Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=6&t=2213 |
Stránka 1 z 2 |
Autor: | muflon [ pon črc 02, 2012 5:36 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, 5elementů...- obecnější |
...pokračování dle J.Heřta: Čínské medikamenty Základní složkou tradiční čínské medicíny, ať už v její původní podobě – tcM, tak i v její modernizované, eklektické podobě – TCM, je léčba medikamentózní, která je doplňována akupunkturou, moxibuscí, Tui- na masážemi, meditačním cvičením čchi-kung a Tai-či, speciální výživou a doporučením správné životosprávy. V západních zemích se většinou čínské medikamenty používají samostatně. Významný rozdíl mezi čínským a západním přístupem je, že zatímco čínský lékař vybírá vhodný lék individuálně podle klasické čínské diagnostiky, v západních zemích se vychází z diagnostických jednotek vědecké medicíny a léky jsou volně k dispozici v některých prodejnách. Používání čínských medikamentů se dnes stalo módním a jejich export z Číny na západ se stal jednou z významných položek čínského zahraničního obchodu. Spektrum léčebných prostředků je v Číně mimořádně rozsáhlé a jejich používání je starého data. Podle čínské tradice se bylinné léky používaly už ve 3. tisíciletí př. n. l. Na základě zkušeností, které jsou připisovány Shen Nongovi, „Božskému zemědělci“, byl později sestaven první herbář, Shen Nong Ben Cao Jiang, který obsahuje 365 léčivých rostlin, Používají se dodnes. Některé z nich jsou domácí i v Evropě, jiné byly z Orientu do Evropy dovezeny, jako např. forsythie nebo magnólie. Většina orientálních rostlin je však v Evropě neznámá. Podle dnešních čínských katalogů existuje 11.000 léčivých rostlin, 1500 léčebných preparátů ze zvířat a 80 minerálů (např. pemza nebo sádrovec). Oficiální lékopis je podstatně zúžený, obsahuje 1000 jednoduchých a 1500 komplexních léčiv. Ještě omezenější je počet léků, exportovaných do Evropy a USA. Německý lékopis čínských léčiv obsahuje např. jen 300 léků, z nichž 90% jsou léky bylinné, 10% zvířecí. V Evropě se čínské byliny většinou používají jednotlivě, méně často v individuálně připravené směsi z několika málo bylin. Podle čínských receptur se však byliny nepoužívají jednotlivě, ale vždy ve směsích ze 4 – 20 bylin s předpokladem, že se účinek potencuje nebo že se event. toxické látky neutralizují jinou bylinou. Takových receptur existují tisíce a studenti TCM se je musí naučit nazpaměť. Nejběžnější formou léku jsou sušené směsi bylin k výrobě čajů. U bylin s nepříjemnou chutí se dává přednost tabletám nebo kapslím. Existují i granulované preparáty k instantnímu použití, masti, tinktury i tonizační vína. I preparáty ze zvířat jsou v Číně stále v oblibě, ale jejich používání se neřídí podle čínských principů, např. pěti elementů, ale podle mystických a magických představ. Podrobnější rozbor praxe TCM v Čině nepodáváme, protože jak diagnostika, tak i popisy bylin, příprava léčiv a zejména jejich volba jsou nesmírně variabilní, pro Evropana jen těžko srozumitelné a v různých publikacích jinak podávané. Pro bližší seznámení s medikamentózní terapií je nutné prostudovat rozsáhlejší díla o čínské medicíně. Hodnocení: Používání bylin se zrodilo i v Číně z empirie, podobně jako bylinářství evropské. Orientální byliny nepochybně obsahují účinné látky, které mají významné a v medicíně použitelné farmakologické efekty, i když exaktních poznatků o jejich léčivé hodnotě je zatím minimum. Z původní empirie však spojením s mystickými principy čínské medicíny