Citace:
Niekde som cital zaujimavu vec co pisal jeden clovek, ze jeho sused dlhy cas, roky pil kombuchu, este v casoch ako to sem prislo za komancov a ze nefajcil snazil sa zdravo zit a zomrel na rakovinu pluc. A ako je zname rakovina pluc je z prekysleneho creva...takze kombucha nekombucha, nebol by som si nou tak isty.
Inak kombucha obsahuje podobne ako ocot kyselinu octovú a pri vysokom stupni fermentácie už môže pri nadmernej konzumácii naozaj vyvolať prekyslenie, ale to ešte neznamená, že je zlá. Aj jablčný nefermentovaný ocot je veľmi zdravý, ak sa konzumuje s mierou, pri vysokých dávkach by tiež spôsobil prekyslenie a to isté platí aj pre kombuchu. Ak niekto pije kombuchu na litre a prekyslí sa z toho a potom vyhlási, že kombucha mu spôsobila rakovinu alebo niečo podobné, je to isté ako keď niekto bude liať do seba MMS a vyhlási, že mu to uškodilo.
Kyslejšiu kombuchu môžem napr. použiť podobne ako ocot na zálievku do šalátu, používa sa dokonca aj pri pickles, kedy napr. pri uhorkovom pickles časť nahradím kombuchovou octovou tekutinou.
Soľ, podobne ako kyslé prostredie vytvára nepriaznivé prostredie pre množenie rôznych patogénnych baktérií, to je aj dôvod prečo sa do pickles dáva soľ, ale môžem tú soľ zameniť aj za kombuchu, kde ten účel splní kyselina octová alebo ideálne tú srvátku z kefíru, kde zase fungujú tie kefírové kultúry.
Niektoré zaujímavé recepty s kombuchou:
http://www.culturesforhealth.com/how-to ... ar-recipe/Recepty, kedy sa ocot z kombuchy (dlhšie fermentovaná kombucha) používa na rôzne bylinné výluhy:
http://www.happyherbalist.com/adding_he ... mbucha.htmTie pickles tiež nie sú bez rizika, ak sa tam dajme tomu na začiatku naštartujú nejaké patogénne baktérie, biologicky pestovaná zelenina obsahuje už na svojich listoch kopec prospešných baktérií, ale ak tá zelenina bola ošetrované chemiou, nemusí tomu tak byť.