Byl jsem na vážkách kam to zařadit, týká se to víc témat. Hydratace, Sůl, Pitný režim, Draslíkový deficit, Minerály, Stimulanty.
Je to téma tak závažné a tolik se v něm chybuje, že jsem si dovolil založit nové téma Dehydratace a sůl. Přitom náprava je elementárně jednoduchá.
O soli MARY už se tady několikrát psalo, připomenu ještě znovu, k dostání v Albertu a v některých Kauflandech, 500g 26Kč. Vyrábí Solné mlýny Olomouc
http://www.solnemlyny.cz/produkty1.htmlTak jako se řadí běžná kuchyňská sůl do bílých jedů, sůl Mary je podle mě Sůl nad zlato. Je v ní poměr sodík:draslík zhruba 6:4, takže levně řeší nebezpečnou nerovnováhu sodík:draslík. Chuť má příjemnější než běžná kuchyňská sůl (chlorid sodný), ne tak ostrou, plnější, chuťově připomíná zeleninovou polívku. Pokud píšu dál v textu o slané vodě, myslím tím vodu se solí Mary. Vodu používám destilovanou.
Solím spíš víc. Ty trubky co píšou jak se nemá solit, bych zatloukl do země. Kdysi jsem dal na jejich nevyzkoušené opisované rady, a hodně omezil solení. Začaly mi v noci ve spaní vysychat sliznice v nose a postupovalo to až do krku a níž. Než se zjistilo čím to vlastně je, trvalo to dost dlouho. A to jsem ještě vůbec nepil kafe.
Tělo sůl potřebuje k trávení, k výrobě kyseliny solné v žaludku. Pokud mám k jídlu pečivo nebo jiné škrobové jídlo, sůl okamžitě úplně zmizí z moči. Proto asi je pečivo slané, ale stejně to nestačí. Taková slaná polívka jako součást hlavního jídla taky měla svoje opodstatnění. Kdo praktikoval urinoterapii, nebude mít problém moč ochutnat. Jazyk je vůbec nejlepší analyzátor. V moči pozná kyselé, zásadité (pachuť jako soda ve vodě), sladké, slané, bílkovinu (chuť jako polívka). Nejsou ani potřeba testovací papírky.
Když vidím makrobiotiky jak počítají zrníčka soli, je mi z toho ouzko. Pak to musejí krkolomně kompenzovat dalšíma komplikacema.
Začal jsem používat výhradně jen sůl Mary, a upravil se mi krevní tlak. Měl jsem mírnou hypertenzi, teď mám vzorný normální tlak.
Rostliny třeba sodík nepotřebují, musí mít draslík, proto taky žádná hnojiva sodík neobsahují. Proto je zelenina taky významným zdrojem draslíku. Pokud sodík v půdě je (když třeba zalejete záhon mírně slanou vodou - s chloridem sodným), listová zelenina ho také natáhne, a šťáva z ní chutná pak slaně.
V článku "Podvod s nedostatkem draslíku"
http://www.osud.cz/podvod-nedostatkem-drasliku-0 autor píše že po solných stezkách se dřív dopravvoval sylvín (chlorid draselný), teprve později začala těžba levné soli (chloridu sodného) z pánví z mořské vody.
Solení úzce souvisí taky s dehydratací a nízkým tlakem. Při dehydrataci nestačí se jen napít vody, samotná voda jde hned ven, aby se zachovala osmotická rovnováha tělních tekutin. Je třeba pít slanou vodu, aby se tekutiny v těle doplnily a taky udržely. Přehnat se to nedá, až se tekutiny doplní začne jít ven slaná moč. S nadbytkem si tělo snadno poradí, s nedostatkem je to horší. Pak stačí už pít jen vodu, pokud je žízeň.
Známka dehydratace:
Na chvíli si dřepnout a postavit se. Pokud se zatočí hlava, je to známka dehydratace. Napraví to pití slané vody, cca 2 káv.lžičky (=10g) soli Mary do 1 litru vody (je to vlastně fyziologický roztok, fýzák) a vypité postupně během pár hodin. Nebo po částech, tak 1/3 káv.lžičky do 1.5dl teplé vody, tak aby to chutnalo příjemně jak slaná polívka, cca 6 skleniček. Je to vlastně rehydratační roztok (bez zbytečné glukózy která se akorát plete do trávení, a sody).
Často mám v létě jako 1 jídlo řídkou zeleninovo-rýžovou polívku, kde je 4dl vody a 2 lžičky soli Mary, chuť je výborná nepřesolená. Můžu pak pracovat venku při 28stC, a v pohodě.
Ségra měla tak nízký tlak, že jí ho doktorka nemohla ani nahmatat. Když šla po ulici motala se jí hlava. Konečně jsem ji dokopal k tomu aby zkusila slanou vodu (s Mary), a je po problému. V práci si občas dá hrnek teplé slané vody, a je v úžasu nad tím že chodí po ulici a hlava se jí nemotá. Ti doktoři ...
Jiná známka dehydratace:
Něco zase pro ty co pijou kafe. Stačí abych pil víc kafe pár dní po sobě, a pomalu nastupuje silná bolest hlavy, kolem očí, ve spáncích, v týle, hlava jak ve svěráku. Opět, napraví to 2-3 káv.lžičky soli Mary vypité postupně ve vodě během pár hodin. Bolest mizí jak tající sníh na slunci. Když se to přežene s rychlostí pití, je chvilkový průjem, zpomalit. Pak se zase držím s kafem pěkně zpátky.
Kofein působí diureticky. Podle Klinické toxikologie je kofein mitotický jed. Působí na nervy, a taky zřejmě zblbne regulační mechanismy v těle, a tělo se odvodňuje víc než snese. Ale pro duševní práci je zase dobrý.
Pozor, pokud je v těle kofein, tělo přestane hlásit žízeň, takže se to musí hlídat jinak. Stačí hlídat moč, měla by být většinou mírně slaná, a častěji, ne jen jednou dvakrát za den.
Ta omáčka kolem byla jen pro pochopení problémů z nedostatku soli, náprava je jednoduchá. Jsou to zkušenosti, žádná opisovaná moudra. Třeba to někomu pomůže.
Edit: S tím ochutnáváním moči jsem se hodně spletl. Jazyk pozná v moči spolehlivě obsah soli, ale v případě pH, kyselosti, si ani neškrtne. V rozmezí pH 5 až 8 nepozná rozdíl. To jsem zjistil až když jsem si pořídil pH-metr.