vznikl z jednoduchého bylinářství komplikovaný a těžko pochopitelný systém. Používání čínských bylin v západních zemích je tak z řady důvodů značně problematické a navíc spojeno s vážnými riziky. Problém představují i názvy čínských bylin. Některé z nich jsou u nás neznámé, nebo bylo jejich čínské jméno špatně přeloženo, takže často není jasné, jaké byliny preparát obsahuje. Různé druhy rostlin mají v Číně stejné jméno, a naopak tatáž rostlina má jmen několik. K jejich záměně proto dochází často. Jiným problémem je kvalita čínských bylinných preparátů. Zjistilo se, že se při jejich pěstování na velkých plantážích téměř všeobecně používají pesticidy. Jiné léky zase obsahují vysoké množství toxických těžkých kovů nebo plísní. Podle německých kontrolních orgánů je takto zatíženo 44% čínských bylin. Pěstování rostlin i příprava a další zpracování rostlinných drog mimoto podléhají daleko menší kontrole než je tomu v západních zemích. Proto se např. v Německu mohou používat jen ty čínské bylinné drogy, které byly kontrolovány podle evropských norem. Určitým východiskem je to, že se v posledních letech dovážejí sušené rostlinné drogy, které jsou v Evropě kontrolovány a teprve po jejich prověření jsou z nich připravovány léčebné směsi. Některé z léčivek se už také začínají z tohoto důvodu pěstovat v Evropě. Hotové léky, dovážené z Číny, západní autority nedoporučují používat, protože jejich složení je nestandardní a vedle časté příměsi jedů, kancerogenních látek, těžkých kovů a pesticidů někdy obsahuji i příměsi syntetických látek, jako jsou např. analgetika, kortizon, antidepresiva, antidiabetika nebo Viagra. U takových léků, které jsou dnes nabízeny např. na internetu, v čínských restauracích nebo drogeriích se syntetická příměs zjistila ve čtvrtině případů. Některé evropské státy proto uveřejňují na oficiálních webových stránkách varování s uvedením konkrétního názvu takových léčiv. Zasahují také státní úřady, které v řadě zemí dovoz některých čínských bylin podstatně omezily. Dalším z mnoha problémů je přítomnost toxických látek v některých čínských bylinách, a u většiny z nich není zatím známo, jaké mají vedlejší účinky a jaké interakce s chemickými léky lze očekávat. Byla popsána už řada vážných otrav. Nebezpečné jsou třeba Aristolochia (podražec), Ephedra nebo bylina Bu huan. Např. po používání léků z aristolochie došlo v Belgii v 90. letech minulého století k hromadnému poškození ledvin a 70 postižených žen skončilo na umělé ledvině. Popisovány jsou případy selhání jater, vznik rakoviny, poškození mozkových funkcí i alergické reakce. Z těchto důvodů mnozí západní zastánci orientální medicíny doporučují svým pacientům léky ze Singapuru nebo Japonska. Pestré je i spektrum preparátů živočišného původu. Používají se sepiové kosti, žížaly, pijavice, šupiny pyskouna, tkáně gekonů, pokožka z cikád, želví polévka, trus veverek poletuch, ale také části vzácných velkých obratlovců, roh nosorožce, tygří kosti proti bolestem kloubů, tulení varlata k posílání potence, medvědí žlučník u úrazů aj. Proti používání takových „léčiv“ se v západních zemích vzmáhá stále silnější kritika, protože jejich účinnost nikdy nebyla prokázána a zejména jde o naprosto zbytečné vybíjení zvířat v přírodě, se kterými se kromě toho často krutě zachází. A vždy jde o druhy ohrožené, nejvzácnější, protože zřejmě v jejich vzácnosti má spočívat jejich účinnost. Podobně jako na západě, tak i v naší republice se zvyšuje zájem o čínské medikamenty. Ještě