Abstinující Bojovník píše:
Dává celkem smysl, že většinou každá lidská činnost, jež je schopná v určitém čase, či rozsahu intenzivně ovlivnit organismus, může často tento vliv
na organismus mít jak pozitivní, tak negativní.
Sport - přiměřeným a vhodným způsobem prováděná aktivita - zdraví prospěšná.. Když se to v jakémkoliv faktoru přehání, může naopak uškodit...
Otužování - také... nezkušený člověk vleze do ledové vody - hrozí zápal plic... celoroční přiměřené otužování = podpora imunity a dalších procesů...
Půsty - také... Správně provedené, se zohledněním faktorů podmiňujících správný průběh půstu i současnou kondici člověka = dobrá věc... jejich porušení =
riziko ublížení si...
Ale co mě nyní zajímá - je pití ledové vody... Nemyslím studené (kolem nuly)... Ale ledové... Již jsem četl, že když si člověk celoročně navykne například na pití vody kolem teploty 4 stupňů celsia, tak pokud tento návyk buduje tak, že skrz to někdy v přechodu do chladného prostředí tento efekt nepřežene a neonemocní z toho, tak to prý může mít podobně jako otužování dobrý zdravotní efekt...
Ale nyní se ptám na pití ledové vody... Pod nulou a stále dolů...
Tkzv. kryoterapie ( kdy se v podstatě člověk zavírá na stále delší dobu do takového tomu přizpůsobeného mrazáku) také vychází z terapeutického využití velice nízkých teplot, které by normálně člověka při dlouhodobém kontaktu zabily, nebo jej minimálně poškozovaly, pokud by nebyly dávkované rozumným způsobem... A údajně má také při správném provedení dobré zdravotní benefity...
A jak je to tedy s ledovou vodou?Kdybychom si do termosky nalili vodu o teplotě lehce nad nula stupňů a přidali do toho kostky ledu?
Možná si to ani nedokážu správně logicky odvodit, možná je nemožné skutečně "pít" vodu pod 0 stupňů celsia, pokud člověk přímo nežužlá led, nevím, ti v tomto směru inteligentnější promiňte...
Mě spíš zajímá případná podmíněnost terapeutického, či negativního efektu této aktivity na lidské zdraví... Na internetu jsem (asi jako už klasicky) našel jak velmi pozitivní informace ohledně této aktivity(podpora imunity, detoxikace atd.), tak přímo varovné, odrazující , negativní... Ale takto je to u více věcí...
Máte někdo nějaké dobré informační zdroje, vlastní informace nebo zkušenosti ohledně této metody?Postupného navykání si na pití ledové vody, její celoroční pití(včetně zimy) a případného vhodného přístupu, jak tuto aktivitu organizovat, aby si s něčím nevadila?(například časový rozestup jejího pití vůči jídlu a zažívání, trávení, atd.?)
Předem děkuji za odpověď.
Je s podivem jak široce se liší názory na problém pití tak důležité látky jako je voda. Nebavím se pouze o doporučovaném množství v poměru na kilogram váhy, ale o její čistotě, strukturální mřížce a teplotě v momentě konzumace. Zrovna tak jak někdo by nevypil nic jiného než vodu destilovanou jiní pijí v zásadě rozředěné bahno třeba rašelinovou vodu, jedni si vychvalují vodu ledovou jiní vyloženě horkou. Já bych tedy za daných podmínek asi neviděl jako reálné říci že některá konkrétní verze je jediná správná a jiné špatné. Podle všeho je potřeba přihlížet k dalším faktorům jako je strava, dóša a vůbec podmínky ve kterých daný člověk žije. Z mého pohledu vzhledem k tomu že jsem konstitucí váta mě při pokusech s konzumací ledové vody bylo vždy chladno a celkově bych si dovolil tvrdit že takové počínání mělo na organizmus negativní vliv. Pokud to samé bude dělat člověk s dóšou pita bude si naopak zdravotní stav patrně zlepšovat protože přebytečný oheň v organizmu bude hasit. Musíte se tedy soustředit na vnímání pocitů při pití ledové vody a podle toho zda se takové počínání tělu bude zamlouvat buď aplikovat nebo pokus ukončit, ale s dóšou váta bych s tím asi ani nezačínal.