komunitu musi spajat nieco viac, nez len "utek".
Nieje tam dobre. Do zajezky odchadzaju rodiny, ale inak su izolovane, jasne poznaju sa a tak snazia si pomoct, ale komunita to rozhodne nieje. Su to osobitne rodinky a jednotlivci, zijuci len lokalitou blizko pri sebe, nieco ako susedia. Ktori zdielaju to, ze zivot je tazky ked chces byt sebestacny a tak si pomahaju. To je ale malo na to, aby to bola nejaka komunita... mne to pripada aj tak, ze proste su to normalne medzisusedske vztahy, tak ako v dedine, len sa snazia byt sebestacny. Komunita musi byt ale nieco viac, napriklad ako si spomenul tych mnichov v himalajach, to je komunita. Pretoze ju spaja viera. Nieco viac. Nieje to o uteku. Maju vlastnu ideu, ktora nepasuje do civilizacie, lebo chcu zit v ustrani a spolu, meststky zivot im nic neponuka, len im skodi. Vtedy to nieje o "uteku" ale o komunite, lebo maju svoju ideu ktora ich spaja. To je tvoriva energia, to je komunita. Ma myslienku, ideu. Zajezka a podobne veci, su len utekom, ze ti ludia su unaveni zo vsetkych negativ, co ma moderna spolocnost. Proste utecu. To ale nieje dost na komunitu, lebo ich zivot je vlastne o nicom, robia vsetko co v meste, co sa tyka zakladnych potrieb, teda snazenia sa prezit, len je vsetko zlozitejsie a komplikovanejsie. Ale maju pokoj od par veci, ktore im vadia. To nieje ziadna komunita.
Nic ich nespaja, proste odisli, na rovnake miesto, lebo je to ekonomicky vyhodnejsie, ale kazdy si ide po svojom.
odchod -
ma to svoje vyhody a uskalia. A rozhodne je to tazsi zivot. Ich mladi utekaju odtial, teda zo Zajezky , uz po tych rokoch odchovali totiz aj deti, niektore su mlade, maju cez 20, odchadzaju odtial vsetci mladi za normalnym modernym zivotom. Do panelkov do miest. Cize, ostavaju tam len ti, co odisli. Nemoze to byt dobre, keby to bolo dobre, ostavali by mladi, odisiel by len obcas niekto.