před deseti léty jsme znali z TCM prakticky jen akupunkturu, dnes se u nás postupně rozvíjejí i ostatní součásti TCM včetně bylinářství, i když ne v takovém rozsahu jako v zemích západní Evropy. Čínské bylinné preparáty se zatím většinou nabízejí jen na internetových stránkách. Na knižním trhu se objevují publikace o čínské medicíně i samostatné knihy o čínském bylinářství. Přehled většiny čínských, v Evropě dosažitelných bylin, podává např. kniha P. Odyové, nebo H. Beinfeldové a H. a E. Korngolda. _____ Čínská masáž Masáže mají v Číně dlouhou tradici a považují se dnes za integrální součást tradiční čínské medicíny. Někteří ji dokonce považují za součást hlavní a nejoblíbenější. Nejstarší odkaz na masáže je v díle „Klasikové vnitřního lékařství Žlutého císaře“, kde se uvádí, že existuje dvanáct různých masážních technik. Dodnes existuje několik různých způsobů masáže. Některé z nich jsou jednoduché a jsou určené pro prevenci onemocnění a pro domácí léčbu, jiné se používaly k léčbě válečných zranění, jiné při léčbě různých nemocí. Nejznámější z nich jsou dnes dvě techniky, an-mo (tlačit a třít) a tchuej-na, také tuina (posunout a držet). První z nich se široce používala už ve středověku a byla tehdy hlavní léčebnou metodou pro dětské nemoci. Dnes se technika an-mo používá k domácí léčbě lehčích onemocnění, k celkovému uvolnění, ke snížení náchylnosti k nemocem. Druhý typ masáží, thuej-na je ponechán profesionálním masérům a lékařům v nemocnicích. Tyto techniky jsou technicky náročnější a vyžadují údajně delší školení. Používají se vždy jen po určení diagnózy metodami TCM a aplikují je tedy jen osoby vyškolené v TCM. Obě techniky jsou údajně plnohodnotnou náhražkou akupunktury a používají se u osob, které mají obavy z píchání jehlami. Smyslem masáží není jen mechanické dráždění kůže nebo hlubších vrstev, ale především se má ovlivnit proudění čchi, nebo je to léčící sám, který pacientovi dodává čchi „jako dar vesmíru z pozřené potravy a vdechovaného vzduchu“ (Gascoigne). Důležitá je i kvalita čchi: „Darovat čchi se soucitem působí na příjemce tělesně i duševně velmi blahodárně“ (Gascoigne). Specifickým rysem čínských masáží je, že se neprovádějí v místech bolesti, jak je tomu v případě běžných evropských masáží, ale v určených bodech, které zhruba odpovídají akupunkturním aktivním bodům a mají tedy ovlivnit orgány k nim patřící. Čínská masáž je tedy jakýmsi zdokonalením akupresury. Další variantou čínských masáží je masáž podle německého autora Penzela, který doporučuje masáž podélnými tahy v průběhu meridiánů. Pokud jde o techniku masáže, tak se v místě předpokládaného bodu kůže masíruje špičkami prstů, palcem nebo i klouby prstů. Čínská masáž an-mo si vyžádá obvykle 20 minut až jednu hodinu a provádí se na několika místech v určitém pořadí a také různými technikami, např. roztíráním, valchováním, hnětením, tlačením, otíráním, uchopováním aj. Některé techniky se aplikují přes oděv, jiné přímo na kůži, která se potírá různými prostředky jako je sezamový olej, mastkový prášek, ocet, čínský balzám, při čemž každý z nich má mít jiný účel, např. doplnit čchi, odstranit vlhkost apod. Techniky thuej-na jsou určeny jen pro léčbu chorob, a proto jsou rezervovány pro specialisty. V Číně je tato technika velice oblíbená a mnozí pacienti jí dávají přednost před akupunkturou, i když je to léčba dražší. Používá se většinou u svalových a kloubních nemocí, ale někdy i při vnitřních chorobách nebo u menstruačních potíží. V čínské