Napíšem svoju skúsenosť s dlhoročnou plynatosťou a riešenie.
V 20r ma začala trápiť plynatosť. "Zdravšej" výžive som sa venoval už pred tým a vyskúšal som si rôzdne stravovanie niekoľko rokov - či už išlo o makrobiotiku, vegetariánstvo, ajurvéda, podľa výživových skupín a iné "uznávané" stravovacie smery.
Dá sa povedať, že sa mi výrazne polepšilo keď som pred 2 rokmi prešiel na vegánstvo.
Akonáhle som prestal konzumovať mäso (akékoľvek), mliečne tuky,srvátku, vajcia plynatosť ustúpila a ja som konečne začal pocitovať klud v žalúdku aj po jedle, počas neho, po ňom.
Vylepšil som to ešte správnou kombináciou potravín - striktnou delenou stravou, vyradením sóje,obilovín. Jedením samotného ovocia do 12h a ľahkého surového zeleninového obedu aj večere. Medzi jedlami len ovocie.
Zaradením kurkumy,saturejky,oregána,cayenskeho korenia/inych chilly do jedla a ocisty pomocou klystírov raz za týžden.
Plynatostou už netrpím ak správne kombinujem potraviny podľa ich skupín.
http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htmZvykol som si na tento systém a vyhovuje mi (ľahké ranajky,desiata/hutnejší obed s minimalnym mnozstvom tukov/lahky olovrant/tucnejsi salat na veceru).
Moje tipy ktore mi tiez pomohli :
20min pred jedlom vypijem viac vody - posledny krat/ 1-1,5h po jedle nepijem vobec/ nepijem viac ako 4dl naraz/ kazde rano vypijem 0,5-1l cistej prefiltrovanej vody pripadne ovocno,zeleninovej stavy s 1 lyzickou jablcneho octu / okrem vody a stiav pijem sem tam urinu vzdy na lacny zaludok.
Strava je pre mna na prvorada a preto pri jedeni nesludujem TV/nelistujem v casopise/nerozpravam sa s ludmi/jem pomaly a prezuvam intenzivne aj ked jem melon.