Jednorazovy_Nick píše:
V knihe OČISTNÉ JOGÍNSKÉ TECHNIKY (Donald Simon, Ian Makowski) sa píše : Existuje také mírnejší forma várisára dhautí (šankha prakšálana), kterou je možné provádět častejši, obvykle jednou za týden, v případě zácpy i denne. Nevztahují se na ní žádná stravovací omezení a nevyžaduje ani upravený denní režim. Nazývá se laghu (zkrácená) šankha prakšálana
Robí sa samozrejme tiež ráno nalačno, ale podľa knihy sa použijú zhruba 2 litre (čiže možno skôr tak 1,5-1,75L) vody (1-1,5 lyžičky soli na 1 liter vody). Cviky počas pitia vody sa robia totožné ako pri klasickej šankha prakšálane. Aj po tejto "skrátenej" šankha prakšálane sa môže urobiť očista žalúdka zvracaním vamana dhautí
Neviem však, čo znamená toto : Nevztahují se na ní žádná stravovací omezení a nevyžaduje ani upravený denní režim ...... Myslím si, že to znamená, že nemusíme riešiť stravu pred šankha prakšálanou, ale až stravu PO šankha prakšálane (najesť sa medzi 30-60 minútami po ukončení laghu šankha prakšálany, ako jedlo jesť bielu ryžu s maslom). A že nás taká skrátená šankha prakšálana nevysilí, takže jej netreba prispôsobiť program toho dňa formou fyzicky šetrných činností. Mohli to tam napísať viac do detailov, stačilo pridať jednu vetu s detailami že ako to myslia....
No a o čo ide ? Že sa dá asi dlhodobo robiť každý týždeň..... Takže ten, kto nemá rád klystíry (napríklad ja, pretože po nich mi oveľa dlhšie trvá vypudiť z čreva všetku tekutinu v porovnaní so šankha prakšálanou a doslova musím byť doma pol dňa aby som mal istotu, že "to" na mňa nepríde), ale chce črevo čistiť raz týždenne, prípadne niekoľko dní alebo týždňov aj každý deň (asi je vhod potom užívať probiotickú tobolku) napríklad z dôvodu že sa silno detoxikuje a potrebuje preto veľmi často čistiť hrubé črevo, tak môže siahnuť práve po tejto "mini" verzii šankha prakšálany.
Idete niekto "do toho" raz týždenne po dobu možno niekoľkých mesiacov, prípadne po ešte dlhšiu dobu ? ....
Tak v tomto postupu není problém ten je dost známý, ale oni jedí jinak než se jí u nás tedy je určitě vhodné probioika nějakým způsobem průběžně dodávat.