Filip08 píše:
Zdravím. Myslíte že je dobrý nápad, když už je všechna voda (řekněme 1,5 l) ve střevě a má se tam držet zmiňovaných 10 minut, dělat stoj na hlavě?! Říkám si, že se voda díky gravitaci dostane hlouběji do střeva. Zatím to dělám tak, že 5 minut jsem normálně v poloze zobrazené na hlavních stránkách a dalších 5 minut dělám ten stoj na hlavě. Co vy na to?
Stoj na hlavě 5 minut si nedovedu představit, možná tak zavěšení na autotrakčním lehátku ...
Jedna z užívaných metod:
Ideální je, pokud klyzma projde celým tračníkem. Můžete tomu napomoci tak, že budete nejprve ležet 5 minut na pravém boku, pak 5 minut na zádech a nakonec 5 minut na levém boku.
Pokud nebude voda protékat celý tračník, můžete si jemně masírovat břicho.
Ze začátku jsem dělávala tzv. svíčku - Sarvangasana
( nikoliv stoj na hlavě ani na rukách, mívala jsem potom závratě )
Sarvangásana (pozice svíčky – resp. prospěšná všem údům)
Protažení svalů: sval trapézový (m. trapezius), široký sval zádový (m. latissimus dorsi), skupina svalová spojení sousedních příčných výběžků (mm. intertransversari) skupina nejdelší a povrchovější úsek (m. semispinalis), velký sval prsní a malý sval prsní (m. pectoralis major a minor), serratus, zevní šikmý sval břišní (m. obliquus externus abdominis. Posílení přímý sval břišní (m. rectus abdominis).
Účinky: Stimuluje celé tělo, zejména činnost endokrinních uzlin a nervové soustavy. V této poloze dochází k prokrvení horní části těla, zejména mozku i celé hlavy, což má blahodárné účinky a uvolňuje mysl. Zlepšuje krevní oběh nohou a břicha, přináší úlevu orgánům v pánvi a břišní dutině. Doporučuje se při léčení hemeroidů a křečových žil. Snižuje napětí v srdci a v plicích. Harmonizuje činnost štítné žlázy a mandlí. Dodává pocit svěžesti, mladosti a posiluje imunitní systém.
Kontraindikace: vysoký krevní tlak, závratě, poruchy štítné žlázy, oční zelený zákal, bolest krční páteře, u dětí až do období růstu.
Docela dobře mi stačí už jen poloha na kolenou a lehká masáž bříška