ovekyska: děkuji moc za tip, určitě ten kotvičník vyzkouším. Uvidíme, co to se mnou udělá
Hned zítra se na něj zeptám - snad ho budou mít v lékárně?
Ram: víš o nějakém bylinkáři, kterého bych se mohla zeptat? Ve zdravé výživě určitě nic vědět nebudou.. K té štítné žláze. Dnes mi brali krev a zítra budu mít výsledky na štítnou žlázu, různé vitamíny a minerály a další testy a za měsíc na celiakii a různé intolerance na potraviny. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne, třeba mi to něco prozradí... Doktorka mi říkala, že nejspíše trpím chudokrevností (jsem prý bledá), ale uvidí se zítra podle těch testů (dočetla jsem se, že anémie může mít příčinu i tu plynatost).
Jinak plynatost se mi zase vrátila..
Byl to jen nějaký výjimečný den, kdy to "zmizelo". Doktorka mi říkala, že jím hodně nadýmavých potravin a CZ potraviny obsahují hodně vlákniny, která mě hodně prožene, takže to může být i tím.. Každopádně je hrozně ochotná a budeme to řešit, tak jsem zvědavá. Gynekolog má ještě pořád dovolenou, takže objednat mu můžu až další týden. A s tím endokrinologem uvidím, co mi řekne zítra doktorka a s těmi testy.. Jestli to bude nějaké špatné, tak mě tam určitě pošle. Budu informovat, jak to se mnou vypadá.
6ma: Děkuji moc za Tvou odpověď. 1) Jím teď mnohem menší porce. To znamená třeba dneska: na snídani 3 lžíce CZ rýže + 3 kousky napařeného květáku, "oživená" dýňová semínka, petrželka. Na oběd 3 palačinky (špaldová, pohankouvá mouka, sůl, voda) plněné pomazánkou ze zeleniny (dýně, cibule) a nastrouhanou syrovou mrkví a salátem; na svačinu kousek melounu a 6 ks meruněk. Na večeři misečka: CZ rýže, prohazovaná zelenina ne oleji ve woku (cuketa, dýně, fazolky) s troškou červené čočky a 1 růžička napařené brokolice + jako salát nastrouhaná syrová mrkev zakapnutá citronem.
2) Na tu střevní mikroflóru. Stačila by domácí kvašená zelenina - např. kysané zelí?
Zmínila jsem se před doktorkou, že jsem si dělala plivací test na kvasinku a jestli tu plynatost nemůžu mít z přemnožení kvasinky. Ona mi říkaal, že kvasinka je normání a není parazit a navíc že plivací test není 100 % tní, že můžu mít i něco v ústní dutině. Nějak jsem to nepochopila, tak nevím. Existuje nějaký test na kvasinku, který by mi doktorka mohla udělat, nevíte někdo?
3) Děkuji moc. Raději bych ale tyto minerály doplnila stravou než preparáty. Mrknu, co vše obsahuje tyto minerály a budu to jíst častěji, abych je doplnila
4) To jsem vůbec nevěděla, že ořechy/semínka se nesmí kombinovat s ovocem. Už nebudu
Kandida nesnáší mandle? To je super, mandle miluji, budu je jíst častěji, abych jí pěkně "zavařila" život
S těmi vitamíny a minerály je to pěkně komplikované. Vše se vším souvisí.. Pokusím si o tom něco najít a nastudovat si to!
Těmi kašemi jsem myslela: např. vařenou CZ rýži v poměru 1:1,5 s vodou v tlakovém hrnci (nebo tím samým způsobem vařené kroupy, jen s větším poměrem vody nebo jáhly, kombinace jáhly + rýže, kroupy + lněné semínko atd.). Není to přímo kaše (ta má kašovitou konzistenci a to moje kaše rozhodně nemá..), ale já tomu tak říkám
Tu samou rýži jím i jako přílohu na oběd nebo večeři.
Ad. smažené - Mám moc ráda "řízečky" - např. obalím kolečka cukety (nebo jinou zeeninu - květák, nebo nať z mrkve) v těstíčku z Hrašky (nebo CZ mouky + vody) a hodím do vysoké vrstvy oleje.. To těstíčko se zatáhne a nepustí do sebe tuk. Nechám okapat, dám na ubrousek (většinou tam není žádný tuk, pokud se dobře udělají). Myslíš, že toto kvasince také "šmakuje" a měla bych to vynechat?
Ještě mě napadla jedna věc.. Nedávno jsem měla bílé těstoviny. Hned po tom jsem cítila v krku takové škrábání, takový divný pocit. Nemocná jsem nebyla a druhý den už to bylo OK (jen ten večer po snězení těch těstovin). Dnes jsem měla ty palačinky z CZ mouky + pohankové a cítila jsem zase takové hleny v krku, musela jsem si chvilku pokašlat... Je možné, že bych byla celiak? Dělali mi sice na celiakii testy, ale výsledky budu mít až za měsíc.
K sóje. Jím tofu, tempeh - ty, které kupuji, jsou GMO free. Pak občas sójovou smetanu BIO Provamel (do omáček) nebo tofunézu (občas do něčeho nebo jen tak lžičku k jídlu, kupujeme opravdu sporadicky). Ty jsou také GMO free. Jiné sojové produkty nejím právě kvůli GMO (také nejím kukuřičné produkty - občas pouze polentu, tam je psáno GMO free).
Syrový salát nebo něco se vždy snažím k vařenému mít
Ale teď to mám spíš opačně vařené 3 : syrové 2. Zvýším dávku syrového salátu.