TomasV: přes zimu budu určitě jíst vařenou stravu. Vidím to tak, jak to píšeš. Přes léto převážnou část syrového (u mě hlavně ovoce, jak jsem zjistila, syrová zelenina bez zajedení vařeným je pro mě ještě málo stravitelná, není mi po ní nejlépe, je taková "těžká" - např. mrkev) a v zimě vařené, ale syrové saláty k tomu.
Kolik je 50 g cukru? 10 ks meruněk nebo tak alespoń přibližně, abych věděla? Jiný "cukr" než ovoce nejím
(bílý cukr, třitinový, med, melasu atd. nejím, ani výrobky, které je obsahují).
Ohledně té kvasinky. Bohužel jogurty a kefíry nemohu jíst. Jsem alergická na mléčné výrobky. Ale na střevní mikroflóru by myslím mohlo pomoci ječměnné a umepasta, umeocet, rýžové miso, tempeh a tofu (možná i řasy? - taky používám), které používám, ne? K vajíčkům jsem nikdy netíhla, nikdy mi moc nechutnali , i v receptech je většinou něčím nahrazuji, ale pokud to jinak nejde a nejde jíst něco jiného než vajíčka, tak je jíst začnu, zdraví je mi přednější, i když s chutí to asi nebude. Mě vajíčka hrozně smrdí
Oleje používám většinou pod cibulku, když vařím, a to většinou sezamový, řepkový nebo slunečnicový, všechny velmi drahé, ne GMO, ze zdravé výživy. Jak si začnu dělat víc saláty, tak budu do nich oleje přidávat. Dá se přidávat třeba ten extra panenský olivový olej i do jiného jídla než jen na saláty (taťka si to dává třeba na rybu nebo brambory, ale brambory jím jen minimálně - a nedokážu si to představit si to dávat na rýži, jáhly, kroupy, těstoviny atd.)? Já jsem zvyklá nepoužívat oleje "za syrova", ale vždy pod zeleninu při vaření (do pečení, smažení), takže si s tímto moc nevím rady, na co to dávat a k čemu krom salátu (asi by to šlo dávat i na třeba salát ze strouhané mrkve nebo jiné zeleniny, že?). Ořechy jím, i semínka - i občas ty ořechová másla (tahini, mandlové). Včera jsem si namočila slunečnicové semínko a měla ho dneska. Na svačinku jsem dnes k syrovému ovocnému salátu měla hrstičku mandliček. Musím si nakoupit zásobu, abych střídala různé druhy - hodně tuku mají kešu, myslíš, že by pro mě byly OK? A taky vlašské oříšky - ty budeme mít na podzim na zahrádce..
Zítra plánuji namočit dýňová semínka.
Děkuji Ti moc za Tvou odpověď.
redbat: tak hodně zeleniny se dá uskladnit. A supermarkety nabízí zeleninu a ovoce přes celý rok. Ale některé jsou opravdu blbé kvality, no. Snažím se kupovat hlavně BIO. Teď máme naštěstí většinu ovoce i zeleniny ze zahrádky, takže to řešit nemusím. Už se těším, až budeme mít na zahrádce Hokaido dýně, mňam! Ty jsou slaďoučké.