Ahoj všichni,
ráda bych se podělila o zkušenosti s mou první ŠANKOU, někomu to může pomoci a mám pár otázek k bodům, kde jsem udělala chybu:
Konečně se mi naskytnul náhodou volný víkend a bylo jasné, že mám jedinou možnost si udělat svou 1. šankhapraksalanu.
Začala jsem v sobotu ráno, na lačno. Vypila jsem půl litru vody, počkala asi 45 minut. Do 1. lahve (zvolila jsem 1,5 L pet lahev, protože tak velký hrnek nemám, z petky se i dobře pije) slané vody, jsem asi omylem namíchala špatné množství soli, člověk je poprvé značně nervózní. Asi proto, že jsem řešila otázku jakou sůl použít, v návodu stojí běžná kuchyňská sůl a já měla jen mořskou. 1. flaška se mi tedy podařila namíchat slabší, i když by mě nikdy nenapadlo, že mohu udělat takovou zásadní chybu! (dolévala jsem do lahve teplou vodu, aby vzniklý roztok byl vlažný a ne studený, možná tam jsem neodhadla přidané množství soli). Tuto lahev jsem vypila bez problémů. Čekala jsem 5, 15, 30 minut a stále nic. Nervozita stoupala a jen jsem věděla, že voda prochází z žaludku po pití ihned do střev, pocit prázdného žaludku. Různé promačkávání, nucení na záchodě a hopsání nepomohlo. Po 45 min. čekání přišly křeče, které se stupňovaly a zkracoval se mezi nimi interval, s nimi stoupala dál moje nervozita. Udělala jsem pár cviků a trochu se lehce proběhla, nic nepomohlo. Když to bylo neúnosné kvůli bolesti, začala jsem přemýšlet nad klistýrem (který jsem nikdy neměla), který doporučuji si před touto očistou trávícího systému zajistit - pořízením sady na klistýr. Cítila jsem, že se mi voda zasekla někde v poslední čtvrtině střev, břicho jak balon (proto si myslím, že pro tyto případy není dobré pít více jak 2L vody, dokud stolice nezačne procházet ven, aby z důvodu ještě více vody ve střevě, pocity plnosti a křeče nebyly mnohem silnější, než ty, které jsem měla já!). Nepomáhalo ani vypití dalších několika hltů vody.
...toto jsem vůbec nečekala, protože jsem byla cca 2 měsíce na vitariánské stravě a průchodnost střev, se domnívám, jsem měla více než dobrou! Když už jsem s beznadějí v očích škemrala zoufalé "přihlížející"
, aby sjeli sadu na klistýr koupit, tak cca po hodině čekání, doslova, jako když se "protrhne Orlická přehrada!
. Dostavil se výsledek a to jsem si dost oddechla...!!!
Začala jsem tedy okamžitě pít další lahev, tentokrát s menším množstvím soli (i když po předchozí, špatně namíchané, byla voda tak o půlku slanější,nechutnější - se solí stolní s jodem, kterou jsem nakonec v kredenci našla). Pak už to šlo jako po másle, když nepočítám cca 3x nevyhrané nucení zvracet, 2. lahev byla nejhorší. Dostavil se třes, zimnice, ale je to vše ze stresu, protože tělo bere slanou vodu jako jed, proto se všemi silami brání jejímu dalšímu požití a vy nad ním musíte zvítězit
a překonávat se s každým lokem. Pila jsem vždy tak dlouho, dokud jsem necítila, že to chce rychle ven, pak pauza a znova. Někdy se to samozřejmě nepodařilo odhadnout
Další lahev...
Přišla další a poslední, nejméně slaná lahev vody. Tu jsem potom nějak do sebe nasoukala a sifon už nebyl tak rychlý jako u předchozí, slanější.
Proto se domnívám, že dobrá průchodnost a rychlost průchodu slané vody od žalutku k "exitu" záleží na její slanosti?? Což mohlo způsobit zaseknutí vody ve střevech (1. lahev byla o dost méně slaná, než měla být). Nebo to zapříčinila vzduchová bublina někde tam na konci, ale neměla jsem poslední dny žádné nadýmání.
Nebo hustota soli ve vodě určuje pouze rychlost průchodu z žaludku do střev??Poslední lahev byla heřmánkový čaj, se kterým se rychlost průchodu střevem značně zpomalila. Heřmánek byl balzámem pro chuťové buňky a dobrý pocit, že se to úspěšně blíží ke konci!!
První jídlo: 30 min. po dopití poslední lahve s heřmánkem jsem snědla třičtvrtě pytlíku rýže (již značně rozvařené po 2 hodinách v horké vodě
) se 4 dkg másla. Další jídlo, zbytek rýže s máslem, potom dobře dušená mrkev. Rýže k večeři. Druhý den ráno: rýže. Cca po 22 hodinách po ukončení očisty - oběd: ovocný salát., nevím, jestli jsem volila správné jídlo pro start normálního stravování, ale nedalo se to vydržet a také jsem o 2 hodinky předběhla
.
Závěr: Čekala jsem, že budu více unavená, ale zdá se, že tato metoda nijak výrazně nezatěžuje organismus (zdravého člověka).
Žádné pocity žízně jsem neměla, díky vypité vodě 45 min. před procedurou.
Lehká únava, ale ta se dala čekat po všem tom stresu.
2. den zdá se mám více energie.
Překvapilo mě lehké nadýmání.
1. stolice hned 2. den ráno "mozajka" žluto, zeleno-hnědá,
co to znamená? Proč nebyla celá zlatá´, jak se píše v návodu??.Asi o 70% mi zmizel bílý povlak z jazyka!! A vypadá to, že stále mizí.
Pokud se stane někomu, že se voda zasekne ve střevě a vyprázdní se, třeba i po hodině čekání, pokračujte ihned v proceduře a neukončujte ji, dál pijte, protože jakmile se "protáhne" střevo, jde už lehce vše samo jak má. Byla by škoda ji nedokončit a heřmánek na konci má své důležité opodstatnění.Tímto přeji všem, kteří se do šankhaprakšalány pouští poprvé, hodně štěstí a jsem zvědavá, kde jsem udělala chybu. Budu ráda za každou odpověď, ať se mi "zásek" podruhé už nestane, bylo to dost nepříjemné...
Fórum jsem pročítala důkladně před nějakým časem, omlouvám, se za případné opakování některých otázek, co už tu padly.