medicíně je thuejna masáž považována za nejvhodnější terapeutickou metodu pro děti, a dává se jí přednost před akupunkturou i bylinářstvím. Hodnocení: Od čínské masáže nelze očekávat nic jiného než od jiných typů masáží. Protože akupunkturní body i meridiány jsou pouhým mýtem, nemá smysl používat masáž zaměřenou na takové body nebo neexistující dráhy. Ovlivnit některé orgány může jen masáž, která se provádí plošně v tzv. Headových zonách, které mají inervaci ze stejného segmentu jako nemocný orgán. Základním efektem masáží, čínských i jakýchkoli jiných, je zvýšení prokrvení kůže, při hlubší masáži uvolnění svalových kontraktur a navození příjemného pocitu, relaxace. Příznivý efekt masáží na psychiku pacienta i na potíže psychosomatické je nesporný, masáže jsou prakticky bezrizikové, a proto je lze ve výše uvedených případech doporučit. |
Autor: | muflon [ pon črc 02, 2012 5:58 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, 5elementů...- obecnější |
Ze zkušenosti naší rodiny musím říct, že jsme před nějakou dobu navštěvovali TCM lékaře, nechali tam dost peněz a výsledek prakticky žádný... Na druhou stranu bych nerad TCM křivdil, byla to lékařka která si teprve dodělávala školu (posledním rokem)... A nezavrhl jsem tímto úplně TCM....viz mé příspěvky na fóru např. ohledně cchi.cz (čchi klinika). A JAKÉ JSOU VAŠE ZKUŠENOSTI S TCM |
Autor: | JojovskaJ [ pon dub 18, 2016 8:16 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
Mně tradiční čínská medicína pomohla se sennou rýmou. |
Autor: | pv33 [ pon dub 18, 2016 9:56 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
JojovskaJ píše: Mně tradiční čínská medicína pomohla se sennou rýmou. Pro zajimavost, jak dlouho to trvalo a co to stalo? |
Autor: | krasnagadgetka [ čtv kvě 04, 2017 5:50 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
Nemáte někdo prosííím nějakou tabulku nebo info s rozdělělení potravin na jin, jang, neutrální a extrém jin a extrém jang? Už tady u toho sedím asi 3 hodiny a všude na netu to mají uvedené jinak. |
Autor: | SemTamTuPrídem [ čtv kvě 04, 2017 6:43 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
[quote="krasnagadgetka":2gpch1x9]Nemáte někdo prosííím nějakou tabulku nebo info s rozdělělení potravin na jin, jang, neutrální a extrém jin a extrém jang? Už tady u toho sedím asi 3 hodiny a všude na netu to mají uvedené jinak. [/quote:2gpch1x9] Preto sa na to vys*r |
Autor: | ctihodnymuz [ čtv kvě 04, 2017 10:46 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
krasnagadgetka píše: Nemáte někdo prosííím nějakou tabulku nebo info s rozdělělení potravin na jin, jang, neutrální a extrém jin a extrém jang? Už tady u toho sedím asi 3 hodiny a všude na netu to mají uvedené jinak. To nemáš kouska citu pro to, jaká potravina či surovina je pro ten který den a roční období a konstelaci hvězd a tvé fysické a duševní rozpoložení vhodná? |
Autor: | Jarda [ ned kvě 07, 2017 1:29 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
krasnagadgetka píše: Nemáte někdo prosííím nějakou tabulku nebo info s rozdělělení potravin na jin, jang, neutrální a extrém jin a extrém jang? Už tady u toho sedím asi 3 hodiny a všude na netu to mají uvedené jinak. Je to pravda mírně zmatečné protože každému to funguje trochu jinak, ale je potřeba si najít svoji cestu na základě cizích zkušeností. Není zase tak složité odhadnout co a jak na mě bude působit. |
Autor: | Nickname [ ned kvě 07, 2017 8:20 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
