Firebird píše:
Dobry den, nejsem si jisty kam presne tento svuj dotaz zaradit, ale nechci zakladat dalsi vlakno a nejlepe se asi hodi sem.
V ramci lepsiho sledovani a vyhodnocovani travicich a vyprazdnovacich procesu vlastniho tela potrebuji najit odpovedi na nasledujici otazky:
• je nejaka prumerna doba traviciho procesu (od pozreni potravy az po jeji vylouceni) nebo je to vysoce individualni dle typu potravy, atd.? Uvazujeme samozrejme cloveka s normalne fungujicim zazivanim, nikoliv napr. se zacpou.
• pokud neni, da se to nejak vysledovat - napr. me napadlo pozitim nejakeho obarvujiciho jidla (cervene repy)?
• jak dlouho zustava potrava po pozreni v jednotlivych castech traviciho traku (zaludku, tenk. streve, tlustem streve)?
• a pro mne asi nejdulezitejsi (lecim candidu) - jaka muze byt max. doba od snedeni jidla/napoje/stavy po projevy plynatosti? 1 hodina, 2 hodiny? abych spravne umnel vyhodnotit, po kterem jidle se plynatost dostavuje (pokud si dam napr. jidlo a za 1,5 hod. po nem zeleninovou stavu)
Snazim se toto jiz delsi dobu vysledovat, ale stale v tom nejak plavu. Muzete mne prosim pripadne nasmerovat na vlakno, de se toto probira nebo na nejakou literaturu, kde bych se mohl o tomto neco blizsiho dovedet? Dekuji.
Zdravím,
tímto tématem jsem se před cca 5 lety snažil zabývat a došel jsem k názoru, že nezbyde než sledovat vlastní tělo a jeho reakce. Údaje totiž jsou extrémně variabilní!
Četl jsem tenkrát např. studii (budu interpretovat z hlavy, neručím za 100% přesnost) o sledování trávicích pochodů až včetně radiologického označování pokrmů. A pamatuju si dva extrémní příklady:
1/ Ind, skoro vegeratián (ne ideologicky, spíš podle toho co má). Ve středních letech, ne chudý (jedl kolik chtěl). Kompletní doba od pozření do vykadění 4 až 6 hodin (podle stravy). To v době bdění, tedy defekace několikrát denně. Jinak nejpozději druhý den ráno, tj. po ranní stolici neměl z včerejší stravy v těle prakticky nic. Průměrná váha jedné stolice 150-200 g.
2/ Cca 70letá angl. dáma. Zdravá, přesněji ne klincicky nemocná. Jí velmi málo na množství, často moučníky typu piškot s máslovými krémy, sušenky + čaj apod. Doba průchodu stravy celým traktem 3 až 6 dní. Množství stolice - 1 až 2 polévkové lžíce.
Evidentně se zde jedná především o vliv množství vlákniny. Rozdíl v době průchodu v extrému až 40x, v kumulovaném množství (např. za týden) až 80x. Jediné co jsme asi schopni říct - že budete někde mezi...
Já osobně se domnívám, že ráno vykadím naprostou většinu z toho, co jsem včera snědl. Mám ale vypozorováno, že každá dietní chyba oproti obvyklému chodu věcí má za následek problém s pravidelnou ranní defekací, odkládá se typicky o půl dne, vyjímečně (1-2x měsíčně) i do večera druhého dne.. Ale podotýkám, nejsem vegetarián. Před 5 lety jsem snížil konzumaci masa (směs kvalifikovaného odhadu + záznamů) ze 100 kg na cca 25 kg ročně a jsem tak spokojen (sním ale taky hodně vajec, cca 250 ročně). Po této změně stravování přišla rychle, během necelého roku, změna BMI z 32 na 25. (Tehdy zatím bez jakýchkoliv dalších opatření, ta přicházela až postupně.)
Též jsem se v té době zajímal o mléko a vyčetl jsem jiný zajímavý rozdíl: Nefermentované mléčné výrobky máme v žaludku po jedné hodině strávené jen ze 30%, celkově se mohou v žaludku zdržet až 3 hodiny. Fermentované výrobky (jogurt, kefír) jsou po jedné hodině stráveny zcela (nebo z 90%).
A ještě jeden poznatek, k tomu nástupu plynatosti. Přečetl jsem si před časem na tomto fóru, že člověk zamořený kvasinkou (přesněji se zamořeným trávicím traktem, protože kvasinku můžeme mít i jinde) když ráno nalačno sní dvě kostky bílého cukru, bude nafouknutý nejpozději do půlhodiny. Napadlo mě, že to možná bude lepší test než plivání (nechci ale začíl žádnou hádku o průkaznosti) a začal ověřovat v okruhu cca 20 lidí. S výsledkem zcela spokojen. Lidé, o kterých jsem si myslel, že mají tento problém, se nafukují už po 5-10 minutách.
Snad něco z toho pomůže.