Nikanika píše:
Dobry den,
jsem ve 12. tydnu tehotenstvi. Chtela jsem se zeptat, jestli jsou nejaka rizika praktikovani sankh.... v tehotenstvi.
Dekuji za odpoved
S tím vám asi mnoho nepomohu, praktickou zkušenost, jako muž, samozřejmě nemám a nikdy jsem to ani s těhotnou ženou neřešil. Celá procedura poměrně dost zatěžuje organizmus a vyvolává v něm poměrně intenzivní detoxikační reakce, což provádět v požehnaném stavu, se mi zrovna nezdá moc vhodné. Například i při provádění klystýrů se musí postupovat nanejvýš opatrně, protože i tato jemnější očistná metoda dráždí orgány pánevního dna, což by mohlo vyvolat i potrat. Každopádně, pokud to budete chtít zkoušet, tak maximálně opatrně. Jako mnohem lepší se mi zdá dodržovat v těhotenství velice kvalitní životosprávu, která zajistí perfektní defekaci sama od sebe a provádění šankapraskšalány není pak nutné. Sežeňte si někde kefírovou houbu, jinak se jí říká i tibetská. Jde o takové malé útvary jako kousky květáku, které po ponoření do čerstvého nepasterizovaného, ideálně kozího mléka, začnou mléčnou bílkovinu rozkládat a zajistí v něm namnožení 32 druhů velice prospěšných probiotických bakterií. V nouzi pokud neseženete mléko čerstvě nadojené, použijte kupované selské mléko a tohoto skutečně živého produktu pijte, co hrdlo ráčí, klidně i litr denně. To umožní kolonizaci těchto probiotických bakterií ve střevní trakci a současné vypuzení nepřátelských bakterií a kultur, což poznáte podle dosti smradlavých pšouků, to je od zabitých špatňáků, které kefírky odrovnaly. Po tomto postupu budete mít ukázkovou samovyklouzávací stolici a experimenty nechte až po porodu, kdy již žádné riziko nehrozí.