
- přidány ovocné marmelády
- přidána ovesná kaše (pro mne překvapivě málo sacharidů)
- přidána kukuřice a výrobky z ní
- přidána čokoláda
- přidány komentáře k některým potravinám

Budu rád za vaše připomínky a tipy[/quote:2m7v46qp]
banan a ovocne stavy by som dal do 3jky s 3 vykricnikmi \":)\"

inak super, diky \

Autor:  sakul [ úte led 17, 2012 11:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

[quote="laco":36m20juq]banan a ovocne stavy by som dal do 3jky s 3 vykricnikmi \":)\"

inak super, diky \

Autor:  laco [ úte led 17, 2012 11:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

aha tento excel plati vyhradne v case protikandidovej diety ? tak potom banan a stavy su ok ako ich mate uvedene ...
teraz robim SP z tvarohu kedze bryndza v zime kvalitna nieje , no akurat som dokoncil 3 davky, tak este toto dojem plus 6 grepov co mam na cely tyzden a potom prejdem na par tyzdnov uplne bez ovocia (okrem kokosu) a SP aj ked som chcel dat 1-2 mes...
tak miesto SP to vidim na olivovy/lanovy olej ako nahrada tuku za SP.

Diky za info \

Autor:  jiddu [ stř led 18, 2012 12:37 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

sakul píše:
V tabulce potravin http://www.ulozto.cz/12626756/protikvas ... abulka-xls

- rozšířena sekce sýrů
- přidány ryby
- přidány ovocné marmelády
- přidána ovesná kaše (pro mne překvapivě málo sacharidů)
- přidána kukuřice a výrobky z ní
- přidána čokoláda
- přidány komentáře k některým potravinám

Budu rád za vaše připomínky a tipy

sice ovsena kasa ma malo sacharidov, ale ako pan Jarda dost casto spominal, tak sa v nej nachadza mnozstvo plesni. Dalej by som tabulku urcite doplnil o topinambury. Dr.Coy si ich nevie pri kvasinkovej diete vynachvalit, teda ich povazuje za uplne bezproblematicke a ma ich zaradene medzi potraviny, ktore mozme jest neobmedzene...kazdopadne ja nie som az taky optimista, ale aj tak, ak si dal zemiaky do kategorie c.3, tak topinambury by si zasluzili byt kategorii c.2. Dalej cokolady. Je rozdiel, ak si kupis cokoladu s kakaom nad 70 percent, kde je menej cukru ako ked si kupis pod 70 percent kakao, kde cukor je v poradi zloziek na prvom mieste. minule som pozeral 90% tmavu cokoladu a ta mala cukor na uplne poslednom mieste za vsetkymi zlozkami. podla mna ta alebo raw cokolada s neprazenych bobov by sa kludne vmestila aj do kategorie c.3, teda v primeranom mnozstve. dalej alkohol. je rozdiel vypit pohar piva alebo pohar cerveneho kvalitneho vina. podla mna v obmedzenom mnozstve by sa vino zmestilo aj do kategorie c.3.
a tiez by ma zaujimalo, ze kde by sa zaradili ryby s konzerv na ktorych je napisane, ze su chytene v mori a su balene bez konzervacnych latok...

Autor:  Xeelee [ stř led 18, 2012 12:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Candida a chlamydioza

Udělal sem si fork tabulky, kde sem nechal jen kvalitní zdravý potraviny. Děláno podle poslední zveřejněný verze http://www.ulozto.cz/12626756/protikvas ... abulka-xls.

http://www.uloz.to/12633726/protikvasinkova-dieta-ods [OpenDocument, 21,4 kB]
http://www.uloz.to/12634228/protikvasinkova-dieta-xls [Excel Document, 28,0 kB]

    Změny
  • „vyjma uvedených“ u kategorií přejmenováno na „jiné“ a umístěno na konec
  • upraveno formátování (ohraničení a barva pozadí, při změnách odstranit ohraničení, kopírovat, vložit jako…, kopírovat formátování, přidat ohraničení)
  • optimalizována šířka sloupců, u buňky Sacharidy přidána poznámka „na 100 g“
  • podtržená x mě štvala, tak sem je nahradil × :-)
  • odstraněn sloupec 5
  • u pistácií odstraněny plísně (určitě patří ke smazaným arašídům)
  • výpis potravin v závorkách přesunut do poznámky, kde už něco bylo
  • upravena legenda a opraveno pár chyb
  • do legendy přidáno verzování, datum vytvoření a odkaz na kompletní tabulku
    Přesuň si
  • houby ze zeleniny a rostlin do různé
  • palmový olej z koření do olejů (cukry: 0)
  • antibiotika z olejů do přípravků
  • margarín z přípravků do různé

Odstraněno:
    Zelenina a rostliny
  • mrkev vařená (nebudu vařit)
  • (přidat pickles)
  • (Zelena vyjma uvedených – to má být zelená nebo zelenina?)
    Luštěniny
  • sója
    Živočišné produkty
  • vše kromě domácího kefíru
  • (přidat brynzu ze salaše, přepuštěné máslo a indické ghí /z buvolího mléka/?)
    Obiloviny
  • bílá a celozrná mouka
  • bílá rýže
  • kuskus
  • cornflakes
  • kukuřice plátky
  • ovesná kaše
  • těstoviny klasické a celozrné
  • (přidat thajskou a lepkavou kulatou rýži?)
    Tekutiny
  • alkohol
  • káva
  • černý a zelený čaj
  • slazené nápoje
  • minerální vody
  • džusy průmyslové
    Ořechy a semena
  • pražené a solené
  • arašídy
    Ochucovadla a sladidla
  • kečup
  • hořčice klasická a celozrnná ostrá
  • majonéza
  • sójová omáčka přírodní a tamari
  • worcester
  • wasabi bez cukru (pokud se prodává prášek nebo pasta bez chemických barviv a konzervantů, tak vracím)
  • chilli omáčka bez cukru
  • tabasco
  • cukr bílý a třtinový
  • sůl rafinovaná
  • umělá sladidla
  • melasa
  • javorový sirup
    Přípravky
  • antibiotika
  • vitamíny a minerály obecně
  • grepové kapky
  • (oregánový olej do olejů?)
    Různé
  • margarín
  • konzervované a sterilované potraviny
  • droždí
  • kakao pražené
  • marmelády a džemy
  • čokoláda

Jak moc velké bílé jedy jsou jednotlivé druhy rýže? Mám je proškrtat? Asi by to chtělo proškrtat i oleje. Odstranili byste ještě nějaký položky nebo vrátili byste něco?

Bylo by fajn, kdyby v tabulce byla orientačně uvedena i kyselost a zásaditost.

Stránka 115 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/