George43 píše:
Já bych to setrvalé požívání alkoholu zase tak nebagatelizoval. Mám konkrétní zkušenosti s několika lidmi, kteří shodou okolností popíjeli valnou část svého života především víno, (byť zejména bílé odrůdy), zhruba ve výše uvedeném množství a jejich podzim života tedy veselý moc nebyl. Alkoholismus je velmi vážná forma závislosti a těžko se překonává. Pokud jde o katolické faráře, řekl bych, že jejich eventuální dlouhověkost je dána spíše jejich pracovním vytížením nežli nějakou konzumací červeného vína.
Tak trvalé a nestřídmé holdování alkoholu, je vždy problém a ne výhoda, to je pravda, ale také si dovolím podotknout že množství alkoholu které ještě ovládáte vy než ono začne ovládat vás je hodně individuální a není tedy možné je paušalizovat. Někdo může denně vypít i více jak půl litru tvrdého alkoholu a závislý nebude a jinému stačí na závislost dvě deci bílého. Moje osobní zkušenost z mládí mě dala možnost si to sám na sobě ověřit a mohu s jistotou tvrdit že mě závislost nebylo schopno vyvolat ani takové množství alkoholu které by jiné v pohodě dostalo do hrobu možná i na jediný pokus a to jsem to v těchto dávkách zkoušel déle než tři roky prakticky denně. Jakýkoliv odborník na alkoholizmus by mě v té době pochopitelně vyhodnotil jako závislého a mě při tom na tom všem bavilo pouze to setkávání v kruhu přátel a ne to chlastání, to byla spíše nadstavba, něco jako společenský rituál. Také jsem se nikdy v životě neopil tak že bych si něco nepamatoval, nebo mě někdo musel domů vozit, vždy jsem měl stav svého těla a mysli plně pod kontrolou i když to po těch dávkách nikdo nebyl schopen pochopit. Jak jsem ten okruh přátel opustil pití samotné mě nic neříkalo, abstinent jsem ale nikdy nebyl a když mám s kým posedět tak se zrovna nešetřím a nikdy jsem s tím problém neměl. Je ovšem holým faktem že nyní mám takové posezení dvakrát až třikrát za rok a v mládí to bylo prakticky denně. Sám bez společnosti jsem nepil nikdy nic, maximálně malé pivo po jídle někde v restauraci, ale doma si nedám ani to pivo po jídle, prostě nemám tu potřebu. Velký rozdíl je právě v tom zda mě to k chlastu táhne přirozeně, nebo to mám jako nadstavbu třeba u plodné diskuze na téma jak se má správně řídit zeměkoule.