[quote="SemTamTuPrídem":axzun1ca]Preto sa na to vys*r |
Autor: | SemTamTuPrídem [ stř kvě 10, 2017 8:24 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
Nickname píše: co by pán doporučil V tomto pripade to, co dotycnej odporucil pan Jarda. |
Autor: | krasnagadgetka [ ned kvě 14, 2017 10:21 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
Jarda píše: Je to pravda mírně zmatečné protože každému to funguje trochu jinak, ale je potřeba si najít svoji cestu na základě cizích zkušeností. Není zase tak složité odhadnout co a jak na mě bude působit. Je mi jasné, že to každému funguje jinak. Jen se potřebuji od něčeho odpíchnout. A když už se tím zabývám, tak bych tomu chtěla porozumět. Což se mi moc nedaří. 1) A jak zjistím pane Jardo, že si sestavuji jídelníček ohledně jin jang dobře? Budu se cítit dobře, nebude mi zima ani horko? 2) Můžete mi prosím někdo napsat něco k níže uvedenému rozdělení, když je to všude uvedeno jinak? Jestli třeba nějakou potravinu byste nedali do jiné skupiny? 3) Pane Jardo, podle testu na internetu mi vyšlo, že jsem 62% jin. Mám tedy do jídelníčku zařadit potraviny spíše jang, pro zahřátí? Mám často studené ruce a nohy, ale jinak nemám ráda vedro, to mi nedela dobre. Tomuhle nerozumím. Nebo mam ubrat jin potravin a spise pridat vice neutralnich? 4) V ajurvedě mi zase vyšlo, že jsem pitta, takže bych se měla spíše ochlazovat? Je rozdělení potravin stejné v tčm a v ujurvédě? 5) Jídelníček podle tčm se tedy sestavuje takto?: Mám se zaměřit na neutrální potraviny kromě těch, co obsahují lepek? Podle tčm se nemají ve velkém množství konzumovat potraviny extrém jin nebo extrém jang. Jak si zachovat rovnováhu? Např. jídlo by mělo být složeno z 50%jin + 50%jang? Nebo to takto nefunguje? 6) Pri extrémnom preťažovaní jednej z energií sa vždy daná energia prirodzene preklopí do tej druhej. Pokiaľ budete konzumovať príliš extrémne JANG potraviny a dlhodobo, prirodzene sa vaša energia zmení na JIN. Tomu také nerozumím. Kdyz jsem jin a budu jist hodne sladkosti, tak se zmenim na extrem jang a mela bych tedy jist hodne maso? No je to asi takovy blby priklad, ale abych to pochopila.... 7) Někde jsem se dočetla, že mají převahu potraviny "jinizující" a také v tomto poměru (asi 5:1) mají převládat v denní stravě. Je to správně? Platí to u mužů i u žen? Potraviny extrémně JANG Chemikálie, drogy, hlízy: rafinovaná sůl, jodizovaná sůl, surová šedá mořská sůl, Ginseng, Insulin, Thyroxin a jiné. Vejce: slepičí vejce, kachní cjece, jiná vejce, kaviár a jiné vnitřnosti z ryb převážně mořských. Masné výrobky: hovězí, vepřové, jehněčí, šunka, bok, klobásy, jitrnice, salámy, slaniny, divočina Drůbeží: kuře, kachna, krůta, husa, bažant Ryby: "bluefish", losos, mečoun, tuňák a jiné "blue-skinned" druhy. Potraviny s převahou JANG Ryby a mořští živočichové: kapr, škeble, krab, treska, platýz, sleď, Iriko, humr, chobotnice, ústřice, "Red Snapper", "Scallops", "Scrod", garnát, "Smelt, "Sole", pstruh a ostatní bělomasá vodní fauna. Koření a dochucovadla: Gomashie, mořská zelenina v prášku, "Teka", švestky Umeboshi, "Shio kombu, ""Shiso leaves", Nori, hořčice, pražený sezam a jiná podobná koření. Potraviny neutrálního pásma Celozrnné a obilné výrobky: hnědá rýže, jáhly, ječmen, pšenice, oves, žito, pohanka, kukuřice, "Sorghum", Amaranth, "Quinoa", a jiné cereálie, sladká rýže, "Mochi", chléb, "Chapatis", "Tortillas", "Soba", "Udon", "Somen", nudle a těstoviny, kuskus, bulgur Fu, Seitan, ovesné vločky, kukuřičné