Abstinující Bojovník píše:
Děkuju, předpokládám,že s pickles se to tedy bude mít podobne, nebo minimálně nebude vadit těch 6 hodin...
A ještě prosím zatím poslední dotaz... Jakým způsobem lze ověřit, že mi denní střídava konzumace pickles a kimci dostatečně zvýšila probiotika ve střevě??Změna stolice, atd.??Já právě možná dělal tu chybu,že jsem probiotika dosud nikdy moc neřešil, a ačkoliv jsem mimo pár výkyvů držel dlouhodobě podle sebe dobrý jídelníček, hodně zeleniny , ovoce a přiměřené tuku a bílkovin z co nejlepších zdrojů, tak si nejsem jistý, zda mi právě probiotika ve střevech nechyběla... tělo má z vlákniny nekvasene zeleniny asi jen případnou potravu pro probiotika, ale v syrove zelenině asi, co jsem pochopil, probiotika nejsou že??Kdybyste mi mohl ještě osvětlit tohle a zda podle vás bude ta denní konzumace kimci + pickles stačit a za jak dlouho se případné zmena projeví a jakým způsobem?? Předem děkuji za další odpověď......
Tak ono je celkem nezpochybnitelné že vlastně naprosto každé jednotlivé jídlo do určité míry mění střevní mikrobiom, ale nejde většinou a změny zásadní. Zásadní změny vznikají aplikací ATB, nebo jiných léků které silně a trvale poškozují mikrobiom, což pak běžnou stravou opravit nelze a mnohdy s tím má problém i kimchi. Pak je potřeba jíst ho denně třeba 50-100 g a to minimálně půl roku aby byl prostor pro kolonizaci střeva novou mikroflórou a dokázala se potlačit ta špatná. Pochopitelně nemusíme se bavit pouze o kimchi fungují i jiné kvašené potraviny, ale některé běžně deficitní kmeny jsou pouze v kimchi jinde je nenajdete. Z tohoto pohledu má tedy kimchi unikátní vlastnosti a předčí ostatní zdroje probiotik dosti citelně. Dobrý mikrobiom pak stráví prakticky cokoliv a stolice vypadá tak jak jsem zde již mnohokrát popisoval.