dimitrij626 píše:
Dobrý den, pane Jardo,
Za poslední 2 roky jsem absolvoval mnoho procedur šankhaprakšalány, zhruba jednu měsíčně. Řídil jsem se Vašimi doporučeními, jak ji provádět. Všechny proběhly v pořádku, bez problémů. Vždy končím doporučeným čajem.
Při posledních dvou procedurách jsem ale zažil zvláštní problém. Asi 6–7 hodin po jídle rýže a po druhém jídle (většinou také rýže s máslem) se mi začne dělat špatně od žaludku a zvracím – je to dost nepříjemné. Poté už ten den nic nejím ani nepiji a následující den je vše zpět v normálu. V ten den nepiji/nejím nic jiného než rýži/máslo.
Máte nějakou představu, čím by to mohlo být?
(Je mi 35 let, muž, měřím 175 cm a vážím 75 kg.)
Děkuji.
Tak abych pravdu řekl s tímto se setkávám poprvé a je otázkou co vás donutí k tomu zvracení. Pokud rýži zvracíte protože je nakvašená pak patrně v ten daný moment neprodukujete z nějakého důvodu HCl a poznal by jste to tak že máte nafouklý žaludek a zvratky nemají prakticky žádnou kyselou nebo hořkou chuť. Pokud zvratky nemají výraznou kyselou nebo hořkou chuť, může to znamenat že jídlo nebylo dlouho v žaludku, což ale není váš případ, nebo může být potrava ještě málo natrávená a nezasažená žaludečními šťávami. Chuť pak může být relativně neutrální, blízká tomu, co člověk jedl a šlo by o nižší přítomnost žaludeční kyseliny tedy, že žaludek neprodukoval dostatek kyseliny (hypochlorhydrie), což je někdy spojeno s poruchami trávení, infekcí Helicobacter pylori, nebo dokonce stresem. Zde může jít o funkční poruchu trávení nebo nervovou příčinu, například u některých psychosomatických stavů nebo u nevolnosti způsobené stresem nemusí být silná aktivace žaludečních šťáv a zvracení je vyvolané jinými mechanismy. Další možnost je množství, vyzkoušel bych opravdu málo zda to nebude tělo vnímat jinak.