Jarda píše:
Problém je v tom objemu tuku, ten přímo žere hořčík, spotřebovává se ho až 16 x více. Pak se pochopitelně neudrží vápník v rozpuštěném stavu a začne sedimentovat v tkáních.
JAN KWASNIEWSKI na tému horčík ............
(vybral som z knihy)
1. Ke spalování cukru (glukózy) je třeba
hořčík. Organizmus nemocného spaluje větší množství cukru
a k tomu potřebuje větší množství hořčíku. Hladina hořčíku
u těchto nemocných (Buergerova nemoc) je 3× vyšší než u zdravých lidí. U všech
„pastvištních“ nemocí je patrná hypermagneziemie, tzn. zvýšená
hladina hořčíku ve tkáních i krevním séru.
Organizmus přijímá z potravy tolik minerálů a takové, které
potřebuje, jestli je spotřeba hořčíku vysoká, znamená to, že
organizmus spaluje hodně sacharidů v hexosovém cyklu, typickém
pro býložravce a otroky, při kterém syntéza (výroba)
cholesterolu je 300× menší než při přeměně glukózy v pentózovém
cyklu. Proto se u těchto nemocných ateroskleróza
nevyskytuje. Ale nemocnému je jedno, proč nemůže chodit.
Bolí ho plosky nohou, tvoří se vředy na prstech, nebo prsty
usychají, mumifikují a nemocný křičí po nocích bolestmi.
2. Cukrovka I. typu se nevyskytuje u Eskymáků. Masajů.
Hunzů, pastevců v Jakutsku, Abcházii, Gruzii a Bulharsku.
Příčinou cukrovky I. typu je cukr, neboli dieta, ve které
na 1 g bílkoviny připadá až mnohonásobně více sacharidů než
v přírodní potravě býložravců.
Ke spalování sacharidů je třeba hodně bílkoviny, vitamínů,
hořčíku a jiných stopových prvků, které se vůbec nevyskytují
v cukru, slazených nápojích, medu, škrobu. Je jich velmi málo
v potravinách rostlinného původu, ve kterých na 1 g bílkoviny
připadá více než 10 g sacharidů.
Dieta, ve které je příliš málo
bílkoviny, nutí organizmus ke konzumaci většího množství
jídla, aby získal větší množství bílkoviny, vitamínů, minerálů, (No, a to je o tých napr. vitariánoch, ktorí zjedia denne aj kilá ovocia - banány, jablká, atď....)
Cukrovka I. typu
ale tím i k příjmu většího množství sacharidů. V takové dietě
chybí bílkovina nutná ke spalování sacharidů. Organizmus se
s tím vyrovnává tak, že část sacharidů přeměňuje na tuky a
tím šetří bílkovinu, vitamíny a hořčík (čo môže byť v NEPROSPECH, pozn. NOWOCAYN_2).
3. Zdravá stěna aorty a stěny věnčitých tepen neobsahují hořčík,
to znamená, že v buňkách těchto tepen se sacharidy určitě
nespalují, ani nejsou přeměňovány na tuky nebo cholesterol.
Takže pán Jarda, skôr je to asi tak, že teória o tom, ako tuk "žerie" horčík, je len TEÓRIA, ktorá ale nie je reálna. A keby bola, ľudské telo ktoré prijíma MINIMUM sacharidov, horčíka potrebuje niekoľkonásobne MENEJ, než telo napríklad vegána na vysokosacharidovej strave, alebo telo vitariána, či hoci aj "všežravca" s vysokým množstvom sacharidov v strave.
Takže sa niet čoho báť, Kachně. Môj názor, a myslím že aj Kwasniewskeho.