lupínky, "Arepas", popcorn, a jiné obilné výrobky Semena a ořechy: mandle, kaštany, lískové ořechy, arašídy, pekanové ořechy, piniové ořechy, pistáciové ořechy, mákové semeno, sezamové semeno, dýňové semeno, slunečnicové semeno, vlaššské ořechy a jiné Luštěniny a luštěninové pokrmy: fazole Azuki, sója, bob, cizrna, čočka, Mungo fazole, Pinto fazole, hrášek, a jiné... Miso, Natto, Okara, Tamari, Tempeh, Tofu a jiné výrobky. Nakládaniny: čalamáda, Otruby, lák, rýžová mouka, slaný nálev, kysané zelí, Takuan a jiné nálevy a zálivky. Mořská zelenina: Agar-Agar, Alaria, Arame, Dulse, irský mech, Kelp, Kombu, Mekabu, Nekabu,Nori, Wekabe aj. Koření: mořská sůl, sójová omáčka, Tamari, Miso, rýžový ocet, Umeboškový ocet, Mirin, Amazake, ječmenný slad, rýžový slad, mletý zázvor Zelenina kořenová, pozemní, naťová: červená řepa, lopuchový kořen, mrkev, ředkev, pampeliškový kořen, Jinejo, artičoky, lotosový kořen, pastiňák, ředkvičky, Rutabaga, Taro, tuřín a jiná kořenévá zelenina. Z pozemní pak : "Acorn squash", brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, fazolové lusky, hrachové lusky, houby, cibule, mangold, cuketa ajiná. Z naťové pak: nať mrkve, nať petržele, nať celeru, čínské zelí, nať ředkve, nať pampelišky, čekanka, kapusta, pórek, hořčice, klíčky, tuřín, řeřicha a jiné natě a traviny Potraviny s převahou JIN Ovoce mírného pásma: meruňky, ostružiny, borůvky, Cantaloupe, hroznové víno, medvý meloun, moruše, nectarinky, citrón, olivy, pomeranče, hrušky, broskve, blumy, maliny, jahody, a jejich sušené variace a jiné bobuloviny, restovaná zelenina, a červená paprika. Nápoje: čaje nepovzbudivé a nearomatické a nápoje z pražených obilovin a kořenů, pramenitá a dobrá voda šťávy z kořenové zeleniny. s mírou pak už... ovocné šťávy, mošty, přírodní mléka, přírodní limonády, zeleninové šťávy, přírodní pivo, přírodní víno a jiné nápoje z obilí zeleniny a ovoce s mírným obsahem lihu. "Amazake, ječmenný slad, rýžový sirup, javorový sirup, sušené a pečené ovoce. Potraviny extrémně JIN Tropické ovoce, sladkosti, mlékárenské výrobky : chřest, avokádo, banány, para ořechy, kešú ořechy, kokosové ořechy, datle, lilek, fíky, zelená paprika, kiwi, mango, ananas, papája, jitrocel, brambory, špenát, rajčata, džemy, máslo, sýry, smetana, kefír, mléko, kysaná smetana, šlehačka, jogurt, Aspartaman, hnědý cukr, třtinový cukr, carob, obilný sirup, melasa, čokoláda, glukóza, fruktóza, med, Sacharin, Sorbitol, Xylit apod. Stimulanty léky a drogy : černý čaj, zelený čaj, mátový čaj a jiné povzbudivé a aromatické čaje. Káva, cola, nealko, curkovinky, skořice, kari, muškátový ořech a jiné koření. Bílá rýže, bílá mouka, bělené mláto, instantní jídla, konzervovaná jídla, mražená jídla, jídla v prášku, obarvované jídla, vitamínové preparáty a doplňky výživy, amfetaminy, antibiotika, aspirin, kortizon, kokain, LSD, Marihuana, a jiné drogy, rostlinné rafinované oleje a živočišné tuky, bylinky a ostrá koření, mojonézy. Moc dekuji vsem, kdo mi poradi. |
Autor: | Jarda [ sob črc 08, 2017 10:23 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
