Xion píše:
Ta sirna patlanina stabilizuje negativny ucinok nejakych latok, a tym padom je mozne zjest viac omega-3 mastnych kyselin z lneneho semienka, pochopil som to spravne?
Celkem ano, ale není to jenom o negativních vlastnostech lněného oleje. Tento převratný objev dvacátého století udělala v roce 1951 německá biochemička Dr. Johanna Budwig. Zjistila , že lněná semena a lněný olej (vyráběný lisováním za studena) jsou vůbec nejbohatším rostlinným zdrojem mastných kyselin typu omega-3, nejzdravějšího druhu tuku, který můžeme jíst. Mastné kyseliny omega-3 jsou éterické oleje, jež naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Opakem jsou mastné kyseliny typu omega-6. Nicméně, naše strava jich obsahuje přespříliš. Nejlepší poměr těchto tuků ve stravě je 4:1 neboli čtyřikrát více omega-3 než omega-6. Západní jídelníček však obsahuje mnoho omega-6 a velmi málo omega-3. Vědecké a lékařské společenství odhaduje, že například Američané konzumují až pětinásobek mastných kyselin typu omega-6. Jinými slovy, Američané konzumují stravu v poměru 20:1 v neprospěch mastných kyselin omega-3. To je jeden z důvodů, proč trpí tolika chronickými poruchami, souvisejícími s vysoce tučnou stravou. U nás to není bohužel jiné, proto je třeba tento stav eliminovat dodávkou něčeho s vysokým obsahem omega 3 mastné kyseliny a to je právě lněný olej. Samotný se ve velkých dávkách užívat nedá, protože silně ředí krev a je tedy z tohoto pohledu nebezpečný. Po smíchání s něčím, co obsahuje síru se váže na tu síru, nebezpečnost se odstraní a lze ho konzumovat ve vysokých dávkách. Směs tvarohu se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se (sirnatými) proteiny tvarohu, jogurtu apod. Teorie říká, že využití kyslíku v organismu může být stimulováno proteinovou směsí obsahující síru, která umožňuje rozpouštění tuků ve vodě. Síra je obsažena v sýru, ořechu, cibulovité a pórkovité zelenině, jako například v pórku, pažitce, cibuli a česneku, ale zejména v tvarohu. A právě o kyslíku to celé je, ten nás může držet při životě, nebo také rozkládat a o to většina z nás moc nestojí.