krasnagadgetka píše: Je mi jasné, že to každému funguje jinak. Jen se potřebuji od něčeho odpíchnout. A když už se tím zabývám, tak bych tomu chtěla porozumět. Což se mi moc nedaří. 1) A jak zjistím pane Jardo, že si sestavuji jídelníček ohledně jin jang dobře? Budu se cítit dobře, nebude mi zima ani horko? 2) Můžete mi prosím někdo napsat něco k níže uvedenému rozdělení, když je to všude uvedeno jinak? Jestli třeba nějakou potravinu byste nedali do jiné skupiny? 3) Pane Jardo, podle testu na internetu mi vyšlo, že jsem 62% jin. Mám tedy do jídelníčku zařadit potraviny spíše jang, pro zahřátí? Mám často studené ruce a nohy, ale jinak nemám ráda vedro, to mi nedela dobre. Tomuhle nerozumím. Nebo mam ubrat jin potravin a spise pridat vice neutralnich? 4) V ajurvedě mi zase vyšlo, že jsem pitta, takže bych se měla spíše ochlazovat? Je rozdělení potravin stejné v tčm a v ujurvédě? 5) Jídelníček podle tčm se tedy sestavuje takto?: Mám se zaměřit na neutrální potraviny kromě těch, co obsahují lepek? Podle tčm se nemají ve velkém množství konzumovat potraviny extrém jin nebo extrém jang. Jak si zachovat rovnováhu? Např. jídlo by mělo být složeno z 50%jin + 50%jang? Nebo to takto nefunguje? 6) Pri extrémnom preťažovaní jednej z energií sa vždy daná energia prirodzene preklopí do tej druhej. Pokiaľ budete konzumovať príliš extrémne JANG potraviny a dlhodobo, prirodzene sa vaša energia zmení na JIN. Tomu také nerozumím. Kdyz jsem jin a budu jist hodne sladkosti, tak se zmenim na extrem jang a mela bych tedy jist hodne maso? No je to asi takovy blby priklad, ale abych to pochopila.... 7) Někde jsem se dočetla, že mají převahu potraviny "jinizující" a také v tomto poměru (asi 5:1) mají převládat v denní stravě. Je to správně? Platí to u mužů i u žen? Potraviny extrémně JANG Chemikálie, drogy, hlízy: rafinovaná sůl, jodizovaná sůl, surová šedá mořská sůl, Ginseng, Insulin, Thyroxin a jiné. Vejce: slepičí vejce, kachní cjece, jiná vejce, kaviár a jiné vnitřnosti z ryb převážně mořských. Masné výrobky: hovězí, vepřové, jehněčí, šunka, bok, klobásy, jitrnice, salámy, slaniny, divočina Drůbeží: kuře, kachna, krůta, husa, bažant Ryby: "bluefish", losos, mečoun, tuňák a jiné "blue-skinned" druhy. Potraviny s převahou JANG Ryby a mořští živočichové: kapr, škeble, krab, treska, platýz, sleď, Iriko, humr, chobotnice, ústřice, "Red Snapper", "Scallops", "Scrod", garnát, "Smelt, "Sole", pstruh a ostatní bělomasá vodní fauna. Koření a dochucovadla: Gomashie, mořská zelenina v prášku, "Teka", švestky Umeboshi, "Shio kombu, ""Shiso leaves", Nori, hořčice, pražený sezam a jiná podobná koření. Potraviny neutrálního pásma Celozrnné a obilné výrobky: hnědá rýže, jáhly, ječmen, pšenice, oves, žito, pohanka, kukuřice, "Sorghum", Amaranth, "Quinoa", a jiné cereálie, sladká rýže, "Mochi", chléb, "Chapatis", "Tortillas", "Soba", "Udon", "Somen", nudle a těstoviny, kuskus, bulgur Fu, Seitan, ovesné vločky, kukuřičné lupínky, "Arepas", popcorn, a jiné obilné výrobky Semena a ořechy: mandle, kaštany, lískové ořechy, arašídy, pekanové ořechy, piniové ořechy, pistáciové ořechy, mákové semeno, sezamové semeno, dýňové semeno, slunečnicové semeno, vlaššské ořechy a jiné Luštěniny a luštěninové pokrmy: fazole Azuki, sója, bob, cizrna, čočka, Mungo fazole, Pinto fazole, hrášek, a jiné... Miso, Natto, Okara, Tamari, Tempeh, Tofu a jiné výrobky. Nakládaniny: čalamáda, Otruby, lák, rýžová mouka, slaný nálev, kysané zelí, Takuan a jiné nálevy a zálivky. Mořská zelenina: Agar-Agar, Alaria, Arame, Dulse, irský mech, Kelp, Kombu, Mekabu, Nekabu,Nori, Wekabe aj. Koření: mořská sůl, sójová omáčka, Tamari, Miso, rýžový ocet, Umeboškový ocet, Mirin, Amazake, ječmenný slad, rýžový slad, mletý zázvor Zelenina kořenová, pozemní, naťová: červená řepa, lopuchový kořen, mrkev, ředkev, pampeliškový kořen, Jinejo, artičoky, lotosový kořen, pastiňák, ředkvičky, Rutabaga, Taro, tuřín a jiná kořenévá zelenina. Z pozemní pak : "Acorn squash", brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, fazolové lusky, hrachové lusky, houby, cibule, mangold, cuketa ajiná. Z naťové pak: nať mrkve, nať petržele, nať celeru, čínské zelí, nať ředkve, nať pampelišky, čekanka, kapusta, pórek, hořčice, klíčky, tuřín, řeřicha a jiné natě a traviny Potraviny s převahou JIN Ovoce mírného pásma: meruňky, ostružiny, borůvky, Cantaloupe, hroznové víno, medvý meloun, moruše, nectarinky, citrón, olivy, pomeranče, hrušky, broskve, blumy, maliny, jahody, a jejich sušené variace a jiné bobuloviny, restovaná zelenina, a červená paprika. Nápoje: čaje nepovzbudivé a nearomatické a nápoje z pražených obilovin a kořenů, pramenitá a dobrá voda šťávy z kořenové zeleniny. s mírou pak už... ovocné šťávy, mošty, přírodní mléka, přírodní limonády, zeleninové šťávy, přírodní pivo, přírodní víno a jiné nápoje z obilí zeleniny a ovoce s mírným obsahem lihu. "Amazake, ječmenný slad, rýžový sirup, javorový sirup, sušené a pečené ovoce. Potraviny extrémně JIN Tropické ovoce, sladkosti, mlékárenské výrobky : chřest, avokádo, banány, para ořechy, kešú ořechy, kokosové ořechy, datle, lilek, fíky, zelená paprika, kiwi, mango, ananas, papája, jitrocel, brambory, špenát, rajčata, džemy, máslo, sýry, smetana, kefír, mléko, kysaná smetana, šlehačka, jogurt, Aspartaman, hnědý cukr, třtinový cukr, carob, obilný sirup, melasa, čokoláda, glukóza, fruktóza, med, Sacharin, Sorbitol, Xylit apod. Stimulanty léky a drogy : černý čaj, zelený čaj, mátový čaj a jiné povzbudivé a aromatické čaje. Káva, cola, nealko, curkovinky, skořice, kari, muškátový ořech a jiné koření. Bílá rýže, bílá mouka, bělené mláto, instantní jídla, konzervovaná jídla, mražená jídla, jídla v prášku, obarvované jídla, vitamínové preparáty a doplňky výživy, amfetaminy, antibiotika, aspirin, kortizon, kokain, LSD, Marihuana, a jiné drogy, rostlinné rafinované oleje a živočišné tuky, bylinky a ostrá koření, mojonézy. Moc dekuji vsem, kdo mi poradi. 1) Ano. 2) To vám nikdo nenapíše, to je co autor to názor. 3) Vyzkoušejte solit a pokud vás to zahřeje je to správně. 5) Musíte ho dobře trávit a to snad není tak těžké poznat. 6) Musíte být prohřátá, ale ne přetopená a to snad není tak složité rozlišit. 7) Nejde pouze o stravu, pokud budete ve stresu stejně bude jídlo minoritní problém a vyvážit stres jídlem prakticky nejde. |
Autor: | Jednorazovy_Nick [ ned kvě 05, 2019 11:08 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: TCM - Tradiční čínská medicína, živ.styl 5elementů ap |
Ahojte. Využil som služby jedného pána, ktorý sa roky venuje TČM, má 3 ročnú školu TČM, plno rôznych certifikátov..... Po asi dvojhodinovom rozprávaní, zmeraní tlaku, pulzu, prezretí jazyka, atď, mi predpísal byliny na 14 dní za 47Eur (to je bežná cena...žiaľ, drahé...) s tým, že liečba bude pokračovať pravdepodobne niekoľko mesiacov, možno aj 4-6........ Ale jasne mi povedal, že počas toho obdobia nemám užívať žiadne potravinové doplnky (ani vitamíny, ani minerály), dokonca ani HCL....lebo inak sa odo mňa dištancuje, pretože nebude mať plne pod kontrolou moju suplementáciu. Mám z toho blbý pocit... Je jeho vyjadrenie sa ohľadom potravinových doplnkov normálne, alebo mi zbytočne zakazuje brať minerály a užívať HCL ? .... Bojím sa, že keď prestanem brať HCL, tak mi začne zle tráviť jedlo..... Vyjadríte sa niekto k tomu ? Ďakujem.... |
Stránka 1 z 2 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |